Training checklist voor mensen met diabetes
Diabetes is een van de meest voorkomende leefstijlziekten. Bij diabetes speelt, naast de juiste voeding, beweging een belangrijke rol om zo gezond mogelijk te blijven. Waar moet u rekening mee houden? In dit artikel leggen wij uit wat diabetes precies is en wat voor nut het heeft om te bewegen met diabetes. Om u hierbij te helpen, hebben wij een training checklist gemaakt voor mensen met diabetes.
Mensen met diabetes (ook wel bekend als suikerziekte) zijn niet meer in staat om de bloedsuikerspiegel automatisch op het juiste niveau te houden. Dat komt omdat het lichaam ofwel geen insuline aanmaakt, ofwel omdat het lichaam niet goed meer reageert op insuline. Insuline is nodig om suikers (glucose) in het bloed te transporteren naar de cellen, waar het dient als brandstof. Er zijn twee verschillende type diabetes: insuline-afhankelijk (type 1) en niet-insuline-afhankelijk (type 2).
Type 1-diabetes: afhankelijk van insuline
Ongeveer 10-15% van de gevallen van diabetes valt onder type 1. Het wordt gekenmerkt doordat het lichaam geen endogene insuline aanmaakt, het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt.
Type 2-diabetes: niet afhankelijk van insuline
Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline en kan het werk niet doen. Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan, maar na verloop van tijd steeds minder.
Bewegen met diabetes is heel gezond, omdat u door te bewegen de insulinegevoeligheid verbetert. Hierdoor wordt uw bloedsuikerspiegel minder hoog. Daarnaast krijgt u een fit gevoel, blijft u op gewicht en heeft u minder last van stress. U moet wel met een aantal zaken rekening houden:
Lage bloedsuiker na het sporten
Als u medicijnen gebruikt, kunt u 24 tot 48 uur na het sporten alsnog een hypo (te lage bloedsuikerspiegel) krijgen. Zeker als u besluit om in de avond te sporten, valt dit te voorkomen door regelmatig uw bloedsuiker te controleren. Ook is het verstandig om advies te vragen aan onze fysiotherapeuten.
Hoge bloedsuiker na het sporten
Een hyper (te hoge bloedsuikerspiegel) is ook mogelijk, omdat iedereen anders reageert op inspanning. Om dit te voorkomen, kunt u na de training een cooling-down doen. Op deze manier gebruikt u de aanwezige insuline zelfs beter.
Training checklist voor mensen met diabetes
Praat met uw behandelend fysiotherapeut over de juiste oefeningen
Controleer uw bloedsuikerspiegel voor en na het sporten
Controleer uw voeten voor en na het sporten op blaren of zweren
Draag de juiste schoenen en sokken
Drink veel vocht voor, tijdens en na het sporten
Zorg voor een goede warming-up voordat u gaat trainen en na afloop voor een cooling-down
Zorg dat u een tussendoortje bij de hand heeft voor het geval uw bloedsuikerspiegel te laag wordt
Injecteer geen insuline in de spiergroepen die tijdens de training zullen worden gebruikt, omdat de insuline te snel opgenomen wordt
Wees extra voorzichtig bij het trainen in extreme weersomstandigheden. Bij warm weer neemt u sneller insuline op, bij koud weer gaat dit juist vertraagd
Heeft u diabetes en wilt u sporten? Fysio Eys helpt u!
Heeft u diabetes en wilt u graag in beweging komen? Wij helpen u graag met het opstellen van een juist trainingsschema! Neem contact met ons op via onze contactpagina, 043-4512048 of info@fysiotherapie-eys.nl en wij helpen u verder!
Geschreven op 10 Nov 2020
Hoe u van het huishouden een work-out maakt
Het huishouden, iets wat dagelijks moet gebeuren en niet altijd even leuk is. Van stofzuigen tot de badkamer schoonmaken en van strijken tot afwassen. Iets waar u niet onderuit komt. Echter, het huishouden doen heeft ook zijn voordelen. Naast een schone omgeving, zorgt het huishouden doen ook dat u in beweging bent. U heeft het misschien niet meteen door, maar het huishouden doen is een sport op zich. Lees hoe sportief u eigenlijk bezig bent tijdens het schoonmaken.
De intensiteit bij het doen van het huishouden
Tijdens het huishouden kunt u zelf de intensiteit bepalen. Bent u klaar voor die stevige work-out? Maak het dan niet gemakkelijk voor uzelf als u aan de slag gaat. Gaat u de badkuip schoonmaken? In plaats van een doekje er overheen te halen, kunt u stevig poetsen en schrobben. Door al uw energie erin te stoppen, haalt u echt iets uit uw schoonmaakbeurt. Zo bent u calorieën aan het verbranden en is uw huis straks blinkend schoon. Twee vliegen in één klap dus!
Hoeveel calorieën verbrandt u bij het doen van het huishouden?
De hoeveelheid calorieën die verbrand worden, wordt bepaald door de intensiteit van de huishoudelijke klus. Dit verschilt natuurlijk per taak. Hieronder staan een paar van de vermoeiendste huishoudelijke klussen op een rijtje. Ook geven wij tips over hoe u ervoor kunt zorgen dat u de meeste calorieën kunt verbranden tijdens het huishouden.
1. Badkamer schoonmaken: ca. 400 calorieën per uur
De badkamer schoonmaken kan op meerdere manieren, dus op verschillende niveaus van intensiteit. Door heel uw badkamer grondig met de hand schoon te maken, is dit één van de meest intensieve work-outs in het huishouden. Zo gebruikt u de armen tijdens het schoonmaken en door telkens te moeten verplaatsen worden de beenspieren ook getraind.
2. Dweilen: ca. 300 calorieën per uur
Het dweilen met de hand is een intensieve huishoudelijke taak waar u vrij veel calorieën kunt verbranden. Met de hand traint u namelijk het hele lichaam. Zo traint u de armen door het dweilen en tijdens het opstaan en weer hurken gebruikt u de beenspieren intensief. Als u gebruik maakt van een dweil aan een stok is het al minder zwaar en dus minder intensief.
3. Ramen lappen: ca. 300 calorieën per uur
Het lappen van de ramen is erg vermoeiend. Het begint al met het keukentrapje of zelfs een ladder. Het op- en aflopen zorgt ervoor dat u al 150 calorieën per uur verbrandt. Daarnaast komt nog het stevig boenen met de armen erbij. Zodra uw ramen weer blinkend schoon zijn, heeft u al 300 calorieën verbrand.
4. Stofzuigen: ca. 250 calorieën per uur
Tijdens het stofzuigen gebruikt u vooral de armen. Doordat u telkens de slang alle kanten op duwt en trekt, gebruikt u de biceps en triceps veel. Deze huishoudelijke taak kunt u intensiever maken, waardoor u meer calorieën verbrand. Probeer bijvoorbeeld in plaats van te bukken, door uw hurken te gaan als u onder een tafel of kast moet zijn. Zodra u de dijbenen gaat voelen, weet u dat uw spieren hun best doen!
Geschreven op 10 Nov 2020
Fysiotherapie bij een chronische aandoening
Elk jaar neemt het aantal mensen in Nederland met een chronische aandoening toe. In Nederland hadden in 2019 maar liefst 9,9 miljoen mensen één of meer chronische aandoeningen. Dit getal komt overeen met 58 procent van de Nederlandse bevolking! De meest voorkomende chronische aandoeningen zijn artrose en chronische nek-en rugklachten. Maar ook chronische hart-en vaatziekten, diabetes, COPD en de ziekte van Parkinson komen in Nederland veel voor. In deze blog leggen wij uit wat onze fysiotherapeuten voor u kunnen betekenen als u te maken heeft met een chronische aandoening.
Fysiotherapie bij chronische hart- en vaatziekten
Is er bij u geconstateerd dat u last heeft van hartritmestoornissen of etalagebenen? Of misschien andere hart- en vaatziekten? Dan kunt u bij ons terecht om deze klachten te verminderen en te stabiliseren. Er zal worden gewerkt aan uw conditie en belastbaarheid. Daarnaast kunnen wij tips geven over een geschikte manier van ademhalen. Naast dat het lichamelijke voordelen biedt, werkt het ook goed voor uw mentale gesteldheid.
Fysiotherapie bij diabetes
Diabetes kent twee types. Diabetes type 1 en diabetes type 2. Het verschil is onder andere dat diabetes type 1 altijd chronisch is. Diabetes type 2 kan namelijk ook komen door overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Bij diabetes type 2 zal de focus dan ook onder andere liggen op het verbeteren van de leefstijl. Het is echter ook gebleken dat bewegen de insulinegevoeligheid verbetert. Ook stijgt de glucose tolerantie.
Fysiotherapie bij reuma en artrose
Heeft u last van uw gewrichten door reuma of artrose? Dan is bewegen zeer belangrijk. Wanneer de beweeglijkheid afneemt door reuma of artrose, bent u geneigd om stil te zitten. Echter is het zo dat de klachten na lang zitten of liggen juist zullen toenemen. Door oefentherapie zullen wij u begeleiden om de beweeglijkheid te onderhouden, de conditie en de spierkracht te verbeteren.
Fysiotherapie bij chronische rug- en nekklachten
Chronische rug- en nekklachten kunnen wij op twee manieren behandelen. Wij kunnen middels fysiotherapie die rug en/of nek los maken. Daarnaast bieden wij oefentherapie aan om beweging te kunnen begeleiden. Begeleiding bij bewegen met rug- en nekklachten is zeer belangrijk. onze fysiotherapeut geeft aan welke bewegingen goed zijn en welke juist niet. Het resultaat: betere conditie, sterkere spieren en pijn mogelijk afneemt.
Ook voor mensen met longklachten, zoals COPD is fysiotherapie of oefentherapie belangrijk. Het is belangrijk voor het behouden of verbeteren van fysieke activiteit en/of capaciteit. Doordat onze fysiotherapeuten zich richten op het ademhalingsapparaat verbetert de kwaliteit van leven.
Fysiotherapie bij de ziekte van Parkinson
Tenslotte kunt u ook bij ons terecht wanneer u de ziekte van Parkinson heeft. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten met de ziekte van Parkinson baat hebben bij fysiotherapie. Zo hebben zij minder snel last van bijvoorbeeld botbreuken. Tijdens de behandeling zal de conditie worden onderhouden of zelfs worden verbeterd. Daarnaast werkt u samen met uw fysiotherapeut aan de verbetering van het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
Fysiotherapie bij andere chronische aandoeningen
Wij hebben nu alleen de meest voorkomende chronische aandoeningen beschreven. Dat betekent niet dat wij u niet kunnen helpen bij andere chronische aandoeningen. Heeft u een andere chronische aandoening? Dan is het dus alsnog verstandig om contact op te nemen met onze fysiotherapiepraktijk. Wij zullen dan samen met u bespreken wat wij voor u kunnen betekenen. Over het algemeen worden chronische aandoeningen behandeld met oefentherapie. De nadruk ligt dan vooral op het verbeteren en behouden van een gezonde conditie.
