Verantwoord sporten tijdens de coronacrisis
Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus gaan mensen minder bewegen. Activiteiten worden afgelast, boodschappen worden thuisbezorgd, sportclubs zijn gesloten en mensen zitten veel meer thuis. U wilt graag sporten maar u zult zich afvragen in hoeverre dit verantwoord is. In dit artikel leest u het antwoord op enkele vragen over sporten en bewegen in de tijd van COVID-19.
Waarom zou ik blijven bewegen?
Minder bewegen zorgt ervoor dat uw spierkracht afneemt en uw conditie achteruit gaat. Door regelmatig te bewegen stimuleert u het immuunsysteem, houdt u uw spieren, pezen en botten sterk en vermindert u het gevoel van angst en stress. De Nederlandse beweegrichtlijnen zijn: minimaal 150 minuten per week matig tot intensieve inspanning. Vanaf 65 jaar wordt ook geadviseerd om balansoefeningen te doen.
Ik sport veel: kan ik blijven trainen?
Ja, door sporten blijft u fit. Fitte personen worden minder snel ziek. Als u wel ziek wordt, zijn de symptomen vaak minder ernstig. Wij adviseren om niet té intensief te trainen, omdat u kort na een intensieve training vatbaarder bent voor een besmetting/infectie. Probeer inspanningen te voorkomen waarvan u twee dagen of langer moet herstellen. Zo voorkomt u bovendien blessures die u oploopt als u zonder training of opbouw te intensief van start gaat.
Kan ik sporten als ik symptomen heb?
Als u zich zwak voelt en/of koorts of spierpijn hebt, train dan niet. Heeft u alleen lichte klachten zoals keelpijn, hoesten of een verstopte neus, dan kunt u trainen. Wij adviseren wel om matig intensief te bewegen, dus oefeningen/bewegingen waarvan u binnen een dag weer bent hersteld.
Ja, let daarbij wel op te koude lucht. Dit kan de vatbaarheid voor infectie vergroten. Als het erg koud is, begin dan binnenshuis met opwarmen. Wacht niet te lang met douchen en omkleden en houd de anderhalve meter afstand ALTIJD in acht.
Stop met roken! Kijk voor hulp op www.ikstopnu.nl;
Was regelmatig uw handen met zeep voor 20 seconden;
Bewaar anderhalve meter of meer afstand;
Zorg voor een goede nachtrust;
Eet voldoende groente en fruit.
Geschreven op 16 Apr 2020
Fysiotherapie essentieel bij herstel na corona
Vanwege het coronavirus is de fysiotherapie er in korte tijd heel anders uit gaan zien. Wij behandelen nu zoveel mogelijk op afstand via een telefoongesprek of middels videobellen. Juist in deze tijd is fysiotherapie essentieel tijdens het hersteltraject van coronapatiënten. Dit concludeert het Radboud UMC in een behandeladvies. In dit artikel leggen wij uit hoe dit komt en wat wij voor herstellende coronapatiënten kunnen betekenen.
Fysiotherapie belangrijk bij herstel van het coronavirus
Als u vanwege het coronavirus in het ziekenhuis belandt en aan de beademing moet, beweegt u voor lange tijd niet en neemt uw spiermassa af. Dit zorgt er weer voor dat u lichamelijke klachten kunt krijgen die zeer belemmerend kunnen zijn in het dagelijks leven. Fysiotherapie is onmisbaar tijdens het herstel van patiënten na het coronavirus. Het zorgt er voor dat u na een ziekte op een verantwoorde manier aan de slag kunt om uw eigen gezondheid te verbeteren.
Fysiotherapie ter revalidatie
Als u hersteld bent van het virus, wilt u zo gauw mogelijk weer verder. Het is ook belangrijk om het fysieke herstel zo snel mogelijk op te starten. Vanuit Fysio Eys begeleiden wij herstelde coronapatiënten bij het opnieuw oppakken van hun dagelijkse activiteiten. Wij geven bewegingsoefeningen die ervoor zorgen dat spierkracht en conditie op een verantwoorde manier verbetert. Door het bieden van de juiste oefeningen in combinatie met advies en begeleiding via online fysiotherapie kunnen wij het revalidatieproces overzien en waar nodig bijsturen.
Afspraak maken bij Fysio Eys
Bent u volledig hersteld van het coronavirus, maar heeft u er lichamelijke klachten aan overgehouden? Vanuit Fysio Eys helpen wij u weer op de rails! Neem contact met ons op en wij stellen samen met u een behandelplan op.
Geschreven op 15 Apr 2020
Voorkom lage rugklachten door thuis te werken met onze tips!
Veel Nederlanders zijn vanwege het coronavirus thuis aan het werk. Denk tijdens al die uren dat u zit te werken aan de keukentafel wel aan uw houding. Wij hebben een heldere boodschap voor u: staar niet te lang naar uw scherm! Met een goede houding en wat beweging kunt u rug- en/of nekklachten helpen voorkomen.
Thuis een andere werkomgeving
De laptop kan eenvoudig mee naar huis worden genomen. Dat geldt echter niet voor die fijne bureaustoel met rugsteun die op uw kantoor staat en dat prettige bureau dat speciaal op uw hoogte staat afgesteld. Veel Nederlanders zijn niet gewend om thuis te werken en denken daarbij ook niet aan hun houding. Hierdoor neemt de kans op klachten toe. Uit recente cijfers van het RIVM blijkt dat twee miljoen Nederlanders last hebben van rug- en/of nekklachten. Lees wat u zelf kunt doen om deze klachten te voorkomen.
Aanpassingen aan uw werkplek verminderen rug- en/of nekklachten
De komst van de laptop heeft het aantal rugklachten aanzienlijk verergerd. Veel mensen hadden thuis een goed uitgeruste werkplek met een vaste computer, maar die plek is verdwenen vanwege de enorme flexibiliteit en mobiliteit van de laptop. Als u te lang voorover buigt om op uw laptop te kijken, krijgt u last van uw nek en schouders. Ons advies? Probeer - indien mogelijk - thuis te werken vanaf een vaste plek.
zet uw laptop steeds op dezelfde plek alsof het een vaste computer is
gebruik een verhoging, zodat de laptop op de juiste ergonomische hoogte staat
zet een bureaustoel of prettige stoel die u goede steun biedt aan de eettafel
wissel regelmatig van houding
zorg dat u tussendoor beweegt en uw spieren in beweging houdt
Thuis bewegen tijdens de coronacrisis
U kunt uw werkhouding regelmatig onderbreken met wat simpele oefeningen. Ren de trap op en af, doe wat huishoudelijk werk of een korte training. Zeker als u van uzelf weet dat uw spieren snel vast zitten, probeer dan regelmatig andere dingen te doen dan achter uw scherm te zitten. Om u te helpen met thuis te bewegen, hebben we wat tips voor u opgesteld. Blijf in beweging en zorg ervoor dat u rugklachten tijdig signaleert en helpt voorkomen.
Heeft u al last van rug- of nekklachten?
Merkt u dat uw rug al helemaal vast zit of uw nek verkrampt is? Neem dan contact met ons op. Onze fysiotherapeuten kijken hoe de werkplek is ingericht, hoe uw werkhouding is en geven gericht advies hoe u dit kunt verbeteren. Daarnaast krijgt u een oefenschema op maat, welke u zelfstandig thuis kunt uitvoeren.
