SPECIALISATIES

-Bekkenbodemtherapie-

De bekkenbodem bestaat vooral uit een spierplaat en heeft drie functies, namelijk steunen (van blaas, baarmoeder en darm), openen en sluiten. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn. Ook kan het zijn dat de bekkenbodemspieren niet op de goede manier of op het juiste moment functioneren, waardoor stoornissen optreden.


De klachten

Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld optreden na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen of na een buik- of prostaatoperatie. Soms hangen de klachten samen met medicijngebruik, met andere ziekten of met psychische factoren, zoals verdriet, onderdrukte emoties, spanningen of een zware mentale belasting. Soms is de oorzaak onduidelijk. Enkele veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:

  • ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stressincontinentie)
  • veelvuldig optredende, plotselinge, hevige, te onderdrukken aandrang om te plassen( urge-incontinentie)
  • ongewild verlies van ontlasting (fecale incontinentie)
  • het bij herhaling slechts moeizaam kwijt kunnen van ontlasting (obstipatie)
  • verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
  • in sommige gevallen, pijn in de onderbuik, rond de anus of geslachtsdelen; in sommige gevallen bij gemeenschap.

Wat is bekkenbodemtherapie?

Bekkenbodemtherapie is een methode waarbij u leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze te trainen en goed te gebruiken. Een fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in de bekkenbodemproblemen, kan u door middel van oefeningen leren de spieren van de bekkenbodem aan te spannen en/of te ontspannen en bewust te gebruiken. Soms is een operatie onvermijdelijk, toch is het dan zinvol dat de bekkenbodem het zo goed mogelijk doet voor de operatie; dit helpt voorkomen dat dezelfde klachten terugkomen.


Hoe verloopt de bekkenbodemtherapie?

De fysiotherapeut vraagt eerst wat uw klachten zijn. Hierna geeft de fysiotherapeut uitleg over de ligging en de functie van de bekkenbodemspieren, de functie van de blaas en de darm en de samenwerking tussen de bekkenbodemspieren en de blaas, de vagina en de darm. Vervolgens zal de fysiotherapeut met behulp van lichamelijk onderzoek, de werking en de sterkte van de bekkenbodemspieren beoordelen. Aanvullend zult U actieve oefeningen meekrijgen om uw bekkebodemspieren te trainen of te ontspannen. Door de neurologische en mechanische relatie met het bekken en de lage rug, zullen ook deze structuren nagekeken worden.