Meer weten over fysiotherapie bij chronische aandoeningen? Fysio Eys helpt u graag!
Heeft u last van een chronische aandoening en wilt u graag weten hoe wij voor u de klachten kunnen verminderen of stabiliseren? Neem dan contact met ons op via 043-4512048, door een e-mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl of via ons contactformulier op de website.
Geschreven op 10 Nov 2020
Het verband tussen stress en rugpijn
Herkent u dit? Een pijnlijke rug omdat u te lang aan het sjouwen bent geweest of niet lekker hebt gelegen? Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat veel verschillende oorzaken kan hebben. Het kan gemakkelijk zijn om de oorzaak te leggen bij externe factoren, maar wist u dat er een verband kan zijn tussen mentale en fysieke gezondheid? Rugpijn kan namelijk ook veroorzaakt worden door stress. In deze blog vertellen wij u meer over het verband tussen stress en rugpijn, hoe u het kunt herkennen en hoe u hiermee om kunt gaan.
Rugpijn veroorzaakt door stress
Als u stress ervaart en hier niet goed naar luistert, dan reageert uw lichaam hier op. U krijgt dan steeds meer fysieke klachten zoals een verkrampte nek, hoofdpijn of rugpijn. Dit heeft een logische verklaring. Op het moment dat de stress zich fysiek gaat uiten, zorgt dit ervoor dat we onze spieren aanspannen. De spieren die we het meeste aanspannen, zijn de spieren langs onze ruggengraat. Het is de spanning van deze spieren die ervoor zorgt dat we rugpijn hebben.
Vicieuze cirkel door stress
Het grootste probleem van rugpijn door stress is dat het gemakkelijk een vicieuze cirkel kan veroorzaken. Als u gestrest bent, is de kans groter dat u last heeft van pijn. Dit tast weer uw humeur aan en maakt u minder actief. Dit heeft niet alleen invloed op uw sociale leven, maar ook op uw fysieke toestand. Verminderde beweging zorgt er namelijk voor dat uw spieren verzwakken en zich meer aanspannen, wat leidt tot meer pijn. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat u zich zorgen gaat maken, waardoor u nog meer pijn heeft.
Hoe herkent u rugpijn door stressklachten?
Op deze vraag is niet een duidelijk antwoord te geven, simpelweg omdat stress niet bij iedereen hetzelfde is. Heeft u bijvoorbeeld financiële problemen, te lange werkweken of andere oorzaken die stress kunnen veroorzaken en gaat dat in uw rug zitten? Dan lijkt het erop dat uw rugklachten worden veroorzaakt door stress. U kunt uw vermoedens hebben en het linken aan (eventuele) stressklachten, maar zeker weten doen we niet.
Tips voor hoe u hier zelf mee om kunt gaan
Heeft u stressklachten? Dan hebben wij een aantal tips voor u die u hierbij kunnen helpen:
Zwemmen in combinatie met een sauna of stoombaden kan helpen bij het verlichten van door stress veroorzaakte pijn. Neem regelmatig stretchpauzes om strakke nek- of rugspieren los te maken. Maak een korte wandeling tijdens de pauze of tijdens de lunch om uw bloedsomloop op gang te brengen en stress te verminderen.
Beheers de kleine dingen in het leven
Verdeel problemen in kleinere beheersbare eenheden en werk eerst aan het oplossen van de gemakkelijkere aspecten. Leer uw grenzen kennen en zeg "nee" tegen lastige verplichtingen.
Kies voedzaam voedsel, eet langzaam en geniet van elke hap. Let op hoeveel u eet en drinkt.
Cafeïnehoudende koffie, cola en andere dranken doen weinig om stress te verminderen of een goede nachtrust te bevorderen. Vermijd 's nachts rode wijn, omdat dit het vallen en slapen moeilijk kan maken. Een goede nachtrust of een middagdutje kan stress helpen verlichten.
Rugpijn door stress? Fysio Eys helpt u!
Soms is het moeilijk te geloven dat we fysieke pijn ervaren als gevolg van iets psychologisch zoals stress. U zou in de verleiding kunnen komen om het te negeren en door te gaan met uw dag, maar hierdoor zal het probleem alleen maar erger worden. Rugpijn door stress wordt het meest effectief aangepakt door de oorzaak van het probleem te achterhalen. Heeft u aanhoudende pijn, negeer deze dan niet. Vanuit Fysio Eys kunnen wij u hierbij helpen. Neem contact met ons op via onze contactpagina, bel naar +31 (0)43-4512048 of stuur een mail naar info@fysiotherapie-eys.nl en wij helpen u verder!
Geschreven op 13 Oct 2020
Voorkom rugklachten met onze rugzak veiligheidstips
Geeft uw kind wel eens aan last te hebben van scherpe pijnscheuten die diep in het been of armen te voelen zijn? Deze pijnklachten kunnen veroorzaakt worden door groeipijn. Groeipijn gaat vaak gepaard met hoofdpijn, buikpijn, huilbuien of vermoeidheid. Dit kan kinderen belemmeren bij hun dagelijkse bezigheden, zoals sporten. Één op de vijf kinderen/ jongeren hebben hier last van. Het is heel normaal en verder ongevaarlijk. Maar hoe zorgt u ervoor dat de groeipijn iets dragelijker is voor uw kind? Wij hebben een aantal tips voor u om om te gaan met groeipijn tijdens het sporten/bewegen.
1. Leg focus op balans en stabiliteit bij groeipijn
Tijdens de groeispurt bij kinderen en jongeren verandert ook de motoriek. Er ontstaat een verandering in de balans en stabiliteit, daarom lijkt het soms voor kinderen alsof hun eigen lichaam in de weg zit. Hierdoor maken kinderen soms wat slungelige bewegingen. De trekkracht op aanhechtingen worden hierdoor nog groter, wat meer groeipijnen veroorzaakt. Door stabiliteit en balans toe te voegen aan een training, vermindert dit de trekkrachten op deze aanhechtingen.
2. Ga niet verder dan de pijngrens
Het stoppen met sporten heeft eigenlijk geen zin. Wel is het belangrijk om bewust te zijn van de pijngrens. Help uw kind om deze pijngrens te bepalen. Ga het dus niet overdoen, want als u die grens telkens overschrijdt, blijft u de pijnlijke plekken irriteren. Hierdoor bent u verder weg van huis en moet u langer wachten tot uw kind weer verder kunt.
Heeft uw kind opeens last van groeipijn bijvoorbeeld tijdens de training? Dan hoeft hij/zij niet meteen helemaal te stoppen met de oefening. Doe het gewoon even wat rustiger aan. Verandert de pijn niet na het rustiger aan doen van de oefening? Stop dat toch met de oefening, maar doe toch mee met de volgende oefening.
4. Praat over de groeipijn
Bij het deelnemen aan een teamsport is het belangrijk om de klachten te communiceren met de trainer en het team. Zij kunnen namelijk niet aan een kind zien dat hij/zij last heeft van groeipijn. Ook bij individuele sporten is het belangrijk dat de trainer goed op de hoogte is. Zo kan de trainer er rekening mee houden en wordt voorkomen dat uw kind toch meer gaat doen dan hij/zij eigenlijk zou aankunnen.
5. Maak gebruik van een speedladder bij groeipijnen
Een goed hulpmiddel bij het trainen met groeipijn is een speedladder. Hierdoor wordt uw kind bewust van zijn/haar manier van bewegen. Het kind zet de voeten namelijk vaak anders neer of zakt anders door de knieën bij groeipijn.
6. Houd rust vanwege de groeipijn
Rust nemen is erg belangrijk. Zorg ervoor dat uw kind een balans vindt tussen rust en bewegen. Na een zomer- of winterstop is het goed om het sporten weer geleidelijk op te bouwen. Heeft uw zoon of dochter een intensieve training of wedstrijd gehad? Plan daarna gewoon wat rust in.
Voor het herstel van groeipijn is de echo een goede eerste stap. U krijgt zo te weten waar uw zoon of dochter last van heeft en hoe u daarmee om moet gaan. Bij ons in de praktijk kunt u terecht voor echografie.
8. Wees niet bang om stil te staan vanwege de groeipijn
Uw kind staat pas echt stil als hij/zij vaker over de pijngrens heen gaat en er daardoor een langere tijd uit ligt. Daarom is het verstandig om gewoon een stapje terug te doen als hij/zij last heeft van groeipijn. Zorg er dus voor dat u hier als ouder laat weten dat het erbij hoort en dat het niet erg is om wat rustiger aan te doen.
9. Maak een persoonlijk behandelplan voor de groeipijn
De situatie hoe om te gaan met groeipijn is voor iedereen verschillend, daarom is het verstandig om samen met onze sportfysiotherapeut een behandelplan te maken. Dan kan er eerst een echo gemaakt worden en naar aanleiding van de echo wordt er een persoonlijk plan van aanpak gemaakt.
10. Verminderen wat groeipijn op het moment zelf
Heeft uw kind last van groeipijn tijdens het sporten? Dan zijn er verschillende dingen die u kunt doen om groeipijn op korte termijn te verminderen:
● Op de pijnlijke plekken een koude doek met water en citroensap leggen.
● Spier-strek-oefeningen, deze zorgen voor een betere bloeddoorstroming.
● Warm maken van de pijnlijke plekken met een kruik.
● De spieren licht masseren.
Heeft uw kind last van groeipijn?
Heeft uw kind de symptomen van groeipijnen? Dan kunnen wij uw kind helpen om de
pijnen dragelijker te maken. Neem contact op met ons op of maak een
afspraak bij onze fysiopraktijk.
Geschreven op 12 Oct 2020
Het nut van een goede ademhaling
Ademhalen is het eerste wat we doen op het moment dat we de wereld inkomen en het laatste wanneer we de wereld weer verlaten. Het is een belangrijk deel van ons leven, want zonder ademhaling kunnen we niet leven. Onze ademhaling is een onbewust proces dat we duizenden keren per dag doen. Dat zorgt ervoor dat we het belang van een goede ademhaling vaak over het hoofd zien. Heeft u zelf wel eens last van problemen met uw ademhaling? Of snakt u vaak naar meer lucht? Lees dan snel verder!
Wat gebeurt er tijdens het ademen?
Iedereen neemt tijdens het ademen zuurstof op uit de lucht. Dit gaat via onze luchtpijp de longen in en komt het vervolgens in ons bloed. De bloedcirculatie in ons lichaam zorgt ervoor dat het onze spieren en organen bereikt. Een belangrijk proces, want zonder zuurstof zouden onze cellen geen eiwitten, koolhydraten en vetten kunnen verbranden. Bij het uitademen verlaat koolzuur ons lichaam.
Hoe herkent u een verkeerde ademhaling?
Wist u dat maar liefst 80% van de bevolking maar 30% van hun longcapaciteit gebruikt? Dat zijn grote cijfers. Om een verkeerde ademhaling te voorkomen, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat wordt bedoeld met een slechte ademhaling. Spanningen, angst, oververmoeidheid en overbelasting kunnen de oorzaak zijn van een onregelmatig ademhalingspatroon. Hierdoor maakt ons lichaam de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Door deze hormonen kunt u last krijgen van benauwdheid, duizeligheid, prikkelingen in de ledematen, flauwvallen en zelfs pijn op de borst. Een verkeerde ademhaling is te herkennen aan de volgende punten:
U ademt regelmatig door uw mond
U moet regelmatig zuchten en/of gapen
Soms voelt u zich duizelig of licht in het hoofd
U houdt uw adem in of ademt onregelmatig
U ademt oppervlakkig (niet door de buik)
Tijdens het ademhalen maakt u te veel geluid
Soms heeft u ‘luchthonger’, waarbij u het gevoel krijgt alsof u niet diep genoeg ademt. Hoe vaak en diep u ademhaalt.
In het geval van hyperventilatie wordt er verkeerd, of disfunctioneel, geademd. Het ademritme is onregelmatig, alleen de bovenkant van de longen wordt gebruikt of adem wordt ingeslikt of vastgezet. Het kost teveel moeite en er wordt teveel geademd.
Gevolgen van een slechte ademhaling
Uit een studie blijkt dat één op de tien mensen last heeft van een verkeerde ademhaling. Dit kan beïnvloed worden door diverse elementen van buitenaf. Denk aan inspanning, de wijze van praten, het weer/klimaat of de samenstelling van de ingeademde lucht (pollen, huisstofmijt, uitlaatgassen etc.) Op het moment van stress of bij een gespannen gevoel, halen we meestal oppervlakkig adem. Op korte termijn kan dit geen kwaad, maar wanneer dit aanhoudend is, kan dit voor functionele stoornissen zorgen zoals hartritmestoornissen en problemen met de spijsvertering.
: ademen blijft een automatisch proces in ons lichaam. Onze hersenen bepalen namelijk wanneer we frisse lucht nodig hebben. In het geval van inspanning, zoals bij hardlopen, snakken we vaker naar lucht dan dat we doen zodra we op de bank zitten.
Het belang van een goede ademhaling
Na veel onderzoek blijkt dat de een goede ademhaling een hele waslijst aan positieve invloeden op het lichaam met zich meebrengt. Uw immuunsysteem wordt sterker, waardoor u minder bevat bent voor ziektes en temperatuurwisselingen. De bloeddruk wordt verlaagd, zonder invloed van medicijnen. Het verscherpt onze focus, het creatieve proces en zorgt voor een langere levensduur.
Mensen die met migraine en negatieve gevoelens kampen, zouden ook baat hebben bij een goede ademhaling. Kortom, door goed te ademen krijgt het brein een optimaal hoeveelheid zuurstof binnen om goed te functioneren en versterkt dit uw mentale helderheid.
Oefeningen voor een goede ademhaling
Natuurlijk bespreken we niet alleen de negatieve kant van ademhaling. We geven u ook nog een aantal tips/oefeningen mee om uw ademhaling te verbeteren. Er is namelijk veel verschillen tussen onze onbewuste, onvrijwillige ademhaling en bewust en gefocust ademen.
Het is essentieel om de uitademing langer vol te houden dan de inademing. Door bijvoorbeeld het dubbele van uw inademing te nemen. Denk bijvoorbeeld aan vier tellen inademen en acht tellen uitademen.
2. Zorg voor de juiste houding
De juiste ademhaling gaat beter en gemakkelijker zodra de lichaamshouding goed staat. Wanneer dit niet het geval is, wordt het lichaam te veel belast. Dit kan voorkomen door te lang in dezelfde houding aan te nemen op het werk. Het is dus belangrijk om een goed balans te hebben.
3. Las regelmatig een korte pauze in.
Het is belangrijk om tijdens het werk af en toe een kleine pauze in te lassen. Zeker bij het hebben van een kantoorbaan is het belangrijk om minimaal 1 keer per uur een kleine wandeling te maken naar bijvoorbeeld de koffiemachine of het toilet en het lichaam los te schudden.
Heeft u moeite met uw ademhaling of ervaart u gevolgen van een verkeerde ademhaling? Neem contact op met Fysio Eys
Merkt u dat u veel moeite heeft om goed adem te halen of dat u last heeft van hyperventilatie? Dit is goed behandelbaar. Vanuit Fysio Eys kunnen wij u hierover adviseren en u op weg helpen met uw ademhaling. Wilt u een afspraak maken of meer informatie krijgen over dit onderwerp? Dan kunt u contact met ons opnemen.
Geschreven op 07 Sep 2020
Wat is het verschil tussen een virus en een bacterie?
In deze tijd van corona staan wij ineens veel meer stil wat nu eigenlijk het verschil is tussen een virus en een bacterie. Er wordt van ons verlangd om onze handen veelvuldig te wassen of te desinfecteren, maar is dit niet iets wat alleen bacteriën doodt? In dit artikel leggen wij uit waarom het toch belangrijk is door het verschil, maar ook de overeenkomst, tussen virussen en bacteriën te benoemen. Tot slot leggen wij kort uit wat het principe van een vaccin is.
Een virus komt bij ons binnen via lichaamssappen (bv. bloed en speeksel) en nestelt zich dan in een bestaande cel in het lichaam. Op het moment dat het virus in een cel zit, neemt het de regie van die cel over en kan het zich gaan vermenigvuldigen. Wanneer dit gebeurt, kunt u ziek worden. Bekende ziektes die door een virus worden veroorzaakt zijn griep, verkoudheid, de ziekte van Pfeiffer en COVID-19. Een virusinfectie kan niet verholpen worden met antibiotica, omdat deze alleen werken tegen bacteriën.
Een bacterie is een eencellig organisme en kan zich heel snel delen en verspreiden. In ons hele lichaam zitten miljoenen bacteriën. Er bestaat een verschil tussen goede bacteriën en slechte bacteriën. Bacillen die zich in de darmflora bevinden doen goed hun werk bij het verteren van voeding. De bacteriën in de huid zorgen voor een goede conditie hiervan. Slechte bacteriën zorgen ervoor dat u ziek wordt. Uw afweersysteem probeert door middel van witte bloedcellen de ziekmakende bacteriën te vernietigen. Wanneer dit niet lukt, dan kan een antibiotica kuur een oplossing zijn.
Wat is het verschil tussen een bacterie en een virus?
Het grootste verschil tussen een bacterie en een virus is dat een bacterie een eencellig micro-organisme is. Het is een levendige cel, iets wat niet voor een virus geldt. Een virus is namelijk geen organisme en het heeft ook geen eigen cellen. Het is een klein deeltje met erfelijk materiaal, omgeven door een zogenaamde eiwitmantel.
Afweer en behandeling van virussen en bacteriën
Er is een zeer belangrijk verschil op het moment van behandelen. Een besmetting door een bacterie kan in principe worden behandeld. Een arts schrijft, indien nodig, een antibioticum voor waardoor de bacteriën worden gedood. Tegen een virus bestaan echter geen geneesmiddelen. Het belangrijkste wapen tegen virussen is uw weerstand. Een goede weerstand kan veel ziektes de baas zijn. Wordt u toch ziek? Dan zorgt een goede weerstand ervoor dat u snel beter wordt.
Waarom toch uw handen wassen?
In deze tijd is het extra belangrijk om uw handen te wassen. Stel dat u het coronavirus heeft. Het virus zit in uw longen. Als u uw hand voor uw mond houdt als u niest of hoest, komt het virus op uw handen terecht. Stel nu dat u iemand een hand geeft, dan zit het virus nu op zijn/haar hand. Het virus gaat niet door de huid, maar als die persoon aan het gezicht zit, kan het virus naar binnen. Door uw handen te wassen, haalt u het (eventuele) virus eraf. Daarnaast wordt ons gevraagd om in onze elleboog te niezen, zodat het virus niet op onze hand komt te zitten.
Het principe van een vaccin
De weerstand van het lichaam tegen een virus kan verhoogd worden door vóór een besmetting een onschadelijk gemaakt virus toe te dienen. Op deze manier wordt uw afweersysteem geprikkeld om alvast een goede verdediging in paraatheid te hebben gebracht. Als u vervolgens het virus zou oplopen, zorgt uw afweersysteem ervoor dat de virus veel minder kans heeft.
Geschreven op 07 Sep 2020
6 foute overtuigingen over oorzaken van rugpijn
Heeft u last van rugpijn/rugklachten? Dan gaat u vast en zeker op zoek naar een manier om van uw pijn af te komen. Waarschijnlijk hoopt u antwoord te krijgen op de vraag waarom u nu rugpijn heeft. Het verbaast ons hoeveel misverstanden er zijn over de oorzaken van rugklachten. In dit artikel hopen wij zes onduidelijkheden op te helderen.
Rugpijn wordt zelden veroorzaakt door een ontsteking
Een ontsteking (of inflammatie) is een reactie van het lichaam op beschadiging van weefsel. Dit is vaak het gevolg van een prikkel van buiten. Bij rugpijn kan er ook zeker sprake zijn van een ontsteking Echter, bij de meeste rugklachten is dat niet het geval. Dat betekent dat beweging en oefeningen vaak beter geschikt zijn om rugpijn te verhelpen in plaats van ontstekingsremmers.
Ouder worden is geen oorzaak van rugpijn
Dat ouder worden uw kans op rugpijn vergroot, lijkt niet meer dan logisch te zijn. Maar wist u dat daarvoor geen enkel wetenschappelijk bewijs is? Wat wel zo is, is dat het herstel minder vlotjes verloopt naarmate u ouder wordt. Hetzelfde kan gezegd worden over artritis. Hoewel het zo is dat artritis aanwezig is bij een groot deel van de mensen boven de 50 jaar, heeft slechts 10% hiervan pijnklachten. Artritis en ouder worden gaan hand in hand, maar dit staat los van rugpijn.
Chronische rugpijn is vaak vervelend maar niet gevaarlijk
Wij snappen dat chronische rugpijn vervelend is en belemmerend kan zijn in het dagelijks leven. Daarom begrijpen wij dat u zich zorgen maakt als uw rugpijn maar niet overgaat. Maar wist u dat rugklachten zelden levensbedreigend zijn? Als rugpijn langer aanhoudt, dan is er naar alle waarschijnlijkheid meer aan de hand. Stress, spanning, vermoeidheid of te weinig beweging maken uw rug gevoeliger voor overbelastingsblessures bij een eenvoudige beweging.
Scans vinden zelden de oorzaak van rugpijn
Heeft u pijn maar weet u niet waar het precies vandaan komt? Dan lijken scans de optie om dit te achterhalen. Op scans zijn vaak wel afwijkingen te zien, maar het is niet duidelijk in welke mate deze afwijkingen ook bij mensen zonder rugpijn voorkomen.
Uw rug slijt niet sneller door gebruik (integendeel)
Slijtage is een natuurlijk proces waar we allemaal mee te maken hebben. Verloopt slijtage volgens een normaal patroon dan noemen we dat “leeftijdsgerelateerde slijtage”. Als u veel in de tuin aan het spitten bent, kunt u denken dat u hiermee uw rug verslijt. Dit is juist niet waar, omdat door activiteiten uw rug sterker wordt. Net als dat u gaat hardlopen om meer conditie te krijgen, is fysiek werk goed voor uw spieren. U moet hierbij wel letten op dat u uw rug niet overbelast door meer te vragen van uw rug dan het aankan, want als dat structureel gebeurt dan kan er wel versnelde slijtage optreden.
Acute pijn is geen blessure
Acute pijn kan even schrikken zijn, waar komt deze pijn ineens vandaan? Gelukkig is dit niet automatisch een teken dat uw rug is beschadigd. Vaak ontstaat deze pijn omdat u uw rug overbelast als u te lang inactief bent geweest, slaaptekort hebt of stress ervaart. Zoals u net in punt 5 kon lezen, is het gebruik van uw rug juist goed. Hierdoor bent u ook beter bestand tegen blessures. Blijf kalm als u een pijnscheut krijgt en blijf in beweging.
Geschreven op 07 Sep 2020
Kijkje in de anatomie – Fietsershand
De menselijke anatomie is een prachtig fenomeen waar veel over te leren en te ontdekken valt. Vandaag nemen we een kijkje naar de elleboogzenuw (nervus ulnaris) en de blessure die door overbelasting op deze zenuw ontstaat, namelijk de fietsershand. Komt een fietsershand alleen voor bij wielrenners? Hoe herkent u deze klacht en hoe kunt u deze blessure het beste laten behandelen?
De naam zegt het al! Deze blessure ontstaat door langdurig met de handen een leunende beweging te maken, in combinatie met een sterke buigstand van de polsen. Een buiging waarbij het lijkt alsof u een stuur vastpakt. Er wordt extra druk op de zenuw geplaatst, waarbij de bloedvaten en zenuwen worden afgekneld. Dit heeft pijnlijke, tintelende en gevoelloze handen als gevolg.
Een fietsershand komt vooral voor bij het wielrennen op lange afstanden en bij overmatig/weinig training, maar het kan ook ontstaan bij karate, tennis en honkbal (tijdens het vangen).
Veel oorzaken die voor een fietsershand zorgen zijn:
Forse handarbeid met een regelmatige krachtige buig- en strekbewegingen van de elleboog.
Herhalende verspringing van de zenuw over het botuitsteeksel van de elleboog.
Een breuk van de pols, cyste vanuit het gewricht of door een trombose in een bloedvat langs de zenuw in de tunnel.
Verschijnselen van een fietsershand
De blokkade van de elleboogzenuw (nervus ulnaris) kan een vervelend, pijnlijk en tintelend gevoel aan de pinkzijde van de hand geven. Dit gevoel trekt door naar de ringvinger en de handrug. Dit noemen we paresthesieën. Wanneer de zenuw een langere tijd onder druk staat, ontstaat er ook vaak gevoelsvermindering en krachtsverlies in de hand. Zodra er langdurige klachten spelen, kan er in extreme gevallen sprake zijn van spierverval. Dit zorgt voor verdunning van de handspieren aan de pinkzijde van de hand.
Voorkomen en behandeling van een fietsershand
oor het wegnemen van de druk dat op de hand speelt, zullen de meeste klachten vanzelf wegtrekken. Bij de revalidatie kan het van enkele minuten tot enkele dagen duren voordat de klachten wegtrekken. In ernstige gevallen kan het echter ook voorkomen dat het enkele maanden kan duren voordat de blessure volledig hersteld is. Het kan echter voorkomen dat klachten langer blijven dan gedacht, hoeveel rust u ook neemt. In dit geval is het verstandig om onze fysiotherapeuten te raadplegen.
Fietsershand door wielrennen
Om een fietsershand bij het wielrennen te voorkomen, is het essentieel om goede handschoenen, een dikker stuur en een dikker stuurlint aan te schaffen. Daarnaast zijn een betere houding op de fiets en een juiste afstelling van de fiets essentieel. Harder trappen heeft ook effect om tintelende vingers te voorkomen. Wanneer u harder begint te trappen, trekt u ook harder aan de fiets waardoor uw grip verstevigt. Probeer ook regelmatig van handpositie te wisselen tijdens een fietstocht om de blessure te voorkomen.
Een fietsershand door tennissen
Om deze blessure bij tennis te voorkomen, kan een lichter racket met een betere grip een mogelijk positief effect hebben. Hierdoor wordt de druk op de zenuw verminderd.
Een fietsershand door karate
In het geval van karate is het aan te raden om een training, waarbij de hand veelvuldige klappen krijgt, vermeden wordt. Wissel dit af met andere oefeningen waarbij de hand minder harde tot geen klappen krijgt.
Een fietsershand door honkbal
Speelt u honkbal en moet u vangen? Dan is het verstandig om, op het moment van een fietsershand, een andere positie in het veld te kiezen. Omdat deze problemen meestal voorkomen bij het vangen van de bal.
[/b]
Geschreven op 01 Sep 2020
Hoe houdt u het hoofd koel bij warm weer?
Tips om gezond en actief te blijven bij warm weer
Bent u ook zo blij dat het weer zomer is? Heerlijke warme temperaturen, een strakblauwe lucht en natuurlijk voor veel mensen vakantie!! De zomer vraagt er gewoon om, om naar buiten te gaan en actief te zijn. Maar wist u dat veel mensen juist risico’s nemen door onvoldoende voorbereid naar buiten te gaan tijdens warm weer? Door onvoldoende vochtinname loopt u namelijk risico op kramp, droge ogen, verkoudheid/griep, pijnlijke spieren, misselijkheid, licht in het hoofd en zelfs nierstenen! Wij hebben enkele essentiële tips voor u op een rij gezet, zodat u tijdens het warme weer gezond en actief kunt blijven.
Tip 1. Let op uw eet- en drinkpatroon
Tijdens warm weer is het belangrijk om goed op uw eet- en drinkpatroon te blijven letten. Probeer ten eerste overmatig gebruik van alcohol en frisdrank (met suiker) te vermijden. Regelmatig gebruik van alcohol en frisdrank heeft een negatieve invloed op uw conditie en de fitheid van uw lichaam.
Zorg dat u genoeg vocht binnenkrijgt
Alleen al met zweten, plassen en ademen zijn we 2,5 liter vocht per dag kwijt. Door het vocht in ons voedsel krijgen we maar een liter vocht binnen. Die overige 1,5 liter moeten we dus drinken. Omdat we tijdens het bewegen meer vocht verliezen is het nog belangrijker om voldoende water te drinken ter compensatie. Tijdens warm weer gaat het lichaam meer transpireren. Dat betekent dat we tijdens het bewegen meer water verliezen. Het lichaam heeft eenmaal vocht nodig. Neem dus altijd een flesje water mee.
Volgens de American Heart Association wordt het bloed makkelijker naar de werkende spieren gepompt zodra het hart gehydrateerd is. U moet niet wachten tot u dorstig wordt, omdat u dan al bent uitgedroogd. Belangrijk om dus goed te drinken voor en na het bewegen om uitdroging te voorkomen. Kijk wel uit dat u niet overmatig veel water drinkt. Dit kan weer leiden tot watervergiftiging. Uw nieren kunnen de hoeveelheid vocht niet snel genoeg verwerken.
Tip 2. Zoek een partner om mee te bewegen
Tijdens het warme weer is het verstandig om niet alleen te bewegen. Naast het feit dat het bewegen met een partner een stuk gezelliger is, zorgt het ook voor extra motivatie. Organiseer van tevoren een leuke activiteit als een wandeling of ga een stuk samen fietsen en sluit het vervolgens af met een drankje. Samen activiteiten ondernemen zorgt er ook voor dat u minder snel opgeeft.
Bent u van plan toch alleen te bewegen met warm weer? Dan kunt u wellicht muziek luisteren tijdens het bewegen. Dit kan als motiverend middel werken om die extra stap te zetten en om misschien wat vaker naar buiten te gaan.
Tip 3. Bewegen in de buitenlucht is mentaal en fysiek gezonder!
Het is nooit verstandig om op het heetste moment van de dag, tussen 12.00 uur en 15.00 uur, naar buiten te gaan en te bewegen. Niet alleen is de UV-waarde is dan het hoogst. U verliest dan ook meer vocht, verslijt sneller, verbrandt eerder en u maakt ook nog eens meer kans op een zonnesteek.
Natuurlijke groene kleuren maken bewegen makkelijker
Probeer buiten overal beweging in te zoeken. De temperaturen liggen namelijk hoger dan in de andere seizoenen en er is minder regenval. De ideale tijd om de fiets weer uit de schuur te pakken of om elke avond een heerlijke wandeling te maken. Zit u de hele dag op het werk? Maak in de pauze dan een korte wandeling van 15 minuten. Zo neemt u een stap terug van alle werkstress en maakt u uw hoofd nog even leeg. Uit onderzoek aan de Universiteit van Essex blijkt dat groene kleuren van bomen, gras en planten het bewegen in de buitenlucht makkelijker lijken te maken. De kleuren zorgen voor een minder inspannend gevoel.
Extra motivatie om buiten te bewegen?
Door buiten te bewegen raakt u meer gemotiveerd in beweging te komen dan tijdens het sporten of bewegen binnen. Bent u iets minder sportief? Dan zijn er nog genoeg activiteiten om buiten te bewegen en van alle voordelen te profiteren. Wandelen en fietsen zijn de meest voorkomende vormen van buiten bewegen. Daag uzelf uit en loop of fiets elke keer wat verder dan voorheen. Stel een routine op waar u zich aan gaat houden. Mensen houden eenmaal van routinematig werk en hierdoor krijgt u voldoende beweging in de buitenlucht.
Zelfs als de zomer voorbij is moet u zich niet binnen verstoppen! Buiten bewegen en buiten zijn in het algemeen is ontzettend gezond. Ook iemand die minder sportief is aangelegd heeft baat bij het bewegen in de buitenlucht. Daglicht verbetert namelijk uw humeur en voorziet het lichaam van vitamine D. Dit verbetert uw weerstand en calciumopname. Met zoveel voordelen is het gek om dat juist niet te doen!
Tip 4. Luister goed naar uw eigen lichaam
Tijdens de zomermaanden merkt u vast veel veranderingen in uw lichaam. U heeft vaker dorst, zweet sneller en bent sneller moe. Belangrijk dus om goed naar uw lichaam te luisteren in deze periode. Let vooral op de signalen van het lichaam. Tijdens dagen met hoge luchtvochtigheid zal het zweet minder snel verdampen en kan het lichaam zijn warmte niet kwijt. Dit kan leiden tot nare gevolgen als vermoeidheid, misselijkheid en verwarring. Probeer daarnaast niet te intensief te bewegen tijdens de warme dagen. Soms is het zelfs beter om een training te halveren of een keertje over te slaan. Hierdoor rust u niet alleen mentaal uit, maar u voorkomt hiermee ook blessures.
Tip 5. Stel doelen op voor uzelf
Tot slot kan het helpen om voor uzelf zomerdoelen op te stellen. Doelen helpen ons om op het juiste spoor te blijven, te blijven bewegen en ons helpen te bereiken waar we naartoe willen. Probeer een concreet plan voor uzelf op te stellen waarin u aangeeft wat u gaat doen, waar u een activiteit wilt ondernemen, hoe lang u dit wilt doen en wanneer.
Maar wat nou als het slecht weer is of tijd te kort komt? Hoe gaat u dan aan de slag? Door over dit soort zaken na te denken, lukt het u beter om uw doelen te behalen. Zo wordt het makkelijk om toch met het warme weer uw conditie te verbeteren, uw gewicht op peil te houden, of gewoon lekker optimaal kunt genieten van de buitenlucht.
Geschreven op 17 Aug 2020
Kijkje in de anatomie – De functie van buikspieren
Deze maand nemen wij wederom een kijkje in de anatomie van de mens, waarbij wij ditmaal de buikspieren uitlichten. In de zomermaanden bent u zich wellicht meer bewust van uw buikspieren, of het gebrek aan buikspieren, dan in de wintermaanden. Maar welke spieren zitten er nu eigenlijk in uw buik en wat is de functie van de verschillende buikspieren? In dit artikel leggen wij de anatomie van buikspieren in een notendop uit, zodat u precies weet wat u traint. Hierdoor kunt u gerichter aan de slag.
Onderverdeling van buikspieren
De belangrijkste buikspieren zijn:
Dwarse buikspier (transversus abdominis)
Rechte buikspier (rectus abdominis)
Schuine buikspieren (obliquus abdominis)
Deze spieren vormen een stevige wand met als taak het beschermen van de ingewanden. Het helpt om de rechtopstaande houding te behouden. Ook helpen deze spieren bij het uitademen en beschermen ze het lichaam als er druk ontstaat, zoals bij bijvoorbeeld niezen, hoesten en tillen. Hieronder worden deze spieren 1 voor 1 omschreven.
De schuine buikspier (transversus abdominis-spier) is de diepste van de buikspieren. Dit is een dwarse buikspier die onze organen beschermt. Deze buikspier, ook wel spierkorset genoemd, verbindt de linker- en rechterzijde van het lichaam met elkaar en is ook verbonden met de rugspieren. De belangrijkste taken zijn: het stabiliseren van de romp en het handhaven van de interne buikdruk. De spiervezels van deze spier staan dwars op de spiervezels van de rechte buikspier. Deze spieren houden vooral de darmen op hun plek en spelen een rol in de buikademhaling.
De rechte buikspier (rectus abdominis) is een lange spier die zich over de gehele lengte van de voorste buikwand uitstrekt. Dit is de buitenste laag van de buikspieren. Dit zorgt ervoor dat u voorover en achterover kunt buigen. Bij het samentrekken hiervan heeft de spier de karakteristieke hobbels of uitstulpingen die gewoonlijk de sixpack' worden genoemd. De belangrijkste functie van deze spier is het bewegen van het lichaam tussen de ribbenkast en het bekken.
Rechte buikspier: de sixpack
Een sixpack is eigenlijk het product van de contouren die zichtbaar worden van de rechte buikspier. Om een sixpack te krijgen, moeten alle buikspieren intensief getraind worden en er dient op voeding te worden gelet. Als er te veel vet in de buikregio zit, is deze spier minder goed of helemaal niet zichtbaar.
De schuine buikspieren (obliquus abdominis) bevinden zich aan weerszijden van de rechte buikspier en lopen van de onderste ribben tot in de schaamstreek. De schuine buikspieren bestaan in feite uit twee 'lagen': de interne schuine buikspieren en dwars daarop, met de spiervezels in de tegengestelde richting, de oppervlakkig gelegen externe schuine buikspieren. De schuine buikspieren zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het draaien en zijwaarts buigen van de romp.
De buikspierblessure is een verrekking of scheurtje van één van de buikspieren. Buikspierblessures komen voornamelijk voor bij tennissers. De belangrijkste oorzaak is de herhaalde, plotselinge aanspanning van de uitgerekte en op spanning staande buikspieren tijdens het opslaan van de bal. De blessure treedt vaak op tegen het einde van een wedstrijd, wanneer de speler door te veel en te lang serveren vermoeid is geraakt.
Heeft u een buikspierblessure opgelopen? Neem contact op met Fysio Eys in Eys, Susteren en Simpelveld
Heeft u een buikspierblessure opgelopen? Bij Fysio Eys kunnen wij u helpen. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of wilt u trainingsadvies? Neem contact met ons op, bel naar +31 (0)43-4512048 of stuur een mail naar info@fysiotherapie-eys.nl en wij helpen u verder!
Geschreven op 11 Aug 2020
Waarom minder last van artrose in de zomer?
Het is weer zomer! We gaan weer heerlijk genieten van het lekkere weer, op zoek naar afkoeling en hebben minder last van artrose!?! Mensen met artrose geven vaak aan minder last te hebben van hun klachten in de zomer. Heeft het weer nu echt zoveel invloed op de pijn van artrose of is dit maar een fabel? In dit artikel kijken we naar de invloed op de intensiteit van pijn bij artrose in combinatie met warm of koud weer.
Voordat wij dieper ingaan op de invloed van het weer bij artrose is het goed om eerst wat meer over de achtergrond van artrose. Bij artrose is het hele gewricht betrokken en komt het meest voor in de gewrichten van de heup, knieën, handen, nek en onderrug. Artrose kan op elke leeftijd ontstaan, hoewel de kans naarmate men ouder wordt wel steeds groter wordt. Er wordt bij artrose vaak gesproken over slijtage, maar dit is een misvatting. Artrose is een reumatische aandoening. Artrose kan naast ouderdom ook worden veroorzaakt door langdurige zware belasting, overgewicht, een ontsteking of bijvoorbeeld door een ongeluk waarbij de gewrichten zijn beschadigd.
De invloed van weersomstandigheden bij Artrose
Hoe kan het dat veel artrosepatiënten meer last van pijn en stijfheid hebben in de winter en minder klachten zodra het zomer is? Warmte zorgt voor een betere doorbloeding bij hogere temperaturen. Hierdoor wordt de pijn en stijfheid verzacht. In de winter is de doorbloeding slechter, waardoor gewrichten eerder pijnlijk aanvoelen. Daarnaast hebben sommige mensen ook meer last van stijfheid en pijn wanneer het vochtig weer is. Door de hoge luchtvochtigheid krijgen zij sneller last van hun gewrichten. Het blijkt echter nog moeilijk aantoonbaar om een verband te leggen tussen het weer en artrose, omdat het weer van meerdere componenten afhankelijk is als luchtdruk, wind en temperatuur.
Weersvoorspelling dankzij Artrose
Toch geven mensen met artrose vaak zelf aan dat de pijn toeneemt, zodra het gaat regenen en de luchtvochtigheid toeneemt. Ook blijkt het dat gewricht- of botpijn vaker voorkomt op zonnige dagen, net voordat het gaat regenen. Dit valt heel goed te verklaren. Bij een snelle luchtdrukdaling zetten vliezen en vloeistoffen in de gewrichten sneller uit. Dat kan pijnklachten veroorzaken. Dit kan dus ook gebeuren in een vliegtuig, omdat de luchtdruk in de cabine van het vliegtuig een stuk lager is dan op de vaste grond. Warmte ontspant de spieren, maakt de pezen wat losser en zoals eerder aangegeven bevordert het de doorbloeding.
Een verklaring voor dit fenomeen?
Helaas zijn de onderzoeken over het verband tussen het weer en de pijn die mensen ervaren bij artrose nog zeldzaam en zijn onderzoekers er nog niet over uit wat de juiste verklaring is. Waar kan het weer voor meer of minder pijn zorgen? Dat te hebben gezegd zijn er wel een aantal theorieën. Uit onderzoek is wel gebleken dat de verergering van pijn niet te maken heeft met luchtvochtigheid, maar met barometrische druk (het gewicht in de atmosfeer om ons heen). Zodra de druk, net voor het regent, omlaag gaat zet het weefsel dat om een gewricht zit uit. Dat kan voor een pijnsensatie zorgen.
Vragen over gewrichtspijn en artrose? Wij helpen u graag!
Kampt u al een lange tijd met pijn in de gewrichten? Dan kan het zomaar zijn dat u last heeft van (beginnende) artrose of een andere gewrichtsaandoening. Neem bij twijfel contact op met onze fysiotherapieprakijk in Eys, Susteren en Simpelveld. Wij zijn gespecialiseerd in de behandeling van artroseklachten. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@fysiotherapie-eys.nl of bel ons via +31 (0)43-4512048. U kunt ook het contactformulier op de website invullen. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Geschreven op 20 Jul 2020
Kijkje in de anatomie – Gewrichten
Vandaag nemen we een kijkje in de anatomie van de mens, waarbij wij de gewrichten uitlichten. Gewrichten hebben namelijk een hele belangrijke functie. Ze zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Van lopen tot het bewegen van uw armen. Ze vormen een belangrijk onderdeel van ons bewegingsapparaat. Maar wat is nu de exacte functie van gewrichten binnen ons lichaam? Wat voor soort gewrichtsaandoeningen zijn er en hoe kunnen deze verholpen worden?
Wat is de functie van uw gewrichten?
Gewrichten bestaan uit twee of meer botten die met elkaar in verbinding staan, waardoor een beweging kan worden gemaakt. In de meeste gewrichten zijn de uiteinden voorzien van kraakbeen. Zo worden de botten beschermt en helpt het bij het maken van glijbewegingen. Rondom ieder gewricht zit het gewrichtskapsel waarin synovium bevindt. Synovium is een vloeistof met als functie dat de bewegingen van de gewrichten soepel verlopen. Daarnaast worden de botstructuren in een gewricht bij elkaar gehouden door middel van gewrichtsbanden (ligamenten). Gewrichtsbanden zijn gemaakt van bindweefsel en maken ook onderdeel uit van het gewrichtskapsel.
Verschillende soorten gewrichten
In ons lichaam komen veel verschillende soorten gewrichten voor. Omdat niet elk gewricht dezelfde beweging kan maken zijn deze onderverdeeld in verschillende categorieën.
De meeste gewrichten zijn beweeglijk, dit noemen we synoviale gewrichten. Deze zorgen ervoor dat we ons goed kunnen bewegen. Bij dit soort gewrichten kunt u denken aan het schoudergewricht, ellebooggewricht, polsgewricht, heupgewricht, kniegewricht en het enkelgewricht.
Kogelgewrichten bestaan uit een bal en een kom. Dit zijn gewrichten die alle kanten op kunnen draaien. Een goed voorbeeld hiervan is de schouder, die u in de rondte kunt draaien. U hoort soms ook wel dat de schouder uit de kom schiet. Bij dit letsel zit de kop (bovenste deel bovenarmsbot) niet meer in de kom (onderste deel van het schouderblad). Herstel van dit letsel kan vier tot zes weken duren.
Net zoals de scharnier van een deur kan een scharniergewricht maar op en neer buigen. Dit soort gewrichten zitten in uw elleboog en knie.
Zoals de naam al aangeeft zorgt dit gewricht ervoor dat de botten om elkaar heen kunnen ‘rollen’. Het rolgewricht zorgt ervoor dat uw ellepijp en spaakbeen om elkaar heen draaien, waardoor uw handen vervolgens weer kunnen draaien.
Dit gewricht zit bijvoorbeeld tussen de duim en de handwortel. De botdelen vormen een zadel. Dankzij de bolle en de holle kromming is beweging op twee vlakken mogelijk.
Waarvoor dienen gewrichten?
Het gewricht is een heel belangrijk maar dus ook veelzijdig en ingewikkeld onderdeel van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we ons soepel kunnen bewegen. Ook spieren vervullen een belangrijke rol wanneer het aankomt op onze gewrichten. Ze houden het gewrichtskapsel en gewrichtsbanden bij elkaar en zijn door middel van pezen verbonden met onze botten. Bij het maken van een verkeerde beweging, overbelasting of schade aan het gewricht ontstaat gewrichtspijn.
Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 68% van de globale bevolking pijn ervaart aan gewrichten. Met als gevolg dat dit een negatief effect heeft op het dagelijkse leven. Gewrichtspijn kan overal in het lichaam voorkomen in de vorm van vastzittende gewrichten, gevoeligheid en zwelling. Daarnaast is gewrichtspijn te onderscheiden chronisch en niet-chronisch.
Niet -chronische gewrichtspijn
Enkele voorbeelden van niet-chronische gewrichtspijn zijn gescheurde gewrichtsbanden, ontwrichting (arm of been uit de kom). Ook een verstuiking is een vorm van een niet chronische gewrichtspijn. De gewrichtsbanden zijn verrekt of verzwikt, waardoor het bot niet meer normaal in het gewricht zit en is opgezet.
Er zijn ook een aantal vormen van chronische gewrichtspijn. Denk hierbij aan reumatoïde en artrose. Deze twee vormen worden veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten. Artrose kan voorkomen bij alle leeftijden, maar komt het meest voor bij ouderen, omdat deze groep hun gewrichten te weinig gebruikt. Bij sporters en mensen met overgewicht worden de gewrichten te zwaar belast. De meest voorkomende gewrichtspijn is kniepijn. Denk bijvoorbeeld aan een knie verrekking- of verstuiking door het sporten.
Heeft u last van vermoeidheid, een algehele verslechtering van de gezondheid of kunt u niet soepel bewegen? Dan heeft u wellicht last van een blokkade in het gewricht. In het begin hoeft er nog niet aan de bel getrokken te worden, maar het is altijd handig hier goed op te letten. Het kan immers ook zijn dat u al jarenlang last hebt van een blokkade en dit niet weet. Bij een blokkade komt het gewrichtskapsel klem te zitten tussen de twee botten. Dit kan gebeuren door overbelasting van de gewrichten of een verkeerde beweging. De ruimte tussen de twee botten wordt verminderd, waardoor een blokkade ontstaat.
Door veranderingen van het kraakbeen komen kraakbeendeeltjes los die ontstoken raken. Hierdoor zwelt het gewrichtsvlies en gaat het vocht produceren. Daardoor wordt het gewricht warm en veroorzaakt pijn. Een gewrichtsontsteking treedt vaak op wanneer iemand met artrose zich heeft verstapt, waardoor het gewricht wordt verdraaid.
Hoe ontstaat pijn in de gewrichten?
Door het uitvoeren van alledaagse bewegingen wordt er constant druk op de gewrichten gezet, waardoor ze kans lopen beschadigd te raken. Zoals hierboven aangegeven is de knie de meest voorkomende boosdoener wanneer het gaat om gewrichtspijn. De knie vangt namelijk het meeste lichaamsgewicht op en is daarom extra kwetsbaar voor beschadiging en pijn. Gaat u sporten? Dan heeft u nog meer kans op beschadigingen aan de knie. Door te landen komt het lichaamsgewicht harder op de knie terecht. Ook tijdens ongelukken is er een kans op gewrichtspijn. Het kan zijn dat de gewrichtsbanden door een traumamoment de krachten niet aankunnen en hierdoor scheuren.
Wat kunt u zelf doen bij gewrichtspijn?
Door in beweging te blijven en goed te rusten verbetert niet alleen uw algemene conditie, maar ook uw hart, longen en gewrichten. Het is bijvoorbeeld voor uw algehele gezondheid belangrijker om dagelijks 30 minuten te bewegen dan drie keer per week een uur. Per gewrichtsaandoening moet gekeken worden, welke bewegingen juist wel en niet verantwoord zijn. Bij veel pijn in de heup of knie hoort u bijvoorbeeld niet veel te traplopen, maar wel het gewricht te blijven buigen en te strekken. Onze fysiotherapeuten kunnen u hierbij begeleiden.
Ervaart u gewrichtsklachten? Neem contact op met Fysio Eys
Pijn in de gewrichten kan uw dagelijks leven op een negatieve manier beïnvloeden. Ervaart u gewrichtsklachten? Neem dan contact op met ons via info@fysiotherapie-eys.nl of via +31 (0)43-4512048 om een afspraak in te plannen.
Geschreven op 13 Jul 2020
Core Stability, waar is het goed voor en hoe traint u het
Hoe is uw ‘core stability’? Misschien heeft u wel eens van de term gehoord, maar weet u ook echt wat het inhoudt? Core stability staat voor rompstabiliteit en speelt een belangrijke rol in het voorkomen van blessures, het verbeteren van sportprestaties en een betere lichaamshouding. In deze blog vertellen wij u waarom het hebben van een goede core stability zo belangrijk is en hoe u deze zelf eenvoudig kunt trainen.
Het belang van een goede core stability
Wanneer we het hebben over een core, gaat het over de rug-, buik-, bil- en heupspieren. Deze spieren zijn aan al uw ledematen verbonden en zijn dus een groot onderdeel van uw motoriek. Dit betekent dat het hebben van een goede core stability u enorm helpt bij eigenlijk alles wat u doet in het dagelijkse leven. Ook kunt u uw sportprestaties verbeteren door het hebben van een goede core. Een goed getrainde core zorgt namelijk voor de aansturing van uw armen en benen en zorgen voor het opvangen van ‘klappen’ op uw onder- of bovenlichaam.
Naast zorgen voor balans en stabiliteit van het lichaam, geeft uw core bescherming aan het centraal zenuwstelsel. Ook zorgen ze voor bescherming en ondersteuning van uw interne organen.
Samenvattend, een goede rompstabiliteit helpt u bij:
voorkomen van lage rugklachten;
het verbeteren van uw lichaamshouding;
het voorkomen van blessures;
het toenemen van spronghoogte/ sprongkracht;
het verbeteren van uw sportprestaties.
Hoe traint u een goede core stability?
e hebt net gelezen over de voordelen van een goede core stability of te wel rompstabiliteit. Maar hoe traint u deze? Uw core stability kan aan de hand van een aantal oefeningen simpel getraind worden:
Core stability oefening 1: Het bruggetje
Ga op uw rug liggen en buig uw knieën 90 graden. Zet uw voeten plat op de grond en leg uw armen langs uw lichaam op de grond. Til nu uw billen omhoog en span deze samen met uw buikspieren aan. Om het zwaarder te maken kunt u afwisselend uw linker- en rechterbeen uitsteken.
Beginner: 3x 10 seconden Gevorderd 3x 15 seconden
Core stability oefening 2: De plank
Je begint deze oefening in de starthouding op uw onderarmen, knieën en tenen. Til vervolgens uw billen omhoog zodat u een rechte lijn vormt van uw hielen tot uw schouders. Span ook dit keer uw buik en bilspieren aan. Om het zwaarder te maken kunt u afwisselend uw linker of rechterbeen op tillen. Deze oefening kunt u vervolgens ook op uw linker- en rechterzij doen.
Beginner: 30 seconden Gevorderd 40 seconden
Core stability oefening 3: De fiets crunch
Ga op uw rug liggen en trek uw knieën naar u toe zodat deze een hoek van 90 graden vormen met u bovenlichaam. Uw handen bieden een lichte ondersteuning voor uw hoofd wanneer u met uw schouders iets naar boven komt. Span uw buikspieren aan en strek afwisselend uw linker- en rechterbeen zover mogelijk uit, net alsof u fietst.
Beginner: 20 seconden Gevorderd 30 seconden
Core stability oefening 4: de superman
Ga op uw buik liggen met rechte benen en uw armen gestrekt langs uw oren. Span rug- en bilspieren aan en til uw handen en voeten los van de grond. Deze houding houdt u vast.
Beginner: 3x 6 seconden Gevorderd 3x 8 seconden
Core stability oefening 5: de puppyhouding
Je begint deze oefening met uw handen recht onder uw schouders en uw knieën onder uw heupen. Houd uw rug recht en kijk naar de grond. Strek vervolgens uw linkerbeen en rechterarm uit en andersom. Deze houding houdt u vast.
Beginner: 3x 8 seconden Gevorderd 3x 12 seconden
Probeer deze set drie keer per week te doen. Houd tussen elke oefening binnen een serie 15 seconden rust.
Mocht u lichamelijke klachten ervaren tijdens het uitvoeren van de oefeningen? Stop dan met de oefening en maak indien nodig een afspraak met onze praktijk via onze contactpagina, +31 (0)43-4512048 of info@fysiotherapie-eys.nl
Geschreven op 06 Jul 2020
Fysiotherapie of Dokter Google?
Het internet is alwetend. In de enorme hoeveelheid informatie die beschikbaar is, is een antwoord te vinden op élke vraag. Belangrijk is wel dat u de júiste vraag stelt en de (vaak uiteenlopende) antwoorden naar waarde kunt beoordelen, zodat u geen foute conclusies trekt over uw klachten of zelfs aan de slag gaat met onjuiste adviezen. Nu meer en meer mensen Dokter Google raadplegen bij lichamelijke klachten en zelf gaan dokteren hoe ze die problemen kunnen aanpakken, is het tijd om bij dit fenomeen stil te staan. Gaat u bij lichamelijke klachten naar de fysiotherapeut of raadpleegt u ‘Dokter Google’? En is dat wel zo verstandig?
De fysiotherapeut is de specialist
Voelt u pijn of heeft u andere klachten tijdens het bewegen, dan neigt u er wellicht al snel naar om internet te raadplegen voor advies. Wat zou er aan de hand kunnen zijn en hoe zorg ik zelf voor verbetering of verlichting? De informatie op internet is overvloedig en compleet, maar soms zijn de gegeven adviezen tegenstrijdig of passen nét niet helemaal bij uw persoonlijke situatie. Welk advies moet u dan geloven? En hoe weet u zeker dat de geadviseerde oefeningen wel precies bij uw specifieke situatie passen en niet juist de boel zullen verergeren? De juiste interpretatie van al die informatie, vergt kennis van het menselijk lichaam in combinatie met uw specifieke klachten. En daar kan Google u niet mee helpen. Wij als fysiotherapeut hebben die specialistische kennis wel.
Fysiotherapie helpt niet enkel bij beweegklachten
Een bijkomstig aandachtspunt van oplossingen googelen, is dat u zelf snel geneigd bent te zoeken in de richting die u al kent. Bij bewegingsklachten is het logisch om in de richting van fysiotherapie te zoeken. Maar fysiotherapie kan ook van toegevoegde waarde zijn bij aandoeningen waarbij u misschien niet zo snel aan fysiotherapie denkt, zoals Parkinson en COPD. Als u met dergelijke klachten naar de huisarts gaat, kan deze de juiste inschatting maken en eventueel wel doorverwijzen naar de fysiotherapeut.
Dokter Google als hulpmiddel
Let dus goed op als u internet gebruikt om te zoeken naar een oplossing voor uw klachten, want verschillende oorzaken kunnen leiden tot dezelfde klachten en bepaalde klachten kunnen verlicht worden op manieren waarbij u niet stilstaat als leek. Bovendien kunnen er andere zaken meespelen die van invloed zijn op uw klachten, waar u zelf niet zo 1-2-3 aan zou denken. De informatie die u over uw klachten vindt op internet, kan u wel inzicht geven om uw klachten beter te kunnen beschrijven. Dit kan helpen tijdens een bezoek aan onze fysiotherapiepraktijk. Op basis van een lichamelijk onderzoek gecombineerd met uw omschrijving van uw klachten, kunnen wij een diagnose stellen en een behandelplan maken.
Juist die specialistische kennis van ons als fysiotherapeut, is noodzakelijk om zeker te weten dat de behandeling en de oefeningen goed op uw situatie zijn afgestemd.
Gebruik de juiste bronnen
Als u dan toch actief bezig wilt zijn met uw gezondheid en meer wilt weten over uw klachten, gebruik dan in ieder geval bronnen waarvan u weet dat ze betrouwbaar zijn. Raadpleeg bijvoorbeeld onze website, waar u veel informatie kunt vinden over allerlei lichamelijke klachten en de behandelingen die wij daarvoor bieden. Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: ook hier geldt dat de juiste interpretatie van uw klachten door een specialist onmisbaar is.
Heeft u lichamelijke klachten? Neem dan contact op met Fysio Eys
Heeft u last van pijn of andere klachten bij het bewegen? Ga niet zelf aan het dokteren, maar neem contact met ons op. Wij helpen u graag om op een verantwoorde manier in beweging te komen en te blijven. Bel (telefoonnummer) voor een afspraak, stuur een e-mail naar info@fysiotherapie-eys.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Geschreven op 03 Jun 2020
Fietsen is goed voor de conditie
In Nederland wonen ongeveer 17 miljoen mensen, maar gezamenlijk hebben wij maar liefst 25 miljoen fietsen. Wereldwijd worden wij dan ook bestempeld als een echt fietsvolk. Door weer en wind of enkel bij mooi weer, voor plezier of naar het werk; wij fietsen bijna allemaal! En fietsen is gezond! Fietsen helpt om gewicht te verliezen, conditie en weerstand te verbeteren, diverse ziekten te voorkomen en ook nog eens beter te slapen. En het kan altijd, overal en in uw eigen tempo! Kent u alle voordelen van fietsen?
1. Fietsen helpt tegen overgewicht
Wilt u afvallen? Dan is fietsen een goede en verantwoorde manier om dit doel te bereiken. Een half uurtje per dag fietsen op een gemiddeld tempo (dus niet te langzaam), zet de vetverbranding al aardig in gang. Fiets niet te hard, want dan verbrandt u meer koolhydraten dan vet. Het mooie van fietsen: de vetverbranding stopt niet na het fietsen! Dankzij de toename van actief spierweefsel gaat de vetverbranding ook na het fietsen nog door. En juist als u wat zwaarder bent, is fietsen ideaal. Doordat u tijdens het bewegen op een zadel zit, hoeven uw knieën en enkels uw gewicht niet te dragen.
2. Fietsen leidt tot betere spieropbouw en conditie
Fietsen is goed voor uw hele lichaam. U gebruikt niet alleen uw benen en voeten om te trappen. U gebruikt ook spieren om in balans te blijven, te sturen en om kracht te zetten. Fietst u regelmatig, dan werkt u aan uw spieropbouw. Dit verhoogt uw uithoudingsvermogen, zodat u steeds langere stukken kunt fietsen met minder moeite. En de kans op blessures is minimaal. Bij andere sporten, zoals bijvoorbeeld hardlopen, worden uw spieren en gewrichten veel meer belast, terwijl fietsen net zo goed is.
3. Fietsen vermindert stress en is goed voor de geest
Fietsen is heerlijk als ontspanning. U kunt namelijk tegelijkertijd bewegen en om u heen kijken. Dit geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. Fietsen zorgt voor een vermindering van stress en meer ruimte in uw geest. U creëert ruimte in uw hoofd die anders misschien vol zat met gedachten, stress en getob. Het is eigenlijk bijna een vorm van meditatie, zeker als u buiten fietst. Alleen dan met extra beweging. Een positieve boost voor uw mentale gezondheid!
4. Fietsen helpt ziektes voorkomen
Fietsen is goed voor uw immuunsysteem. Door beweging, gaat uw bloed beter stromen en worden diverse afvalstoffen afgevoerd uit uw lichaam. Ook zal uw lichaam sterker worden en beter weerbaar zijn tegen allerlei ziekten en aandoeningen. Vijf of meer dagen per week 30 min tot 1 uur per dag fietsen, maakt uw lichaam sterker en beter in staat virussen en griep af te weren. Daarnaast verkleint u met fietsen de kans op diabetes type 2 en hart- & vaatziekten. Ook worden uw bloedvaten flexibeler en sterker en slibben minder snel dicht.
5. Fietsen verlaagt een te hoge cholesterol
Heeft u last van een te hoge cholesterol? Dit houdt in dat uw LDL cholesterol te hoog is en uw HDL mogelijkerwijs juist te laag. Slikt u hiervoor medicatie? Dan is meer sporten en fietsen een absolute aanrader. Uw LDL cholesterol schiet omlaag, terwijl uw HDL juist wordt verhoogd.
6. Fietsen is goed voor de hersenen
Fietsen biedt niet enkel positieve effecten op uw lichaam, het is ook goed voor uw hersenen. Wanneer u sport gaat uw hart harder pompen en wordt de bloedtoevoer naar de hersenen bevorderd. Uw hersenen krijgen meer zuurstof en daardoor meer scherpte, helderheid en een beter geheugen!
7. Fietsen zorgt ervoor dat u dieper en beter slaapt
Heeft u vaak last van rusteloze nachten, of kunt u moeilijk in slaap vallen? Ga dan fietsen: dé manier om beter, dieper en fijner te slapen. Als u iedere dag een half uurtje fietst, heeft u minder tijd nodig hebt om in slaap te vallen en slaapt u langer. Dat komt ook omdat u fietst in de buitenlucht. De frisse lucht voorziet uw hersenen van de nodige zuurstof. Daarnaast kunt u zich in de natuur heerlijk ontspannen. En omdat u buiten bent en veel daglicht ziet, zal uw lichaam een beter bioritme ontwikkelen. Uw lichaam zal ’s avonds sneller moe zijn, wanneer het donker wordt. Daardoor valt u beter in slaap en zult u ook rustiger slapen.
Pak de fiets en ga eropuit!
Bent u geoefend of ongeoefend? Het maakt niet uit. Fietsen maakt het mogelijk om er met een zeer uiteenlopende groep mensen met verschillende conditie niveaus samen op uit te trekken. Dus pak vandaag nog uw fiets en ga op uw eigen tempo van start. Want van fietsen wordt u fit, sterk, gezond én gelukkig!
Heeft u klachten bij het fietsen? Neem dan contact op met Fysio Eys
Heeft u last van een blessure of lichamelijke beperking, maar wilt u toch fietsen? Wij helpen u graag te bepalen wat er wél mogelijk is om op een verantwoorde manier in beweging te komen en te blijven. Wilt u een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Bel dan +31 (0)43-4512048, stuur een e-mail naar info@fysiotherapie-eys.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Geschreven op 27 May 2020
Heeft u een klacht, aandoening of blessure waardoor u minder makkelijk beweegt? Dan heeft u fysiotherapie nodig. Wilt u graag vanuit huis werken aan uw herstel of revalidatie na een operatie of trauma, dan kunnen wij u helpen op afstand, via een online consult. Nu is natuurlijk de ene aandoening, de andere niet is. Hoe gaat nou precies zo’n online begeleiding bij artrose in zijn werk?
Online fysiotherapie bij artrose
Op het moment dat u veel last hebt van artrose of hiervoor bent geopereerd, kunt u bij ons terecht. Dus ervaart u pijn, zwellingen en/of stijfheid in uw gewrichten, ervaart u een beperking in uw beweging of zelfs krachtverlies, aarzel niet en neem contact op met ons. Ook op afstand kunnen wij u begeleiden. Eerst doorloopt u via een telefonische intake middels videobellen met ons wat uw klachten zijn en bepalen wij welke hulp u nodig heeft. Normaliter volgt er dan een lichamelijk onderzoek. Is dit door omstandigheden niet mogelijk, dan is het extra belangrijk dat wij doorvragen en uw klachten zo goed mogelijk ‘in beeld krijgen’, zodat wij een zo juist mogelijke diagnose kunnen stellen. Per mail sturen wij u een oefenschema voor thuis. De oefeningen, de frequentie en de intensiteit worden op maat afgestemd. Telefonisch/Middels een videoconsult begeleiden wij u op afstand, bespreken wij waar u tegenaan loopt en sturen wij bij waar nodig.
Online fysiotherapie bij Fysio Eys
Wilt u weten of wij voor u op afstand iets kunnen betekenen voor uw specifieke klachten? Neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder!
Geschreven op 18 May 2020
Positieve mindset tijdens corona
Het zijn onzekere tijden. Senioren en mensen die onder een ‘risicodoelgroep’ vallen ervaren gevoelens van eenzaamheid. Mensen met kinderen zijn gestresst vanwege de combinatie van thuiswerken en thuisscholing. Daarnaast zorgt de berichtgeving over het coronavirus überhaupt bij veel mensen voor gevoelens van stress, onveiligheid en angst. Een positieve mindset -het sturen van uw gedachten in positieve richting- kan deze negatieve gevoelens doorbreken en de angst en stress verminderen. Dat klinkt fantastisch, maar hoe pakt u dat aan?
Stap 1: Sta stil bij wat u wél kunt doen aan uw situatie
Het verloop van het virus heeft u niet onder controle, maar het is goed om te weten dat er dingen zijn waar u nu wél invloed op hebt. Focus op wat er wel in uw macht ligt om uw situatie te verbeteren. Zo zet u het gevoel van machteloosheid om naar een gevoel van controle en doorbreek u de negatieve gedachtegang.
Wat zijn de dingen waar u controle over heeft?
Geef uw dierbaren extra aandacht, zeker ouderen die een groter risico lopen
Besteed minder aandacht aan het virus. U hoeft uw kop niet in het zand te steken, maar door niet voortdurend de berichtgeving te volgen wordt u er ook minder mee geconfronteerd. Volg het nieuws gedoseerd;
Werk aan uw weerstand door gezond te eten, goed te bewegen en voldoende te slapen;
Let op uw hygiëne: was regelmatig uw handen;
Houd 1,5 meter afstand en vermijd contact met kwetsbaren.
Stap 2: Praat over uw gevoelens
Door de maatregelen rondom het coronavirus zijn we beperkt in onze sociale contacten.
Maar praten met vertrouwde mensen helpt nou juist zo goed om gevoelens van angst, kwetsbaarheid en onzekerheid te verminderen. Denk ook hierbij in oplossingen. Wat is wél mogelijk? Bel of videobel met vrienden, praat over uw gevoelens in communities of schrijf uw ervaringen van u af en deel ze op uw socials. Ook onze fysiotherapeuten zijn via een online consult binnen handbereik. Blijf dus ook werken aan uw gezondheid en herstel met uw vertrouwde fysiotherapeut.
Dat u momenteel stress, angst, een onzeker gevoel en zelfs als gevolg daarvan lichamelijke klachten ervaart, is gezien de situatie volstrekt normaal. Probeer de klachten niet weg te stoppen voor uzelf, maar accepteer ze, vertrouw op uw eigen veerkracht en onderneem zelf stappen om weer in balans te komen. Middels yoga en mindfulness kunt u technieken leren om rustig te ademen en bewust stil te staan bij het ontspannen van uw spieren. Zoek de methode waar u zich het prettigste bij voelt.
Een psychosomatisch fysiotherapeut behandelt een combinatie van spanningsklachten en lichamelijke klachten. Deze gespecialiseerde fysiotherapeut gebruikt therapeutische gesprekken in combinatie met lichaamsgericht werken. Door de inzet van een combinatie van technieken, zoals ontspannings- en ademhalingstherapie, massage, communicatietechnieken, haptonomische methoden, time- & stressmanagement en assertiviteitstraining, helpt de therapeut u uzelf te hervinden en uw klachten te verminderen.
Psychosomatische fysiotherapie bij Fysio Eys
Ondervindt u lichamelijk en psychische klachten als gevolg van het coronavirus? Vanuit Fysio Eys kunnen wij u helpen met psychosomatische fysiotherapie om deze klachten te verminderen. Onze therapeut (naam) gebruikt therapeutische gesprekken in combinatie met lichaamsgericht werken, met als doel uzelf te hervinden en uw klachten te verhelpen. Deze begeleiding bieden wij ook via online fysiotherapie consults. Neem contact met ons op en maak een afspraak!
+31 (0)43-4512048
Geschreven op 18 May 2020
Belang van beweging voor conditie en kracht
Uw lichamelijke conditie bepaalt hoe fit u zich voelt. Er wordt ook in deze tijden veel gesproken over het belang van een goede conditie. Maar wat zijn de voordelen van een goede conditie? Waarom moet u uw conditie langzaam opbouwen? En waarom neemt uw opgebouwde conditie zo snel af als u niet meer sport?
De voordelen van een goede conditie
Een conditie bestaat uit twee delen: een deel dat u van nature al heeft en een deel dat u kunt opbouwen door te sporten. Het is fijn als u van nature een goede conditie hebt. Zowel op lichamelijk als geestelijk vlak.
- voert u de activiteiten in het dagelijkse leven met gemak uit
- herstelt u sneller na een inspanning
- neemt de kans op blessures bij sporten af
- is uw weerstand tegen bepaalde ziektes hoger
- verlaagt u de kans op hart- en vaatziekten
- verhoogt u uw stressbestendigheid
- voelt u zich fitter en straalt u gezondheid uit
Heeft u van nature geen goede conditie? Dan kunt u uw conditie altijd zelf verbeteren door te trainen. Gezien de bovenstaande voordelen, een goede investering!
Bouw uw conditie langzaam op
De voordelen van een goede conditie zijn dus enorm, maar ga niet meteen te hard van stapel bij het opbouwen van uw conditie. Uw lichaam moet eerst wennen aan nieuwe bewegingen en een verhoging van het inspanningsniveau. Om blessures en overbelasting te voorkomen, is het dus belangrijk dat u uw conditie stapsgewijs en langzaam opbouwt. Merkt u dat u de oefeningen of uw training steeds een beetje makkelijker volhoudt? Dan kunt u een stapje verder opbouwen. Geef uw spieren na een training altijd voldoende rust om zich te kunnen herstellen. U zult merken dat uw lichaam steeds fitter wordt, dat u dezelfde oefeningen langer kunt volhouden en uw dus conditie opbouwt.
Wacht u te lang tussen trainingen of sport of beweegt u een lange tijd niet? Dan herstellen uw spieren zich weer naar de beginwaarden van voor uw laatste training en zullen uw conditie en kracht weer afnemen. Dit komt doordat uw lijf zeer efficiënt omgaat met bouwstoffen. Op het moment dat u deze stoffen niet verbruikt, levert uw lichaam spiermassa in en zet dit om in vetten. Voor een goede conditie is het dus belangrijk om in beweging te komen én in beweging te blijven!
Vragen over uw conditie? Wij helpen u graag!
Heeft u last van een blessure of lichamelijke beperking, maar wilt u toch werken aan uw conditie? Wij helpen u graag te bepalen wat er wél mogelijk is om op een verantwoorde manier in beweging te komen en te blijven. Wilt u een afspraak maken om de mogelijkheden te bespreken? Bel dan +31 (0)43-4512048, stuur een e-mail naar info@fysiotherapie-eys.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Geschreven op 07 May 2020
Fysiotips voor jonge moeders
Moeder worden is een heel bijzonder moment in uw leven. En hoewel we nu tijdelijk van kraamvisite overstappen naar ‘raam’ visite, blijft het extra belangrijk om het moederschap te vieren! Wij staan als fysiotherapeut graag stil bij de impact van het moederschap op uw lichaam en geven u tips wat u zelf kunt doen om te herstellen van uw zwangerschap en uw bevalling.
Tip 1: Train uw buik- en bekkenbodemspieren
Als u zwanger bent, verandert uw lichaam. Uw spieren rekken op, vooral de spieren in uw buik en bekkenbodem. Ook worden uw ligamenten zachter. Ligamenten verbinden botten met elkaar en ondersteunen uw gewrichten. Door eenvoudige oefeningen te doen, kunt u uw spieren versterken. Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap oefeningen te doen om uw bekkenbodem en buikspieren te versterken en deze oefeningen voort te zetten na de geboorte van uw baby.
Het trainen van de bekkenbodem is misschien niet het eerste waar u aan denkt als u net bevallen bent, maar het is wel heel belangrijk. De training kan helpen bij het voorkomen van bekkenbodemklachten als urineverlies, een verzakking of ontlastingsverlies.
U kunt al starten met bekkenbodemoefeningen vanaf 4 dagen na de bevalling. Dit doet u door uw spieren in die regio samen te knijpen (zoals u ook doet als u uw plas ophoudt) en weer te ontspannen. Hierbij is het belangrijk is dat u doorademt en de buik, billen en benen ontspannen blijven. Span de bekkenbodem aan op 40-60% van de maximale kracht voor maximaal 10 seconden. Neem tussendoor steeds minimaal twee keer zoveel tijd voor de ontspanning als voor de aanspanning.
Voor uw buikspieren geldt: loop vooral niet te hard van stapel. Oefeningen voor de dwarse buikspier kunt u vanaf dag 4 na de bevalling oppakken, maar wacht met oefeningen van de schuine buikspieren tot de 10e dag. De training van de rechte buikspieren kunt u het beste uitstellen tot 3 maanden na de bevalling.
Nieuwe moeders tillen en buigen meer dan normaal; uw baby uit bed tillen, het badje versjouwen of vullen met zware emmers water, uw baby verschonen, uw baby voeden. Het is belangrijk om goed voor uw rug te zorgen. U kunt uw rug helpen door:
Een goede houding aan te nemen tijdens het voeden en het tillen;
Het tillen van zware dingen zoveel mogelijk te vermijden;
Commode en tafels te gebruiken die op de juiste (heup)hoogte staan;
Stoelen te gebruiken met een goede rugsteun
Fysiotherapie voor moeder en baby bij Fysio Eys
Wilt u in beweging blijven na uw zwangerschap, maar heeft u vragen over wat wel en niet mogelijk is in uw specifieke situatie? Vanuit onze praktijk kunnen wij veel voor jonge moeders betekenen. Ook onze kinderfysiotherapeut kan een belangrijke rol voor u spelen in deze periode. Blijft uw baby na de geboorte onrustig, huilt uw baby veel of heeft hij of zij last van darmkrampjes.? Vermoedt u een motorische achterstand, zoals het nog niet kunnen omrollen, kruipen, staan of lopen of heeft uw baby een voorkeurshouding? Of heeft uw baby een voorkeurshouding? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!
Geschreven op 06 May 2020
<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende >>