SPECIALISATIES

-Kaakfysiotherapie-

De orofaciale fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die U kan helpen bij problemen die te maken hebben met het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd- en halsgebied (denk hierbij b.v aan de nabehandeling bij carcinomen in het hoofd-en halsgebied), aangezicht (aangezichtsverlamming) en het kauwstelsel. De orofaciaal fysiotherapeut heeft hiervoor een cursus gevolgd waarbij alle facetten van het vakgebied aan bod komen, met extra modules voor: facialisparese (aangezichtsverlamming), carcinomen in hoofd- en halsgebied. Tevens zijn er stages gevolgd in diverse ziekenhuizen door heel Nederland. Er is veelal een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, gnatoloog (gespecialiseerde tandarts), KNO-arts, kaakchirurg en/of neuroloog. De orofaciaal oftewel (kaak) fysiotherapeut is dus de deskundige bij uitstek die U kan adviseren en begeleiden bij pijn en functieproblemen in het hoofd, kaak, aangezicht en halsregio. Zie ook www.novf.nl


Kaakklachten

Als U kaakklachten vermoedt dan kunt u een orofaciaal (kaak)fysiotherapeut raadplegen. Onder kaakklachten verstaan we alle klachten die te maken hebben met het niet goed functioneren van het kauwstelsel.
Deze klachten kunnen onder andere pijn veroorzaken in en rond het kaakgewricht en kunnen uitstralende pijn naar de omgeving van het oor en het oor zelf geven. Hebt U last van de kauwspieren kan dit hoofdpijn of een vermoeid gevoel in de kaken geven.


TMD (TemporoMandibulaire Disfunctie)

Dit is een verzamelnaam van stoornissen van het bewegingsapparaat van het kauworgaan. Het kauworgaan bestaat onder andere uit de kauwspieren, het kaakgewricht en het gebit. Eén van deze klachten is een knappend geluid in het kaakgewricht. Soms kan dit tot gevolg hebben dat de mond niet ver genoeg open gaat of niet goed gesloten kan worden. Factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van kaakklachten is overmatig of verkeerd gebruik van de kaken (overbelasting) bijvoorbeeld door:

  • Tandenknarsen en/of klemmen
  • Mondfuncties zoals bv. nagelbijten,kauwgom,wangzuigen
  • Slecht of onvolledig gebit
  • Trauma

Wat kunnen we fysiotherapeutisch doen:

  • Uitleg over het normale functioneren en gebruik van het kauwstelsel.
  • Adviezen voor het juist gebruik van het kauwstelsel.
  • Het afleren van bepaalde gewoontes die tot overbelasting van het kauwstelsel leiden zoals het klemmen van de kiezen op elkaar, tongpersen, tandenknarsen etc.
  • Zelfmassage ter ontspanning van de kauwspieren en het vergroten van de mondopening.
  • Oefentherapie ter verbetering van de functie van het kauwstelsel.
  • Ontspanningsoefeningen.

Als er nog vragen zijn kunt U altijd telefonisch contact opnemen met onze praktijk en vragen naar Katja Dohmen.