Geschreven op 08 Apr 2020
Uit de persconferentie van 23 maart werd nog extra benadrukt dat de inzet van fysiotherapie juist ook in deze tijden nodig is en blijft om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten en u te kunnen blijven helpen bij het verminderen en verhelpen van lichamelijke klachten. De bewegingszorg die wij middels fysiotherapie bieden, zal echter veelal online plaats gaan vinden. Dat klinkt misschien gek, want veel mensen denken dat fysiotherapie enkel een fysiek beroep is. Maar ook op afstand kunnen wij advies geven en oefeningen aanbieden om klachten te verminderen en de oorzaken van de klachten aan te pakken. Hoe gaat zo’n virtuele sessie precies in zijn werk?
Benodigdheden online fysiotherapie
Het is eigenlijk heel eenvoudig. U heeft een mobiele telefoon, een laptop of een tablet nodig, een e-mailaccount en internet. Op deze manier kunnen wij u een vragenlijst sturen, met u overleggen en oefeningen voordoen en toesturen.
Allereerst ontvangt u van ons eerst een intakeformulier per mail Door de vragen op dit formulier te beantwoorden, krijgen wij al een globaal beeld van uw klachten en kunnen dit gericht bespreken tijdens het telefonische of online
intakegesprek.
Het intakegesprek (online of via de telefoon)
Tijdens het intakegesprek nemen wij uw klacht(en) met u door, wat u voelt en wanneer u er last van heeft. Hier volgt een diagnose uit. Het kan voorkomen dat het niet mogelijk is om een diagnose op afstand vast te stellen. Is dit het geval, dan wordt in overleg naar een oplossing op maat gezocht. Mocht er een fysieke afspraak nodig zijn, dan volgen wij uiteraard de richtlijnen van de KNGF (onze beroepsvereniging).
Na de diagnose, adviseren wij u wat u zelf thuis kunt doen om uw klachten te verminderen. U ontvangt een persoonlijk oefenschema (met bijbehorende video’s van onze oefeningen) via mail/via de app. Wij kunnen de oefeningen indien gewenst in een videogesprek met u doornemen. Fysieke behandelingen kunnen niet op afstand worden gedaan. Mochten die noodzakelijk blijken voor uw herstel en niet uitgesteld kunnen worden, dan zullen wij ook hier een oplossing op maat met u bespreken.
Voortgang en vervolgafspraak
Ook op afstand zullen wij uw voortgang goed in de gaten houden. In vervolgafspraken via telefoon of videobellen, bespreken we waar u tegenaan loopt, hoe het beeld van uw klachten eventueel verandert en sturen wij waar nodig bij.
Het vraagt wat creativiteit en flexibiliteit van u en ons, maar op deze manier kunnen wij u ook nu helpen. Wilt u een afspraak maken om de mogelijkheden voor uw specifieke klachten te bespreken? Bel dan (0)43-4512048, stuur een e-mail naar info@fysiotherapie-eys.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Geschreven op 06 Apr 2020
Zó zorgt u dat u fit blijft tijdens de coronacrisis
Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vraagt het RIVM waar mogelijk thuis te werken en sociale contacten te vermijden. Alle sportverenigingen en sportscholen zijn inmiddels gesloten. Het is alleen wel heel belangrijk om genoeg te blijven bewegen, juist nu! Wij delen een aantal tips met u hoe u ook vanuit huis fit kunt blijven.
Tip 1: Ga naar buiten, geniet van de natuur
Als u het virus niet heeft, niet in quarantaine zit en niet behoort tot een risicogroep, kunt u (nu nog) nog prima naar buiten en buitenactiviteiten ondernemen. Ga lekker wandelen, fietsen of hardlopen, zolang u maar 1,5 meter afstand houdt van anderen.
Tip 2: Geef uw huis een goede lentebeurt
Het huishouden doen is niet alleen praktisch en hygiënisch (zeker nu heel belangrijk), het is ook nog eens gezond! Wist u dat u met 30 minuten stofzuigen 90 calorieën verbrandt? Door meer te doen in het huishouden, blijft u actief en houdt u er een goed gevoel aan over.
Tip 3: Ga lekker klussen binnenshuis
Nu iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, is het nu hét moment om eindelijk eens die wiebelende stoelpoot te vervangen of die muur te voorzien van een likje verf waar op een miraculeuze wijze een koffievlek op is gekomen. Niet alleen uw huis knapt ervan op, u krijgt ook nog eens extra beweging!
Tip 4: Een ideaal moment om uw tuin op de schop te nemen
Het wordt langzaamaan lente en het wordt beter weer, ondanks het coronavirus. Zolang u afstand bewaart van anderen, kunt u prima buiten komen. Zo hebben wij ook goed nieuws voor mensen die van tuinieren houden; tuinieren wordt beschouwd als matige lichaamsbeweging en u kunt gemakkelijk hetzelfde aantal calorieën verbranden als in de sportschool. Graven, harken en maaien zijn bijzonder effectief bij het verbranden van calorieën.
Tip 5: Ook binnen kunt u genoeg bewegen
Uw huis is in principe 1 grote oefenzaal, waar u heel gemakkelijk gebruik kunt maken van stoelen, banken, tafels en trappen om aan uw dagelijkse beweging te komen. U kunt bijvoorbeeld algemene oefeningen doen zoals yoga oefeningen, squats, sit ups en push ups. Maar u kunt ook de trap op en neer lopen. Hieronder hebben wij wat oefeningen voor u op een rijtje gezet:
1. Buig uw knieën en zet je voeten plat op de grond;
2. Leg uw handen op de tegenoverliggende schouders, zodat uw armen gekruist voor uw borst zijn, of achter uw hoofd;
3. Span uw buikspieren lichtjes aan door uw navel richting uw ruggengraat in te trekken;
4. Terwijl u uw voeten op de grond houdt, tilt u rustig uw hoofd op, daarna uw schouderbladen;
5. Houd deze positie een seconde aan;
6. Herhaal stappen 3 t/m 5.
1. Ga liggen met uw gezicht naar beneden;
2. Druk uzelf op door te proberen de grond bij u vandaan te duwen;
3. Blijf het opdrukken en inzakken herhalen in een gelijkmatig tempo.
1. Sta rechtop met uw voeten ongeveer op schouderbreedte uit elkaar;
2. Duw uw heupen naar achteren terwijl u uw knieën langzaam richting een hoek van 90 graden buigt;
3. Houd uw rug recht en kijk vooruit;
4. Kom langzaam omhoog, terug in de startpositie.
Tip 6: Volg online sportlessen
Bent u gewend om altijd sportlessen te volgen en vindt u het lastig om zelf oefeningen te bedenken? Of volgt u liever een instructeur tijdens het doen van uw oefeningen, volg dan een YouTube kanaal of lessen via een digitale sportschool. Natuurlijk kunt u ook meedoen met Nederland in Beweging.
Heeft u fysiotherapeutische begeleiding nodig?
Wilt u wel bewegen, maar gaat het niet vanwege bijvoorbeeld een blessure of weet u niet welke oefeningen het best geschikt zijn voor u? Neem dan contact met ons op. Onze fysiotherapeuten kunnen door middel van bijvoorbeeld een telefonisch consult of online oefeningen u helpen.
Geschreven op 23 Mar 2020
Help uw weerstand een handje tijdens de coronacrisis
Nu wij allemaal met het beperken van gezondheidsrisico’s bezig zijn, is het belangrijk om te weten wat u zelf kunt doen om uw weerstand op peil te houden. Hoewel de volgende suggesties geen garantie geven dat u het virus niet krijgt, zijn het eenvoudige manieren om zo goed mogelijk voor uzelf te zorgen.
Voldoende slaap zorgt ervoor dat uw lichaam de benodigde eiwitten aanmaakt en infecties en ontstekingen bestreden kunnen worden. Deze eiwitten, cytokines genaamd, worden aangemaakt en komen vrij tijdens uw slaap. Heeft u last van slaapproblemen? Probeer dit dan overdag te compenseren met maximaal twee dagelijkse dutjes van 30 minuten. Zo verzacht u de effecten van het slaapgebrek op uw weerstand en uw dagelijkse functioneren, maar schopt u niet meteen uw normale slaappatroon in de war. Heeft u enkel moeite om in slaap te komen? Dan kunt u via YouTube zoeken op ‘binaurale beats’. Deze kunnen u helpen om het inslapen te vergemakkelijken.
Suiker is de voedselbron voor slechte bacteriën, deze gaan ten koste van de goede bacteriën. Bij een gezond persoon bestaan de darmen voor 85% uit goede bacteriën. Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool of wortels, brengen de groei van deze goede bacteriën juist op gang. Hierdoor zult u meer energie en vitaliteit ervaren.
Stress is een reactie van uw lichaam in tijd van nood om uzelf in veiligheid te brengen. Het maakt ons ook kwetsbaarder voor infecties en ziekten, zowel op het werk als daarbuiten. Er zijn verschillende vormen van mindfulness oefeningen, variërend van de langzaam bewegende houding van yoga en tai chi tot talloze ademhalingstechnieken.
Regelmatig bewegen helpt om ziekteverwekkers te bestrijden. U activeert met beweging uw immuuncellen en zorgt dat ze actief worden in uw lichaam. Daarnaast zorgt beweging dat u meer energie krijgt en kan uw gemoedstoestand positief beïnvloeden.
Wilt u tips hoe u meer kunt bewegen? Bekijk dan ons artikel ‘Zo zorgt u dat u fit blijft’. Heeft u moeite om zelfstandig te werken aan uw weerstand, dan kunnen onze fysiotherapeuten u helpen. Neem contact op met onze praktijk. Wij zijn telefonisch en per mail gewoon goed bereikbaar.
Geschreven op 23 Mar 2020
Stijfheid? Dit kunt u doen!
Het komt u vast niet onbekend voor; u stapt uit bed en u voelt al gelijk dat u last heeft van een stijve nek. Waarschijnlijk omdat u verkeerd heeft gelegen of omdat u wat gestrest bent. De oorzaak kan verschillen maar het resultaat is stijve spieren. Heeft u last van stijve spieren? We delen alvast een tip: kom in beweging!
Spieren zorgen ervoor dat we kunnen bewegen. Om te bewegen is energie nodig, welke wordt verkregen door koolhydraten die we verbranden. Bij deze verbranding ontstaan afvalstoffen. Wanneer u zich stijf voelt, is het wanneer deze afvalstoffen in uw spieren ophopen.
De oorzaak van een stijve nek en schouders valt bijna altijd te herleiden naar een overmatige spierspanning. De oorzaak kan ook psychisch zijn. Als u niet goed slaapt vanwege uw matras, komt er een grote druk op verschillende spieren te staan. Ook kan te weinig beweging, ouder worden, koude en vochtige plekken of een eenzijdig dieet stijve spieren veroorzaken.
Bent u te hard van stapel gelopen bij sporten? Heeft u net iets te vaak uw nek geknakt? Natuurlijk kunnen wij u hierbij helpen, maar ook kunt u zelf het volgende doen:
Blijf in beweging. Dit kunt u al doen door net iets vaker koffie te halen of de fiets te pakken in plaats van de auto. Of haal wat vaker boodschappen in plaats van 1 keer per week alles in te slaan.
Begin met een warme douche. Meteen een warme douche na het slapen helpt het lichaam warm worden.
Een goede werkhouding is ook zeer belangrijk. Als u heel de tijd dezelfde houding aanneemt omdat uw stoel verkeerd staat afgesteld, kunt u bijvoorbeeld een stijve nek/rug krijgen.
Gaat u sporten? Super! Maar loop niet uzelf voorbij door de warming-up over te slaan. Bouw rustig op en bouw ook weer rustig af met een cooling-down. Hierdoor krijgen uw spieren meer tijd om de afvalstoffen af te voeren.
Dry needling bij stijfheid
Heeft u last van stijve spieren en gewrichten? Wij kunnen u helpen met dry needling! Door een verkeerde beweging/houding ontstaan er triggerpoints. Hiermee bedoelen we een drukpijnlijke plek in de spier die voor uitstralende pijn zorgt. Met dry needling prikken we de triggerpoints aan waardoor de spier kan ontspannen. Lees hier verder over dry needling: http://www.fysiotherapie-eys.nl/Dry-Needling.html
Geschreven op 10 Mar 2020
Amerikanen over de Nederlandse gezondheidszorg
Dr. Elise Nillesen loopt snel naar haar auto, de avondschemering vervaagt. Ze ploft op de passagiersstoel, een stethoscoop in haar handtas en een kleine apotheek in de kofferbak en gaat de frisse novembernacht tegemoet. Met haar chauffeur Henry, die is opgeleid in medische basiszorg, rijdt Nillesen door Nijmegen. Zodra ze het ziekenhuisgebouw verlaten dat als thuisbasis fungeert, waar Henry een geïmproviseerd bed heeft opgesteld zodat hij tussen de oproepen in kan slapen, blijven ze urenlang weg.
De nacht begint in een blok rijtjeshuizen waar een man hevige pijn heeft. Nillesen raadt enkele diagnostische tests aan en zegt hem 's ochtends zijn vaste arts te bellen, naar wie ze ook aantekeningen zal sturen.
Op weg terug naar het ziekenhuis krijgt ze een nieuw telefoontje: een vrouw van middelbare leeftijd maakt zich zorgen over wat ongemak op haar borst. Henry maakt een bocht van 180 graden en 15 minuten later komen ze een slaperige enclave van eengezinswoningen binnen. Na het zien van de vrouw besluit Nillesen een ambulance te bellen. Henry rijdt hun auto de straat over en trekt flitsende gele lichten aan terwijl ze wachten op paramedici.
Vervolgens nog een oproep: een oudere vrouw met terminale kanker heeft gebeld, bezorgd over een reactie op haar chemotherapie. Het huis ligt op ongeveer 20 minuten afstand rijden en gaan op zoek naar de vrouw.
Het is allemaal in een nachtwerk voor Nillesen en Henry. "Het is een beetje anders dan wat u overdag doet", zegt Nillesen, wiens reguliere huisartsenpraktijk ongeveer 15 minuten buiten Nijmegen ligt.
De dienst van Nillesen maakt deel uit van een grotere huisartsencoöperatie die nazorg verzorgt. Er zijn anderen zoals het hele land. De coöperatie is de belangrijkste reden waarom Nederlandse patiënten vaker dan patiënten bijna overal ter wereld zeggen dat ze na kantooruren zorg kunnen krijgen als ze dat nodig hebben.
De coöperatie is een microkosmos van de gezondheidszorg in Nederland: een ingewikkelde machine met veel bewegende delen, aanbieders die samenwerken om medische zorg aan hun patiënten te leveren. Nederland leunt op particuliere actoren - particuliere verzekeraars, zelfstandige artsen, particuliere ziekenhuizen zonder winstoogmerk - om gezondheidszorg te verlenen. Maar het legt ook strikte regels op aan de gezondheidssector om de doelen betaalbaarheid en toegang te bereiken. Die balans van marktprincipes en nauwe overheidsregulering heeft een gezondheidszorgsysteem gecreëerd dat goed lijkt te werken voor de Nederlanders.
Het volledige artikel leest u hier (in het Engels);
https://www.vox.com/policy-and-politics/2020/1/17/21046874/netherlands-universal-health-insurance-private
Geschreven op 10 Mar 2020
Belangrijke informatie over het coronavirus
Waarschijnlijk volgt iedereen de berichtgeving in de media over het coronavirus. Ook in Nederland zijn er inmiddels steeds meer besmettingen bekend. Om deze reden willen wij u dan ook informeren hoe wij hiermee omgaan in de praktijk en ook hoe u hier zelf mee om kunt gaan.
Belangrijke informatie over het coronavirus
Het virus is vooral risicovol voor oudere mensen en mensen die verzwakt zijn door andere ziekten. Om besmetting te voorkomen is preventie heel belangrijk. Daarin hebben wij allemaal een rol.
Wat kunt u zelf doen om besmetting en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan?
Was uw handen regelmatig met water en zeep
Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog, niet in de handen
Gebruik papieren zakdoekjes
In onze praktijk gelden de gebruikelijke hygiëneregels, maar we vragen nu extra aandacht voor het volgende:
Gebruik een schone handdoek als u bij ons komt trainen
Zorg ervoor dat u elke keer de trainingsapparatuur goed reinigt na het gebruik.
Heeft u griepverschijnselen en bent u de afgelopen 14 dagen in een gebied geweest waar het coronavirus heerst of heeft u contact gehad met iemand die besmet is of uit een risicogebied komt, meldt u zich dan telefonisch bij de huisarts en neem contact op met ons.
Het RIVM heeft dit advies op 1 maart uitgebreid en geeft aan dat u ook bij milde luchtwegklachten een dag thuis moet blijven als u uit een risicogebied komt of contact gehad hebt met een besmette patiënt of iemand die uit een risicogebied komt.
Wij houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten en zullen deze informatie updaten indien nodig. Op de website van het RIVM is meer informatie te vinden en wordt de actuele stand van zaken vermeld (https://www.rivm.nl/coronavirus).
Geschreven op 09 Mar 2020
Last van wintertenen? Lees onze tips!
Wintertenen, in de medische wereld bekend als perniosis, treedt op als je bloedvaten te langzaam reageren op temperatuurverschillen. Als het kouder wordt, kun je last krijgen van jeuk, pijn, roodheid en zwellingen. Als je hier last van hebt in je handen, wordt dit winterhanden genoemd. Vanwege goede isolatie en warmere huizen komt deze aandoening steeds minder vaak voor. Het komt voornamelijk voor in vochtige, koude gebieden.
Hoe ontstaan wintertenen?
Omdat je bloedvaten niet snel genoeg reageren op temperatuurverschillen, verwijden je bloedvaten minder goed waardoor er minder bloed doorheen stroomt. Zo kan je warme bloed minder goed de uiteinden verwarmen, zoals je tenen. Het bloed wat wordt aangevoerd als je het koud hebt maar het doel niet bereikt, hoopt zich op. Deze ophoping zorgt voor bovenstaande klachten.
Waar heb ik last van bij wintertenen?
Je hebt, zoals de naam doet vermoeden, last van wintertenen en winterhanden in koude/natte jaargetijden. Wanneer je in een koude omgeving bent geweest, kun je last krijgen van paarse plekken op je tenen/handen. Deze plekken zijn pijnlijk en worden erger als je in een warmere omgeving komt. Naast de tenen en handen kun je ook last krijgen van ‘wintertenen’ in je benen, heupen, armen en oren.
Wat kan ik zelf doen bij wintertenen? Lees onze tips!
Als je weet dat je vatbaar bent voor wintertenen kun je het beste koude omgevingen vermijden. Als je de kou toch moet trotseren, kleed je er dan zo goed mogelijk op. Let erop dat de kleding niet knelt, zodat je bloed goed kan blijven stromen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de kou te bewegen, blijf niet te lang in eenzelfde houding staan. Als je merkt dat het te laat is en je pijn/jeuk krijgt, koop vaseline en begin met smeren. Invetten kan verzachtend werken, evenals een massage. Als je voelt dat je moet krabben, alstublieft niet doen! Dan gaat je huid alleen maar meer irriteren.
Fysiotherapie bij wintertenen
Heb je last van wintertenen? Met behulp van massages kunnen wij de doorbloeding stimuleren, zodat ophopingen worden voorkomen. Ook kunnen wij jou advies geven als je hier vatbaar voor bent. Meer weten? Maak een afspraak!
Geschreven op 21 Feb 2020
McKenzie Methode; wat is het precies?
Fysio Eys werkt al geruime tijd met de De McKenzie Methode. Maar wat is dit nu eigenlijk? De McKenzie Methode is een methode voor onderzoek en behandeling van pijn aan de wervelkolom en ledematen. Deze methode is ontwikkeld door Robin McKenzie uit Nieuw Zeeland en wordt al meer dan 30 jaar wereldwijd gebruikt. De McKenzie Methode is bekend geworden doordat er uitstekende resultaten bij lage rug- en nekklachten (al dan niet met uitstraling in benen of armen) behaald worden. Bovendien geeft deze methode ook goede resultaten bij behandeling van de overige gewrichten, zoals bijvoorbeeld de schouder en de heup. Het doel van de methode is niet alleen de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen, maar ook te zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkeren!
Wat is de Mckenzie Methode?
De McKenzie Methode is een onderzoeks- en behandelmethode die gebruik maakt van specifieke oefeningen, die je ook zelfstandig kunt (blijven) doen. Indien nodig wordt deze methode ondersteund door zogenaamde manuele mobilisatietechnieken. Het is niet dat je door een machine gaat zoals bij een MRI-scan maar een (reeks van) oefening(en) speciaal bedoeld voor je klachten.
Doel van de McKenzie Methode
De Mckenzie Methode is geschikt voor onder andere rugklachten. Rugklachten worden vaak erger wanneer je bepaalde bewegingen maakt. In sommige gevallen is het zelfs zo erg dat de pijn uitstraalt naar andere lichaamsdelen. Bij de McKenzie therapie wordt op grond van een uitgebreid bewegingsonderzoek een duidelijk beeld geschetst van de klacht. Deze therapie heeft als doel in het kort: klachten zo snel mogelijk laten verdwijnen en tegelijkertijd ervoor zorgen dat deze in de toekomst zo min mogelijk terugkomen.
Klachten waar McKenzie therapie kan helpen
McKenzie therapie wordt toegepast voor verschillende klachten waarbij de oorzaak vaak onduidelijk van is. Hierbij kun je denken aan:
spit en acute nekklachten
uitstralingspijn in arm, been, bil, schoudergebied
Behandeling bij de Mckenzie Methode
Tijdens de Mckenzie Methode gaat onze fysiotherapeut bij jou op zoek naar bewegingen die je klacht verergeren of verminderen. Typisch voor de McKenzie methode zijn handelingen die vaak herhaald worden. Ook gaat onze fysiotherapeut bij jou op zoek naar uitstralende pijn. Deze pijn wordt door middel van actieve bewegingen gecentraliseerd. Dit houdt in dat de pijn in de armen of benen vermindert en de pijn terugtrekt naar bijvoorbeeld de rug. Na een duidelijke diagnose begint de behandeling gericht op je zelfredzaamheid. Je leert met slechts enkele eenvoudig oefeningen je klachten te verbeteren en op deze manier zo snel mogelijk te herstellen. Daarnaast geeft onze fysiotherapeut aandacht aan je houding en bewegingen in het dagelijks leven.
Geschreven op 06 Feb 2020
Heb je schouderklachten? Lees onze tips!
Schouderklachten, iedereen heeft er wel eens last van. Schouderklachten ontstaan meestal tijdens het sporten of op kantoor. Pijn in de schouder kan meerdere oorzaken hebben maar wordt over het algemeen veroorzaakt door een verkeerde houding of overbelasting. Wil je weten wat je kunt doen bij schouderklachten en wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees hier onze tips!
Blijf in beweging als je schouderklachten hebt
Het voelt soms pijnlijk of ongemakkelijk, maar toch is het belangrijk om bij schouderklachten te blijven bewegen. Welke bewegingen de juiste zijn, kun je het beste in overleg met ons afstemmen. Als algemene regel geldt: bewegen is gezond en als je te lang in eenzelfde houding blijft zitten, verstijven je spieren. Doe daarom regelmatig rek- en strekoefeningen. Let wel op dat het binnen je pijngrens is. Heb je bij kleine bewegingen al pijn, neem dan contact met ons op!
Let bij schouderklachten op je houding
Als de pijn in je schouder blijft terugkeren, heb je misschien een verkeerde houding. Door de spieren in je schouder op een juiste manier te gebruiken, kun je dit voorkomen. Heb je hier hulp bij nodig? Wij coachen jou en trainen je schouder zodat de klachten verdwijnen. Daarnaast adviseren wij jou over een juiste houding.
[/b]Gun je schouder en jezelf rust
Er kan spanning in de schouders ontstaan wanneer je vermoeid of gestrest bent. Dit zorgt ervoor dat eventuele klachten langer aanhouden. Let erop dat je goed ontspant, voldoende rustmomenten op een dag inlast en goed slaapt.
Schouderpijn? Controleer je werkplek!
In de intro hebben we al aangekaart dat schouderklachten ook kunnen ontstaan op je werkplek. Bij een zittend beroep is het dan ook van uiterst belang dat je zithouding goed is. Let erop dat je goed zit en dat je bureau op de juiste hoogte staat. Je armen moeten een hoek van 90 graden maken. Let er ook op dat je stoel je rug en schouders voldoende ondersteunt.
Fysiotherapie bij schouderklachten
Binnen Fysio Eys kunnen wij jou helpen als je schouderklachten hebt met behulp van de volgende behandelmethodes:
Wil je meer informatie over schouderklachten en de behandeling? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken.
Geschreven op 03 Feb 2020
Tips voor wintersportvakantie
Het duurt niet lang meer voordat het alweer februari is. Deze maand kenmerkt zich onder andere doordat veel mensen op wintersportvakantie gaan. Het is zeer belangrijk om je hier goed op voor te bereiden. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je materiaal. Als je lichaam en uitrusting echt klaar zijn voor de wintersportvakantie, wordt dit vanzelf een stuk leuker. Je kunt al veel thuis doen, zoals zorgen dat je in goede conditie bent en je van tevoren inlezen in hoe je bij je hotel komt zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Dit zal een hoop stress schelen als je uiteindelijk op de latten staat. Je leest hier tips waardoor je jezelf klaarstoomt voor de wintersportvakantie:
Bereid je goed voor op je wintersportvakantie
Door te gaan snowboarden en skiën belast je je lichaam op een andere manier dan gebruikelijk. Je kunt gelukkig je spieren hierop voorbereiden. Als je fit bent en een goede conditie hebt, weet je zeker dat je al de juiste basis hebt om goed op vakantie te gaan. Hoe frustrerend is het om bij dag 2 al in het huisje te moeten blijven vanwege spierpijn? Vanuit Fysio Eys kunnen wij jou hierover adviseren. Daarnaast is het bij een goede voorbereiding van uiterst belang dat je altijd begint met een goede warming-up. Hierdoor neemt de kans op blessures af. Daarnaast is de cooling-down net zo belangrijk om blessures te voorkomen. Kijk hier voor oefeningen die je tijdens de wintersport kan doen.
Helm op tijdens de wintersportvakantie
Gelukkig zijn hoofdletsel zeldzaam tijdens wintersport. Maar vanwege de ernstige gevolgen die hoofdletsels kunnen hebben, is het van levensbelang dat je een helm draagt. Hierdoor verklein je uiteraard de kans op hoofdletsels. In wintersportgebieden is het voor kinderen vaak zelfs verplicht om een helm te dragen. In het geval van een hoofdletsel, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk medische hulp in te schakelen.
Lees hier verder over bescherming en uitrusting op wintersportvakantie.
Handige wintersportvakantie checklist
Tot slot nog een handige checklist, zodat je zeker goed voorbereid op vakantie gaat. Denk aan:
...je rijbewijs, groene kaart, ANWB-pas en paspoort;
...je reispapieren niet (pasjes zorgverzekering, gegevens reisverzekering, telefoonnummers);
...een winterbeurt voor je auto;
...een verbandtrommel en fluorescerende vestjes;
Wij wensen jou een fijne en veilige wintersportvakantie!
Geschreven op 13 Jan 2020
Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vocht en bevindt zich door heel het lichaam. Dit vocht zorgt voor vervoer van hormonen, zenuwprikkels en bacteriën maar ook voor opbouw/afbraak van cellen en zuurstof. Dit proces wordt de waterhuishouding genoemd. Een goede waterhuishouding zorgt ervoor dat je lichaam in goede conditie is. Het lymfestelsel zorgt hiervoor en is een natuurlijke functie van ons lichaam. Door stress, een ongeval of ziekte kan deze functie echter verstoord worden en ontstaat er een vochtophoping (oedeem). Lymfedrainage kan jou hierbij helpen.
Oedeem is het Griekse woord voor zwelling en is een abnormale ophoping van vocht. Deze vochtophoping ontstaat, om wat voor reden dan ook, op een plaats die niet kan worden afgevoerd door de waterhuishouding. Aan de buitenkant van het lichaam is de vochtophoping zichtbaar wat lijkt op een zwelling. Je kunt hier een putje in drukken met je vinger.
Oedeem kan onschuldig zijn, maar het kan ook wijzen op een hartziekte zoals hartfalen. De rechterhelft van het hart heeft niet voldoende pompkracht om het bloed naar de longen te pompen, waardoor het bloed minder krachtig stroomt. Dit heeft als gevolg dat het lichaamsvocht minder goed kan worden afgevoerd. Een andere oorzaak kan een verstopte ader zijn. Deze ader voert het vocht niet goed af omdat een bloedprop de bloedstroom afsluit, waarna het vocht zich ophoopt in deze ader. Daarnaast kan de oorzaak een vochtophoping zijn die niets met het hart te maken heeft, zoals een nieraandoening. Tot slot komt oedeem voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval. Samengevat zijn er zeer veel oorzaken voor oedeem te benoemen.
Eerder benoemden we dat je de oedeem zelf kunt indrukken. Omdat het om vocht gaat wat zwellingen veroorzaakt die aan de buitenkant zichtbaar zijn, kunnen we met manuele lymfedrainage je hierbij helpen. Lymfebanen hebben eigen spiertjes die als een soort pomp werken. Door deze pompende werking wordt het vocht vooruit geduwd. Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut probeert de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Hierdoor kan er meer vocht worden afgevoerd. Deze stimulatie zorgt ervoor dat het teveel aan vocht beter en/of sneller wordt afgevoerd door de lymfebanen. Deze massage is op het hele lichaam toe te passen met als doel de waterhuishouding te stimuleren en eventuele vochtophopingen op te heffen, de weerstand te verhogen en de stress te verlagen.
Geschreven op 07 Jan 2020
Tips om gezond het nieuwe jaar in te gaan
Gezond het nieuwe jaar ingaan? Vaak genoeg gebeurt het dat de sportscholen in januari overvol zitten en dan ook alleen in januari. Goede voornemens zijn te vaak niet goed haalbaar. Wij adviseren om deze reden dan ook om voor een aanpak te kiezen die je kunt volhouden. Probeer dus niet te streng te zijn voor jezelf. Hieronder hebben wij wat tips om gezond het nieuwe jaar in te gaan en te blijven!
Vergroot het vertrouwen in jezelf
Je houdt iets vol als u zeker weet dat je het haalt. Bijvoorbeeld het verschil tussen ‘ik ga elke week sporten’ tegenover ‘ik pak wat vaker de fiets’. Dit is een heel ander soort voornemen maar is makkelijker vol te houden.
Stel jezelf een hulpvraag
Wat zou ervoor nodig zijn om meer te bewegen? Wat zou ervoor nodig zijn om gezonder te eten? Dan komen antwoorden op die gaan over je dag. ‘Wat zou ervoor nodig zijn’ is ook: je mag even filosoferen. Je wordt niet meteen vastgepind op: ik moet het ook doen. Dan denk je vaak wat creatiever en sluit het beter aan bij je eigen leefsituatie.
Geef jezelf complimentjes
Niet op letten: ‘Nou heb ik weer niet gesport omdat ik geen tijd had’. Maar vaststellen: ‘Ik heb wel meteen toen ik uit werk kwam de trap genomen in plaats van de lift’. Geef jezelf maar gewoon een schouderklopje. Daarmee zorg je ervoor dat je de volgende keer zin hebt om het weer te doen in plaats van dat je vertrouwen steeds kleiner wordt.
Alleen tegen de stroom inzwemmen is lastig volhouden. Verzamel mensen om je heen die samen met jou ‘gezond’ het nieuwe jaar in willen gaan of in elk geval jou supporten om het vol te houden.
Focus niet op het resultaat
Het is slimmer om de activiteit te zien als een oefening. Mensen denken bij pianospelen ook niet: ‘Ik ga vandaag leren pianospelen, en morgen kan ik het.’ Of: ‘Ik ga vandaag Chinees leren, en morgen spreek ik Chinees.’ Maar gek genoeg denk je daar bij bewegen en sporten wel aan. Terwijl ook dat een oefenproces is waar je de rest van je leven misschien wel plezier van kunt hebben. Als je maar niet denkt: ‘Morgen moet ik het kunnen en overmorgen moet ik al minder wegen.’ Want dat lukt niet. Als je hierop blijft focussen, dan werkt dat demotiverend en is de kans groot dat je stopt met trainen. Dan ben je weer terug bij af. Het oefenen is deel van het proces. Daar blijf je misschien wel voor altijd mee bezig.
Hulp nodig? Wij helpen jou!
Heb je hulp nodig om in beweging te komen, sportdoelstellingen te behalen, van je blessure af te komen, je naar een hoger niveau te tillen en je te voorzien van advies en tips? Dan ben je bij Fysio Eys aan het juiste adres!
Geschreven op 11 Dec 2019
Heb je wel eens van een kyfose gehoord? Een kyfose is een kromming van de wervelkolom in het borstgedeelte. De wervelkolom loopt normaal gesproken in een lichte s-vorm. De nek is hol, de onderrug hol en de bovenrug weer bol. Een kyfose wijst op een bolling/kromming van de wervelkolom in het borstgedeelte. Een versterkte kromming wordt ook wel hyperkyfose genoemd. Een extreem geval hiervan zorgt voor een bochel.
Een sterke kyfose kan het gevolg zijn van een verkeerde houding, een verandering van de tussenwervelschijven en na een infectie of beschadiging van de wervels. Het kan ook aangeboren zijn. Andere oorzaken van een kyfose kunnen zijn:
Slijtage van de wervelkolom
Zenuw-en spieraandoeningen
Waaraan herken je een kyfose?
Een kyfose is goed te herkennen aan iemands houding. Het hoofd en de schouder staan niet recht boven de rug, maar hangen meer naar voren. Het kan ook lijken alsof degene heel onderuitgezakt staat en dan de bovenkant van de rug naar achteren laat hangen.
Vaak hebben mensen met kyfose vooral last van rug, -nek en schouderklachten. Deze klachten kunnen ook hoofdpijn en evenwichtsproblemen als gevolg hebben. Daarnaast corrigeren deze mensen onbewust hun houding, wat zorgt voor spierpijn en vermoeidheid. Bij zeer ernstige gevallen van een vergroeide ruggengraat vergroeit ook de borstkas en verdrukt daarmee de longen. Dit leidt weer tot ademhalingsproblemen.
Fysiotherapie bij een kyfose
Oefeningen zijn belangrijk als je last hebt of als je een slechte houding aanneemt (die leidt tot kyfose). Door middel van oefeningen kun je de rug soepel houden en de spieren versterken. Hierdoor verbetert je houding en nemen je pijnklachten af. Wij helpen jou met het opstellen van de juiste oefeningen voor je houding/klachten en zorgen ervoor dat je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Deze oefeningen kun je overal uitvoeren. Doe ze bijvoorbeeld vijf minuten tussen het werk door. Het belangrijkste is dat je rechtop staat en zit.
Behandeling van kyfose een bij Fysio Eys
Denk je dat je last hebt van een kyfose? Onze gespecialiseerde rugtherapeuten kunnen tijdens een intake bepalen of dit het geval is. Maak een afspraak bij ons in de praktijk. Aan de hand van de eerste intake kan bepaald worden of je inderdaad te maken hebt met kyfose of dat er iets anders aan de hand is. Vervolgens zal onze rugtherapeut een op maat behandelplan samen met jou opstellen.
Geschreven op 10 Dec 2019
Merk je dat je lichamelijke klachten hebt door spanning of stress? Deze klachten worden ook wel psychosomatische klachten genoemd; lichamelijke klachten die een psychische oorzaak hebben en geen lichamelijke. Het is niet altijd duidelijk wat de samenhang tussen deze klachten is. Lichamelijke klachten treden vaak op de voorgrond. In eerste instantie merk je wat vage signalen waarbij je niet direct aan stress denkt. Je bent bijvoorbeeld sneller moe of je hebt een korter lontje. Als deze klachten te maken hebben met stress, spreken we van stress-gerelateerde klachten.
Mogelijke oorzaken van stress-gerelateerde klachten:
Onzekerheid over de toekomst
Ontstaan van psychosomatische klachten
Bij psychosomatische klachten spelen negatieve gedachten en onjuiste opvattingen een belangrijke rol. Ook emoties zoals onzekerheid, boosheid en verdriet kunnen een rol spelen en het herstel zelfs belemmeren. De manier waarop je met deze klachten omgaat heeft een grote invloed op je gezondheid. Al deze oorzaken zorgen voor een verhoogde spierspanning, wat kan leiden tot een stress-spierreactie. Als dit langer duurt, kan het zelfs leiden tot klachten van het bewegingsapparaat.
Wat kun je zelf doen bij psychosomatische klachten?
Als je merkt dat je stress-gerelateerde klachten hebt en je weet niet goed hoe deze ontstaan, is het belangrijk om voor jezelf bij te houden wanneer deze klachten verschijnen. Door met anderen hierover te praten kan ontspanning bieden.
Wat is psychosomatische fysiotherapie?
Door psychosomatische fysiotherapie kun je jezelf weer beter leren voelen. Je zult meer bewust worden van de stress-gerelateerde klachten en emoties die je erbij voelt. Je komt dichter bij jezelf, kan beter ontspannen en je leert wat je grenzen zijn. Op deze manier kun je herstellen en je zult je beter voelen. Door lichaamstherapie en gesprekken word je begeleid in de opbouw en het gebouw van een gezonde, ontspannen leefwijze.
Er zal eerst worden gekeken naar de oorzaak/oorzaken van je klachten en hoe je lichaam reageert op deze klachten. De psychosomatisch fysiotherapeut geeft jou inzicht in deze klachten. Ook krijg je tips hoe je het beste met deze klachten om kunt gaan. Daarnaast wordt er gekeken naar de samenhang tussen de samenhang van oorzaak en klachten.
Aanpak bij psychosomatische fysiotherapie
De psychosomatisch fysiotherapeut zal samen één of meerdere van onderstaande behandelmethoden uitvoeren. Vaak is dit een combinatie van:
Adem- en ontspanningstherapie
Bewustwording van gevoel, emotie en spanning
Houdings- en bewegingstherapie
Verbeteren van het hartritme door positieve emoties
Geschreven op 10 Dec 2019
Goedkoopste zorgverzekeringen met fysiotherapie in 2020
De nieuwe zorgverzekering polissen zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogelijk om over te stappen van zorgverzekering voor 2020. Uit een berekening van Zorgwijzer blijkt dat de zorgverzekeringen iets duurder zijn geworden maar de onderlinge verschillen nog steeds flink zijn!
Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering op jaarbasis maar liefst €500,-! Het is dus zeker de moeite waard om je goed in de verzekeringen te verdiepen omdat het je op jaarbasis heel veel geld kan schelen! Zeker als je bedenkt dat in feite de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is. Aangezien de inhoud hiervan jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Wel kan er verschil zijn in mate van ziekenhuis dekking en/of vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners.
Het is belangrijk dat je op de hoogte bent waar je recht op hebt en wat je kunt verwachten in de basisverzekering en aanvullende verzekeringen.
Verzekeraars bezuinigen in 2020 wederom op fysiotherapie
Veel verzekeraars bezuinigen per 2020 op de dekking van fysiotherapie vanuit de aanvullende verzekering.
Pakketten met hoge dekking worden geschrapt of zijn niet meer af te sluiten (bijvoorbeeld bij Nationale Nederlanden, De Amersfoortse Stad Holland, VGZ en UMC)
Dekkingen van aanvullende verzekeringen met fysio worden verlaagd (bijvoorbeeld bij CZ, Univé en VGZ)
Aanvullende verzekeringen worden duurder (bijna alle verzekeraars)
Onbeperkt fysiotherapie haast niet meer mogelijk
Het wordt duurder en lastiger om in 2020 een zorgverzekering af te sluiten met (onbeperkte) vergoeding voor fysiotherapie. Aanvullende verzekeringen gaan in prijs omhoog, pakketten worden geschrapt en veel verzekeraars blijven vasthouden aan medische voorselecties.
Er zijn slechts vier zorgverzekeraars die een pakket bieden met volledige dekking voor fysiotherapie. Drie daarvan vallen onder hetzelfde concern.
Bij drie van de vier geldt een medische selectie.
Voor een pakket met volledige vergoeding van fysiotherapie betaal je volgend jaar gemiddeld 714,57 euro. Dat is 40 euro meer dan vorig jaar.
Pakketten met ruime dekking voor fysiotherapie (meer dan 20 behandelingen per jaar) worden geschrapt of zijn aanzienlijk duurder geworden.
De eerste 20 behandelingen betaal je (per chronische indicatie) eenmalig zelf, ongeacht of er een nieuw kalenderjaar ingaat of wisselt van zorgverzekeraar. De behandelingen die door de basisverzekering worden gedekt, vallen eerst onder het eigen risico van de verzekerde.
Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Ben je onder behandeling bij een fysiotherapeut die geen contract heeft met een zorgverzekeraar, dan is de kans aanwezig dat je zelf een deel van de rekening moet betalen.
Een verwijsbriefje van de huisarts is meestal niet vereist voor een bezoek aan een fysiotherapeut, tenzij de zorgverzekeraar dit uitdrukkelijk verlangt. Bij een (chronische) aandoening zal er echter wel eerst een diagnose moeten worden gesteld door een arts/specialist.
Aanvullende verzekering premies fysiotherapie
Mensen met andere klachten die niet op de chronische lijst staan, kunnen een zorgverzekering met aanvullende dekking voor fysiotherapie afsluiten. Een andere optie is om de behandelingen zelf te betalen.
De vergoedingen van oefentherapie Cesar/Mensendieck vanuit een aanvullend pakket komen overeen met de vergoedingen voor fysiotherapie.
Dit geldt niet voor manuele therapie! Het aantal behandeling per verzekeraar voor manuele therapie ligt meestal lager. Controleer je polis of neem contact op met je zorgverzekeraar voor de vergoeding en voorwaarden.
Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.
De vergoedingen hieronder zijn gebaseerd op fysiotherapeuten die een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Hier vallen wij onder.
Het eigen risico is niet van toepassing.
Wil je je verzekeren voor meer dan 18 behandelingen fysiotherapie? Dan verwijzen wij je graag door naar https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/fysiotherapie. De verschillen tussen het aantal behandelingen zijn vanaf 18 behandelingen te divers om een goede top 5 voor je samen te stellen.
Let op: je hebt t/m 31 december 2019 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit jouw situatie te vergelijken! Ga naar Zorgwijzer.nl om te berekenen welke polis voor jou in 2019 het meest interessant is.
Geschreven op 18 Nov 2019
Wat is het verschil tussen hoofdpijn en migraine
Wanneer je regelmatig druk of pijn in je hoofd voelt, is het wellicht lastig om te herkennen of je hoofdpijn of migraine hebt. Het is belangrijk om migraine te onderscheiden van hoofdpijn en omgekeerd. Het woord migraine wordt vaak ten onrechte gebruikt als synoniem voor hoofdpijn. Hoofdpijn is niet altijd migraine, verre van. In tegenstelling tot de meeste andere vormen van hoofdpijn, veroorzaakt migraine namelijk een hele hevige pijn. Hoe kun je het verschil herkennen tussen gewone hoofdpijn en migraine?
Hoofdpijn is onaangename pijn in je hoofd die druk en pijn kan veroorzaken. Sommige specifieke gebieden waar hoofdpijn kan voorkomen, zijn het voorhoofd, je slaap en de achterkant van de nek. Hoofdpijn kan 30 minuten tot een week aanhouden. Spanningshoofdpijn komt het vaakste voor en ontstaan vaak door stress, spierspanning en angst.
Migraine is een hersenziekte, waarbij een ontregeling van de hersenstam ervoor zorgt dat iemand een migraineaanval krijgt. Deze aanval is heel intens en gaat vaak gepaard met andere klachten naast hoofdpijn. Deze klachten kunnen zijn:
Pijn achter een oog of oor;
Vlekken of flitsende lichten zien;
Gevoeligheid voor licht en / of geluid;
Tijdelijk verlies van het gezichtsvermogen;
Migraine heeft over het algemeen alleen invloed op één kant van het hoofd, al is beide kanten ook mogelijk. Andere verschillen zijn hoe erg de pijn is: een migraine hoofdpijn gaat gepaard met intense pijn die kloppend kan zijn en dagelijkse taken erg moeilijk maakt. Sommige mensen hebben maar één of twee migraineaanvallen per jaar. Anderen krijgen meerdere aanvallen per maand of zelfs per week.
De oorzaak voor het ontstaan van een migraine aanval is grotendeels onbekend. Migraine patiënten zijn overgevoelig voor bepaalde prikkels. Bekend is dat door het overschrijden van de prikkeldrempel bepaalde delen van de hersenen overmatig geprikkeld worden. Hierdoor ontstaat een tijdelijke ontregeling van deze delen van de hersenen. Uiteindelijk heeft deze ontregeling ook invloed op de bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen. Deze vliezen bevinden zich net onder de schedel. Prikkeling van de bloedvaten en zenuwen hierin leidt tot hoofdpijn en ontregeling van de hersenschors. Deze overgevoeligheid kan erfelijk bepaald zijn. Daarnaast kan de gevoeligheid voor prikkels door bepaalde omstandigheden tijdelijk veranderen. Voorbeelden hiervan zijn (extreme) vermoeidheid, menstruatie, atmosferische veranderingen en mogelijk ook ontspanning na stress.
Mensen die last hebben van migraine melden verschillende factoren die hiermee verband houden. Dit worden migraine-triggers genoemd en kunnen zijn:
Fysiotherapie bij migraine
We zullen samen met jou uitzoeken waar de klachten liggen en een onderzoek doen.
Hiervoor bespreken wij de klachten, maar ook zullen wij onderzoeken doen. Vervolgens maken wij samen een behandelplan. Dit plan kan onder andere bestaan uit informatie en adviezen, maar ook samen oefenen en bewegen. Daarnaast zal de behandeling gericht kunnen zijn op het aanpakken van de spierspanning, het optimaliseren van de beweeglijkheid van de gewichten in je nek en het verzachten van de pijn.
Hiervoor maken wij gebruik van de volgende therapievormen, afhankelijk van de oorzaak van de klachten:
Psychosomatische therapie
Geschreven op 04 Nov 2019
Wintertijd beter voor onze gezondheid
In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober gaat de klok weer een uur achteruit. Hiermee gaat dus de wintertijd weer in en dit wakkert dan ook de terugkerende discussie over zomer- en wintertijd weer op. Voorlopig is er nog niets besloten, dus zetten we de klok gewoon weer een uurtje terug. Alleen vanuit gezondheidsperspectief valt er ook nog iets over te zeggen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de wintertijd namelijk beter is voor je gezondheid. In dit artikel leggen we uit waarom dit zo is.
Als de wintertijd ingaat, kunnen wij op zondag een uurtje langer blijven liggen. In maart wordt de klok weer vooruit gezet, zodat we ‘s avonds langer van de zon kunnen genieten en langer in de tuin kunnen zitten. Maar door het halfjaarlijks aanpassen van de tijd, kunnen mensen last krijgen van hun eigen biologische klok (dag/nachtritme). Het verzetten van de klok is niet het probleem, daar ben je na enkele dagen wel aan gewend. Het probleem van de zomer/wintertijd zit hem vooral in de periodes hier tussen. Wij verschuiven onze biologische klok ten opzichte van de kalenderklok.
Biologische klok en zomer/wintertijd
Elk mens heeft een biologische klok. Deze klok zorgt ervoor dat wij een zogenaamd slaap-waakritme hebben. Ook regelt de biologische klok je bloeddruk, hartfrequentie en lichaamstemperatuur. Je biologische klok heeft een omlooptijd van ongeveer 24 uur, eigenlijk net iets langer. Gelukkig heeft je lichaam hier iets heel moois op bedacht; je biologische klok wordt elke dag door licht weer gelijk gezet. Licht is heel belangrijk. Licht bepaalt namelijk onder meer de verhouding slapen/waken, variaties in lichaamstemperatuur en behoefte aan voedsel.
Uit onderzoek blijkt dat het voor jouw lichaam het beste is wanneer de zon om 12:00 uur 's middags op zijn hoogste punt staat. Op het moment dat de klok een uur vooruit gaat, is dit na 13:00 uur pas het geval.
Sociale jetlag door zomer/wintertijd
Hoe vaak gebeurt het dat je vroeg op moet staan om naar werk te gaan? Bijna één op de drie Nederlanders slaapt hierdoor te weinig. Als je door je werk te weinig slaapt, noemen we dit een sociale jetlag. De klok een uur verzetten heeft gevolgen op de lange termijn. Licht in de ochtend trekt de biologische klok naar voren, licht in de avond duwt die naar achteren. In de zomertijd moeten wij een uur eerder wakker worden ten opzichte van de normale licht-donker cyclus maar wij gaan niet eerder naar bed, want het is ’s avonds langer licht. Het risico op een sociale jetlag wordt dan dus groter.
Fysiotherapie bij zomer/wintertijd
Helaas kunnen wij als praktijk niets veranderen aan zomer/wintertijd.. Wat wij wel voor jou kunnen doen, is je helpen bij de gevolgen van deze verandering in tijd. Heb je slaapproblemen of vind je het lastig om een goed dag/nachtritme aan te houden?
Bron: https://www.ad.nl/gezond/wintertijd-beter-voor-onze-gezondheid~ad4675b8/
Geschreven op 23 Oct 2019
<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende >>