Hyperventilatie… Een medische term voor te snel ademen. Gemiddeld genomen ademen volwassenen tien keer per minuut. Bij hyperventilatie is dat meer dan het dubbele. Als dit gebeurt verdwijnt er te veel kooldioxide uit je lijf en wordt er teveel zuurstof opgenomen.
Bij acute hyperventilatie krijg je het benauwd, kun je het gevoel hebben dat je stikt of zelfs flauwvallen. Bij chronische hyperventilatie kunnen de klachten uiteenlopen van vermoeidheid tot duizeligheid. Komt dit je bekend voor?
Wat zijn oorzaken en gevolgen van hyperventilatie?
De oorzaken van hyperventilatie zijn niet altijd duidelijk. Stress kan de symptomen verergeren. Door stress ga je namelijk nog sneller ademhalen, waardoor je een vicieuze cirkel krijgt. Ook kunnen mensen angstig worden als ze weten dat ze last hebben van hyperventilatie. Dit kan zelfs zulke ernstige vormen aannemen dat er een paniekstoornis als straatvrees ontstaat. Het is dus heel belangrijk dat je hyperventilatie klachten serieus neemt en er niet mee blijft lopen.
Symptomen van hyperventilatie
Ondanks dat er te veel zuurstof is, is er onvoldoende zuurstofgehalte in de hersenen. Hierdoor kunnen onder andere de volgende klachten ontstaan:
Als je last hebt van hyperventilatie, gaap of zucht je ook vaker. Dat gapen zorgt ook voor problemen, want hierdoor verdwijnt er nog meer kooldioxide uit het bloed.
Wat helpt bij hyperventilatie?
Een goede rustige buikademhaling werkt en zorgt ervoor dat de hyperventilatie verdwijnt. Het klinkt misschien makkelijker dan het lijkt, zeker als je stress ervaart. Je ademhaling gaat dan met jou aan de haal. Het leven anders indelen is hierbij van belang.
Een therapeut kan je hierbij helpen met cognitieve therapie. Hiermee wordt gekeken wat de oorzaak is en hoe je je leven anders in kunt delen. Ook mindfulness kan bijdragen aan een goede ademhaling, omdat dit gericht is op het wegnemen van stress.
Drinken van cola en koffie stimuleert hyperventilatie. Als je hier last van hebt, kun je dit beter laten staan.
Ademhalingsoefeningen. Als je zelf aan de slag wilt gaan, kun je de volgende oefening doen:
Leg je handen op je buik;
Adem 4 tellen in, waarbij de buik uitzet;
Adem dan uit waarbij de buik naar binnen gaat;
Probeer het uitademen lang vol te houden;
Heb je last van hyperventilatie en wil je weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op met de praktijk. Wij bieden verschillende mogelijkheden
Geschreven op 03 Oct 2019
Wat te doen bij een herfstdepressie?
De blaadjes vallen van de bomen, laat de herfst nu maar komen. Helaas ziet niet iedereen dit zo positief in… Wist je dat meer dan de helft van de Nederlanders last heeft van een herfstdip(je)? Als het bijna winter is raken mensen eerder vermoeid, hebben last van concentratieverlies, wat in het ergste geval zelfs kan leiden tot depressies. Tot slot begint je biologische klok langzaam maar zeker te ontregelen, iets wat veroorzaakt schijnt te worden door de switch van zomertijd naar wintertijd.
Waar komt een herfst-/winterdip vandaan?
De biologische klok bevindt zich in je hersenen en wordt onder andere beïnvloed door licht. We noemen dit het dag-nachtritme. Het slaaphormoon melatonine speelt hierbij een belangrijke rol. Dit maakt je lichaam aan als het donker wordt. Daglicht remt de productie hiervan. Je begrijpt het al, des te donkerder het wordt, des te slaperiger je je gaat voelen. Zeker als met wintertijd het eerder donker wordt, werkt dat dus vaak niet bevorderlijk voor je gemoedstoestand..
Wat kun je doen bij een herfst-/winterdip?
Afhankelijk van de ernst van je herfst- of winterdip is de eerste stap toegeven en accepteren dat er iets aan de hand is. Probeer je klachten serieus te nemen. Het beste wat je kunt doen, is erover te praten met anderen. Praten lucht namelijk op! Door erover te praten durf je te erkennen dat er problemen zijn. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.
Tips bij een herfst-/winterdip
Zorg ervoor dat je iedere dag even buiten bent. Maak een wandeling of fiets een stukje.
Probeer zoveel mogelijk licht om je heen te creëren. Vaak voel je je al beter als je in een normaal verlichte ruimte met witte muren of een werkplek bij het raam zit.
Lichttherapie is een andere optie. Intensieve lichttherapie met professionele lampen hebben vaak ook snel effect.
Wat kunnen wij voor je doen?
Iedere dag bewegen, liefst buiten, vinden wij als Fysiotherapie Eys het belangrijkste advies wat je kan geven. Wij helpen je graag om je hiertoe in staat te stellen door eventuele beperkingen samen met jou te verhelpen.
Geschreven op 25 Sep 2019
Wat te doen bij een (sport)blessure?
Wanneer je een (sport)blessure hebt, baal je vaak en wil je weten waar het fout ging en wat je eraan kunt doen om dit in het vervolg te voorkomen. Bij veel gevallen gaat het om de belasting van het lichaam. Je vraagt dus meer van je lichaam dat wat het aankan (vermogen).
Uithoudingsvermogen vs. belasting van het lichaam
Je lichaam heeft een bepaald uithoudingsvermogen. Als de belasting hoger is dan het vermogen, is er een hogere kans op pijn of een blessure. Als we de belasting langzaam vergroten, zal het vermogen van het lichaam langzaam toenemen. Maar als we die belasting sneller toevoegen dan het lichaam zich kan aanpassen, dan is de kans op blessures groter.
Enkele voorbeelden van blessures
Als je een baksteen op je voet laat vallen is de belasting veel groter dan het vermogen en er is geen tijd voor een aanpassing. Een minder overdreven voorbeeld is iemand die te hard van stapel loopt bij trainen. Denk hierbij aan van geen training naar dagelijks een (intensieve) workout doen. Opnieuw is de belasting groter dan het lichaam aankan en hoewel het niet zo abrupt is als de baksteen, heeft het lichaam alsnog geen tijd om zich aan te passen. Ook stress, ziekte, slechte voeding of te weinig slaap hebben hier invloed op. Deze verlaagde capaciteit maakt ons ook kwetsbaarder voor blessures.
Hoe ontstaat een blessure?
Feitelijk gezien ontstaat een blessure door een verkeerde beweging te maken of, zoals eerder gezegd, overbelasting van het lichaam. Een blessure heeft altijd één of meer oorzaken, zoals bijvoorbeeld een slechte conditie, overgewicht, bekkenscheefstand, en verkeerd materiaal bij het trainen. Uiteraard kan ook een blessure acuut ontstaan, zoals bij het voorbeeld van de baksteen.
Rustig opbouwen na een blessure
Wanneer je geblesseerd bent, probeer tijdelijk je lichaam minder te belasten door rust te nemen. Maar onthoudt dat bij een langdurige rustperiode, de capaciteit van het lichaam ook afneemt. Als gevolg hiervan is er minder belasting nodig om opnieuw geblesseerd te raken. Dit maakt het noodzakelijk om je training weer rustig op te bouwen tot je op het oude niveau zit. Het belangrijkste om te onthouden is dat op de lange termijn een beetje belasting op het lichaam goed is, zolang je blijft denken aan de tijd die je lichaam nodig heeft om hierop aan te passen. Wanneer je niets doet, past je lichaam zich aan door de capaciteit te verlagen. Door langzaam je activiteit te verhogen, past je lichaam zich hierop aan. Wanneer je het te snel doet raak je geblesseerd.
Meer tips om blessures te voorkomen
Rustig opbouwen is zeer belangrijk om blessures te voorkomen. Daarnaast willen we jou puntsgewijs tips geven die je hierbij helpen:
Warming-up en cooling-down: dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop op gang komt waardoor de spieren en pezen warm worden. Ook is dit beter voor de stofwisseling, waardoor spieren sneller aan de nodige zuurstof/energie komen.
Opbouw sporttraining: het is van belang om van tevoren je fitheid af te stemmen op hoe zwaar je gaat trainen.
Een goede en gezonde levensstijl voor, na en tijdens het sporten: blijf op gewicht en eet gezond. Tijdens het sporten zul je veel vocht verliezen, het is daarom heel belangrijk om goed te blijven drinken.
Goede sportschoenen: let hierbij op de schokdemping en grip van de schoen.
Wat kan fysiotherapie Eys voor je betekenen?
Onze sportfysiotherapeut behandelt, begeleidt en adviseert jou als je weer wilt gaan sporten. Heb je een sportblessure? Ook hiervoor kun je bij onze sportfysiotherapeut terecht!
Wie zijn onze sportfysiotherapeuten?
Edwin Minnaard en Kim van der Veen.
Geschreven op 16 Sep 2019
Geschreven op 19 Aug 2019
Lopersknie: een vervelende sportblessure
Heb je tijdens het sporten brandende, stekende pijn aan de buitenzijde van je knie? Dit kan wijzen op een lopersknie. Deze blessure komt voornamelijk voor bij hardlopers en wielrenners omdat ze (te) veel trainen.
Hoe herken je een lopersknie?
Tijdens het sporten zet de pijn langzaam op. Omdat de pijn steeds heviger wordt, is het onmogelijk om verder te sporten. Vooral het strekken en buigen van de knie is pijnlijk en hierdoor zie je soms een lichte zwelling aan de buitenzijde van de knie.
Een lopersknie is het gevolg van een herhaaldelijke wrijving tussen de pees in je been en je dijbeenbot. Bij het wielrennen en hardlopen neemt deze spanning toe en loop je een verhoogd risico. Dat is ook het geval als je O-benen hebt, slecht schoeisel draagt, je training te snel opbouwt of onvoldoende kracht in je heup- en bilspieren hebt.
Welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een lopersknie?
Risicofactoren zijn: verkeerde trainingsopbouw; verkeerde looptechniek en lopen op onregelmatig terrein. Er zijn ook aanwijzingen dat een verminderde kracht of disbalans van kracht van de been- en heupspieren kunnen bijdragen aan de klachten. Als je merkt dat je je knie kunt overstrekken, is het risico op een lopersknie groter.
Wat moet je doen bij een lopersknie?
Pas je training aan als de pijn tijdens of na het sporten toeneemt. Train minder lang en intensief. Helpt dat niet? Vraag ons dan advies. Wij kunnen je begeleiden bij gerichte krachttraining en stretchen van de been- en heupspieren. Het kan noodzakelijk zijn om de sport die de pijn veroorzaakt het beste één tot twee maanden vermijden. Dit hoeft niet altijd, maar het is wel belangrijk dat je in beweging blijft. Een lichtere sport zoals zwemmen, wandelen of rustig fietsen is hierbij ideaal.
Fysiotherapie bij een lopersknie
Om te kijken hoe je lopersknie is ontstaan, zullen wij eerst bepalen welke factoren hierbij een rol hebben gespeeld. Meestal bestaat de therapie uit stretchoefeningen, gerichte krachttraining en loopscholing. Wij geven advies over hoe je jouw looptraining aanpast zolang je de klachten hebt. Als het beter wordt, kan je je training weer rustig opbouwen.
Geschreven op 16 Aug 2019
Nekklachten: Hoe ontstaat ze en wat is het risico ervan?
Nekklachten komen veel voor. Voorbeelden van nekklachten zijn: nekpijn; artrose; slechte houding; nekletsel en een hernia. Je kunt last krijgen van je nek door aandoeningen die je spieren aantasten, zoals een verkeerde houding tijdens het slapen. Een mooi woord voor nekklachten is cervicale klachten.
Bij nekklachten wordt vaak gedacht aan een doffe pijn. Soms wordt deze pijn erger doordat je de nek beweegt of je hoofd draait. Andere klachten zijn gevoelloosheid, tintelingen, scherpe pijn, moeite met slikken, licht in het hoofd en duizeligheidheid. Bij nekklachten kun je ook last krijgen van hoofdpijn en schouderpijn. Deze bijbehorende klachten komen vaak doordat de zenuwen in de nek bekneld zitten.
Hoe ontstaan nekklachten?
Hoe nekklachten ontstaan is niet altijd duidelijk. Nekklachten ontstaan vaak omdat er verkeerde bewegingen worden gemaakt met de nek. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld een letsel hebt opgelopen tijdens het sporten of een ongeluk hebt gehad. Het is niet zeker of tocht en kou een rol spelen.
Hoe voorkom je nekklachten?
Veel klachten aan je nek kun je tegengaan door te voorkomen dat je verkeerde houdingen aanneemt. Hierbij kun je denken aan het verminderen van risico’s op blessures tijdens het sporten. Sport je intensief? Sporters die deelnemen aan contactsporten kunnen nekklachten voorkomen met behulp van nek versterkende oefeningen of door af en toe een nekbrace te dragen.
Vaststellen van nekklachten
Bij het zoeken naar oorzaken van nekklachten is het belangrijk om te kijken hoe je klachten zijn ontstaan. Hierbij zullen wij kijken wat bepaalde bewegingen met je nek doen: wordt de pijn erger als je je nek draait of wordt dit juist minder? Je nek wordt in rust en beweging onderzocht. Er zijn veel mogelijkheden, afhankelijk van je klachten en eerdere behandelervaringen.
Fysiotherapie bij nekklachten
Bij nekklachten kun je ons zien als jouw persoonlijke begeleider. De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. Zo kunnen wij jou helpen om snel van je klachten af te komen en ervoor te zorgen dat je niet opnieuw last krijgt van je nek.
Geschreven op 08 Aug 2019
Spreekwoorden over ruggen (en meer)
Houd jij van woordspelingen en gezegden? Onze Nederlandse taal kent zeer veel spreuken, uitspraken, gezegden en spreekwoorden. Om dichtbij huis te blijven, hebben wij voor jou de leukste spreekwoorden uitgezocht die te maken hebben met de rug (en
meer).
Spreekwoord: Het geld groeit me niet op de rug.
Betekenis: Er moet hard gewerkt worden voor het geld.
Spreekwoord: Een brede rug hebben.
Betekenis: Veel kunnen verdragen.
Spreekwoord: Hij staat met zijn rug tegen de muur.
Betekenis: Hij heeft geen alternatieven meer.
Spreekwoord: Dat gaat achter zijn rug om.
Betekenis: Dat gebeurt zonder dat hij ervan weet.
Spreekwoord: Twee ruggen uit een varken willen snijden.
Betekenis: Uit één ding dubbel voordeel willen halen.
Spreekwoord: Ik heb geen ogen in mijn rug.
Betekenis: Ik kan niet zien wat er achter me gebeurt.
Spreekwoord: Zijn rug jeukt.
Betekenis: Hij vraagt om een pak slaag.
Spreekwoord: De wind in de rug hebben.
Betekenis: Een tijd van voorspoed.
Spreekwoord: De schouders eronder zetten.
Betekenis: Zich ergens voor inzetten.
Spreekwoord: Iemand het hoofd bieden.
Betekenis: Iemand weerstaan.
Spreekwoord: Teveel op je hals halen.
Betekenis: Zich met een probleem laten opzadelen.
Geschreven op 08 Aug 2019
5 tips om te sporten bij hogere temperaturen

De zon doet dit jaar opnieuw goed zijn best om warmterecord na warmterecord te verbreken. Tijdens deze hitte is het heel belangrijk dat u verantwoord in beweging blijft. Wij geven 5 tips om uw training zo aangenaam en verantwoord mogelijk te maken in de zomer!
Voldoende vocht innemen is belangrijk tijdens het sporten bij hoge temperaturen
We starten met een van de belangrijkste factoren tijdens het sporten in de hitte; een gezonde waterbalans. Nu is het vanzelfsprekend dat u voldoende vocht binnen moet krijgen, maar het wordt toch nog vaak vergeten. Tijdens het sporten is het belangrijk om te weten dat een gevoel van dorst geen herinnering is, maar een waarschuwingssignaal voor uitdroging. Uw lichaam verliest bij hogere temperaturen meer vocht dan gebruikelijk en dus zult u uw waterbalans vaker moeten aanvullen.
Het advies, afhankelijk van het lichaamsgewicht, is om op warme dagen minimaal 2,5 tot 3 liter water te drinken. Mocht u gaan trainen, dan komt hier per uur een liter extra vocht bij. Experts adviseren om dit zo gelijkmatig mogelijk over het uur te verdelen en niet alles in 1x in te nemen. Voldoende vocht beschermt dus niet alleen tegen uitdroging, maar helpt ook nog eens de sportprestaties te verhogen.
Extra tip; Drink geen water maar een isotone sportdrank. Isotone sportdranken bevatten zouten en wat suiker, overeenkomende met de samenstelling van het lichaamswater, zodat deze dranken sneller worden opgenomen
De juiste kleding helpt bij het reguleren van lichaamstemperatuur
Sporters lopen vaak in snelle flitsende pakjes en dat doen zij niet voor niets. Ondanks dat de commerciële sportmerken vaak ook inzetten op verkoop door design, zit er wel degelijk ook een sportieve kant aan. De kleding is gemaakt van speciale ‘ademende’ stoffen, welke helpen het lichaam de lichaamstemperatuur te reguleren.
Toch zijn er ook nog vaak mensen in de klassieke katoenen kleding, ook dit zit natuurlijk comfortabel. Een van de voornaamste nadelen van een katoenen uitrusting is dat het het zweet absorbeert. Hierdoor wordt het snel nat en zwaar, wat het uiteindelijk oncomfortabel maakt.
Tijdens een sport waar veel fysiek van een persoon geëist wordt is het slim om hoofdbescherming te dragen. Dit helpt een zonnesteek te voorkomen.
Dunne kleding in combinatie met lichte sportschoenen helpen dus om het warmere weer goed door te komen en uiteindelijk ook de sportprestaties te verhogen.
Kies de juiste momenten op de dag
Tijdens de warme periode in het jaar, zijn er eigenlijk 2 momenten die het best geschikt zijn om te sporten. Tussen 12 uur en 3 uur is de zon op zijn hoogste punt en daardoor het heetst. Het sporten tussen deze twee tijden is vaak niet meer vol te houden.
De vroege ochtenduren, voor het werk, is eigenlijk het meest geschikt. De temperatuur is dan het meest aangenaam en vaak de luchtvochtigheid ook.
In de avonduren is het aan te raden om pas na 22 uur een trainingsrondje in te plannen, wanneer de temperatuur onder de 25 graden komt. Intensief sporten boven deze temperatuur raden wij dan ook niet aan.
Het belang van een goede warming-up en cooling down
Door veel sporters wordt een warming-up bij hogere temperaturen enorm onderschat. Zij gaan er vanuit dat, doordat het warm is, het lichaam ook wel warm zal zijn. Dit is niet zo. Ondanks de hitte, wil het niet zeggen dat de bloedsomloop al in gang is en de spieren extra doorbloed zijn. Doe dus altijd een aantal losse oefeningen om de bloedsomloop op gang te brengen. Uiteindelijk is het lichaam hierdoor beter in staat zich aan te passen aan de niet-ideale omstandigheden en kunt u alsnog een gewenste prestatie bereiken.
Na het sporten en dan vooral in de zomer, heeft elke sporter belang bij een goede cooling-down. U kunt kiezen voor een koude douche, maar dit is niet de beste oplossing. Doordat de temperaturen tijdens het sporten zo enorm oplopen kan de koude douche als ‘shock’ worden ervaren voor het lichaam. Dit kan leiden tot duizeligheid en zelfs hartritmestoornissen.
Kies bijvoorbeeld eerst voor 20 minuten ontspanning, welke u het beste kunt invullen met rekoefeningen. Zo heeft uw lichaam voldoende tijd om tot rust te komen tussen het einde van de training en de ‘koude douche’ wat dus beter voor u is.
Luister naar uw lichaam
Iets wat eigenlijk altijd moet, is luisteren naar uw lichaam. Een persoon die zich al een hele dag futloos voelt als gevolg van de hoge temperaturen, moet ook bij het sporten geen hoge lichamelijke inspanning van zichzelf vragen. Hierdoor verstoort u uw eigen evenwicht. Zolang u geen professioneel atleet bent, zult u geen nadelen ondervinden van het overslaan van een intensieve training. Een kleine wandeling draagt ook al bij aan de nodige hoeveelheid beweging die op een dag geadviseerd wordt!
Mocht u nu toch vol aan de bak willen gaan, ruil dan de brandende zon in voor bijvoorbeeld een loopband bij de fitness met airco.
Het is in geen enkel geval aan te raden meer van uw lichaam te verwachten dan op het moment mogelijk is.
Mocht u moeite hebben met luisteren naar uw lichaam, ondervindt u klachten of heeft u een zetje in de goede richting nodig? Neem dan contact op met onze praktijk en vraag naar de mogelijkheden.
Geschreven op 31 Jul 2019
UITGELICHT: Posturaal syndroom- houding-gerelateerde rugklachten
Wij als rugspecialisten kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar een juiste houding aannemen is zeer belangrijk om rugklachten te voorkomen. Steeds vaker zien wij mensen in de praktijk komen die last hebben van hun rug bij langdurig zitten, staan of liggen. Dit, terwijl deze klachten vaak eenvoudig voorkomen kunnen worden door de juiste houding aan te nemen. Maar wat is nu precies een ‘goede houding’? In deze blog gaan wij dieper in op een posturaal syndroom en hoe u dit kunt voorkomen.
Wat is een posturaal syndroom?
Er wordt gesproken van een posturaal syndroom als er teveel stress wordt uitgeoefend op de normale structuren, met andere woorden: als u een ‘verkeerde houding’ aanneemt. Er is hier geen sprake van beschadiging, maar de wervelkolom wordt simpelweg te veel en te lang belast. U kunt hierbij denken aan iemand die de hele dag onderuitgezakt achter de computer zit. Geleidelijk aan zal u een zeurende pijn gaan voelen, omdat de onderrug zich in een maximaal gebogen positie bevindt. De nek is in deze houding naar voren gebogen. Hierdoor krijgt u ook pijnklachten in zowel de rug als de nek.
Symptomen van posturaal syndroom
Mensen met het posturaal syndroom hebben een normale wervelkolom die verder geen pijn doet. De klachten zijn alleen aanwezig wanneer er te lang een verkeerde houding wordt aangenomen. De pijn is meestal een zeurende, maar geen heftige pijn in de rug. Deze pijn kan vaak worden verminderd door te bewegen of anders te gaan zitten. Hierdoor wordt de spanning van de gewrichten gehaald waardoor de pijn afneemt.
Een goede houding om posturaal syndroom te voorkomen
U neemt een goede houding aan op het moment dat de spanning op de gewrichten van de wervelkolom minimaal zijn. Hierdoor voorkomt u pijnklachten in de nek en rug. De algemene regel luidt: ‘Een rechte lijn van het oor naar de schouder naar de heup’.
Juiste zithouding: Het zitvlak moet tegen de rugleuning steunen. De schouders zijn licht naar achteren gebogen en de kin is lichtelijk naar beneden gebogen. De beste hoogte van de stoel is wanneer de heupen en knieën in een hoek van 90 graden staan. Blijf ook niet te lang zitten, maar loop af en toe een stukje of ga even staan. Probeer in ieder geval de rug in beweging te houden.
Staan: Dit kan worden getest door tegen de muur te gaan staan. U staat goed als de hielen, billen, schouders en achterhoofd tegen de muur komen. De onderrug hoort in een lichte boog te staan.
Liggen: Een buikligging wordt afgeraden omdat deze houding een hoge spanning op de nek brengt. Zorg ervoor dat bij een rugligging het kussen ook de nek ondersteunt. Probeer bij een zijligging ook recht te liggen, niet in een foetushouding.
Behandeling bij posturaal syndroom
De meeste mensen die hier last van hebben ervaren geen pijn wanneer ze een goede houding aannemen. Vaak is een houdingscorrectie alles wat u nodig heeft om dit probleem te verhelpen. Met behulp van oefentherapie en advisering kunnen wij u helpen om een optimale houding te bereiken. Het lichaam wordt getraind om een goede houding aan te nemen tijdens de dagelijkse handelingen. Ook kunnen stretch- en krachtoefeningen helpen om de wervelkolom te versterken.
Geschreven op 21 Jul 2019
Interview mevrouw met oedeem
We gaan in gesprek met een patiënt van onze praktijk. Mevrouw heeft al jaren oedeem aan haar arm. In het begin kwam ze hier drie keer per week. Door het gebruik van een pomp (een soort grote manchet die het vocht wegdrukt) en de vakkundigheid hier is dit teruggedrongen tot één keer per maand. Dit is wel een lang traject geweest. “Ik denk dat ik een jaar of 5 in behandeling ben. Het heeft heel lang geduurd voordat er een beetje tekening in de arm kwam” legt mevrouw uit. Mevrouw weet dat de arm zal nooit meer worden zoals vroeger. Gelukkig is het behandelbaar.
Waarom heeft ze voor Eys gekozen?
Op haar 65e werd er borstkanker geconstateerd. De poortwachtersklier is eruit gehaald waardoor ook de lymfevaten weg waren, iets wat achteraf niet had gehoeven. Mevrouw is gelukkig hersteld maar na 4 jaar merkte ze dat haar bloesjes te krap werden bij haar linkerarm. De huisarts had haar doorverwezen naar een oedeemtherapeut. Op deze manier is ze bij onze praktijk terecht gekomen.
Mevrouw is vol lof over Anja. “Ze heeft de therapie geweldig gedaan!”, vertel mevrouw. Ze legt uit hoe ze te werk is gegaan door het bij haarzelf voor te doen: “ze begint hier de lymfevaten open te maken (ze maakt bewegingen op haar arm) en dan gaat dat ook op mijn rug en rond die borst. Met een paar vingers (ze beweegt weer over haar arm) en dan weer omhoog. Als ik de arm te veel heb belast dan zie ik dat hier een randje komt.”
Andere redenen waarom hier?
“Nee, er was maar 1 fysiotherapeut in de buurt waar dat kon”, legt mevrouw uit. Mevrouw vindt het fijn dat ze in de loop der jaren haar grenzen heeft leren kennen. Als ze teveel heeft belast wordt de arm stijf en gaat ‘vervelend’ doen. Dat is eigenlijk een waarschuwing die te laat is. Mevrouw houdt veel van tuinieren. Als ze flink in de tuin bezig is geweest zegt Anja:“oh, je bent vandaag flink aan de gang geweest”, vertelt mevrouw lachend. “Het zit in mijn aard, ik ben graag bezig. Dat houdt je levend.”
Bij fysiotherapie Eys zijn er twee oedeemtherapeuten: Anja Bergmans en Britt Bergmans.
Over de sfeer vertelt mevrouw: “ze zijn hier altijd behulpzaam. Ze zijn vriendelijk. Ze zijn meedenkend als je een afspraak wilt maken.” Als voorbeeld van het laatste punt legt mevrouw uit dat ze bij het plannen van afspraken ook rekening houden met haar etenstijd, terwijl mevrouw zelf daar niet moeilijk in is. Ze vindt het fijn dat er zo wordt meegedacht. Ook is het heel persoonlijk. Mevrouw zit bij de vrouwenbond. Samen met Joep en de diëtiste heeft Anja een presentatie gegeven over vitaliteit. Tijdens deze presentatie zijn er oefeningen gegeven gericht op kracht, evenwicht en balans die makkelijk thuis zijn te doen. Er kwam zeer veel positieve respons. Als er negatieve dingen zijn moet dat ook eerlijk gezegd kunnen worden. Mevrouw vervolgt: “Ik ben hier al zo lang en ze zijn ook vriendelijk. Anja is ook altijd vriendelijk, ze zal altijd vragen hoe het gaat. Ze is niet alleen met de arm maar met het hele persoon bezig.”
Over de fysiotherapiepraktijk sluit mevrouw af met: “Oedeem is iets heel naars maar dankzij de hulp hier kan ik hiermee leven. Ik ben ze dankbaar en kan iedereen aanraden om hier de behandelingen te ondergaan.”
Geschreven op 16 Jul 2019
10 tips om te blijven bewegen onderweg en tijdens uw vakantie
Heb je al een zomervakantie geboekt? Je bent zeker niet de enige. Samen met jou trekken de komende weken nog miljoenen andere Nederlanders de wijde wereld in! Veel mensen laten het sporten en actief zijn het liefste thuis en richten zich vooral op het heerlijke eten, de cocktails en lekker luieren op het strand. Nu is het natuurlijk niet zo dat de dagelijkse beweging opeens niet meer nodig is om fit te blijven, alleen vaak wordt er tegenop gezien. Onnodig, want eigenlijk is bewegen op vakantie helemaal niet zo moeilijk als je denkt!
Wist je bijvoorbeeld dat tijdens een strandwandeling al veel meer calorieën worden verbrand dan tijdens een wandeling op een verharde weg? Wij geven jou 10 tips om tijdens je reis en op uw eindbestemming toch in-shape te blijven.
Maak je reis zo aangenaam mogelijk met deze 3 tips:
1. Niets is lekkerder dan vlak voor de vlucht nog snel wat te eten of drinken. Maar wist je dat niet elke maaltijd of drank geschikt is ? Probeer zware maaltijden te vermijden. Deze maaltijden zijn moeilijker te verteren waardoor je niet goed kunt rusten/slapen. Hierdoor verlaat je minder fit het vliegtuig.
2. Nu kun je op elke hoek van een vliegveld wel koffie of thee bestellen, maar wist je dat dit eigenlijk een echte no go is? In een vliegtuig wordt een uitdrogende effect op gang gebracht. Deze cafeïnehoudende drankjes versterken dit effect alleen maar. Neem bijvoorbeeld water of een verfrissende smoothie! De laatstgenoemde vult ook gelijk de maag een beetje ;)
3. Een slechte zithouding zorgt voor een slechte doorbloeding, slapende lichaamsdelen, stijve spieren.
Hier volgen 4 oefeningen die makkelijk te doen zijn en je fit houden tijdens de vlucht of autorit:
1. Last van zere voeten? Zet je hielen op de grond en probeer je tenen zo hoog mogelijk op te tillen. Doe dit daarna andersom en probeer dan je hielen zo hoog mogelijk te krijgen. Herhaal dit 3x in setjes van 5.
2. Je enkels kun je eenvoudig soepel houden door je tenen op de grond te zetten, hielen in de lucht en vervolgens draai je rondjes. Dit doe je 5x linksom, daarna 5x rechtsom. Dit kun je zo vaak doen als je zelf wilt.
3. Een oefening die misschien wat moeilijker is bij krappe vliegtuigstoelen, maar als doorgewinterde sporter laat je jezelf hier niet door tegenhouden; beweeg je linkerknie naar je borst en houd deze houding 15 seconden vast. Daarna wissel je af en doet u het ook met rechts. Ook deze oefening doe je 5x per been.
4. Ook je bovenlichaam heeft beweging nodig; til je schouders op en draai ze in rondjes naar voren. Dit doe je 5 x en daarna nog eens 5x, maar dan draai je ze achteruit. Deze setjes kun je zo vaak herhalen als je zelf wilt.
Houd jezelf ook op vakantie in topconditie
1. Dat water belangrijk is om te drinken wisten we al, maar je kunt er ook fit mee worden! Ontdek aquabags! Deze makkelijk opvouwbare ‘tassen’ kunt u op uw vakantiebestemming vullen met water, waardoor u altijd een gewicht hebt om mee te trainen. ‘Geen fitness in het hotel’ is nu geen excuus meer ;)
2. Nu kennen we het hardlopen over het strand, beachvolleyballen, hiken etc. al een tijdje. Maar iets wat echt van de laatste jaren is, is suppen! Het ziet er redelijk makkelijk uit, maar er komt meer bij kijken dan u denkt. Het vraagt kracht vanuit uw benen en een controle over uw core, u traint er dus bijna heel uw lichaam mee ! Vergeet niet goed in te smeren, want met de weerkaatsing van de zon op het water, gaat het verbranden snel!
3. Wilt u helemaal opgaan in uw vakantie sport en het leren van de echte locals? Bezoek het land waar de sport zijn oorsprong heeft! Leer surfen in Hawaii, ga yoga’en in India, salsa dansen in Spanje, capoeira in Brazilië of zandsurfen in Marokko!
4. Doe om de dag 15 tot 20 minuten wat spieroefeningen. Denk aan: squats, sit-ups, planking, push-ups en wat rek- en stretch oefeningen. Wedden dat de kinderen of uw partner gelijk meedoen als u ze uitdaagt?
5. Probeer de stadjes in de buurt zoveel mogelijk te voet te bezoeken. U ziet veel meer dan vanuit een bus of auto en doordat u loopt mis je minder van wat er om je heen gebeurt dan bijvoorbeeld op een fiets!
6. Strandwandeling, bergwandeling, boswandeling etc.
7. Strandspelletjes, waterspelletjes.
De meeste tips zijn natuurlijk ook goed te gebruiken voor vakantie in eigen land! Fijne zomervakantie!
Geschreven op 07 Jul 2019
Overprikkeling door hersenletsel - iets om bij stil te staan
Op zondag 23 juni 2019 is het de internationale Dag van Overprikkeling, welke in 2017 gelanceerd is door Hersenletsel-uitleg.nl.
Hiermee tracht de stichting achter de website meer bewustwording en kennis over overprikkeling als gevolg van hersenletsel en hersenaandoeningen te realiseren. Bij ons in de praktijk komen ook regelmatig mensen onder behandeling met hersenletsel. Vandaar dat ook wij hier aandacht aan besteden.
Hersenletsel brengt namelijk veelal permanente schade aan de hersenen toe. Een van de meest voorkomende gevolgen van hersenletsel is (sensorische) overprikkeling. Hierbij zorgt bijna elke zintuiglijke prikkeling voor een overmatige reactie van het zenuwstelsel.
Elke dag worden wij blootgesteld aan een continue stroom van prikkels. Normaal gesproken kunnen onze hersenen deze heel goed verwerken, maar voor mensen met een hersenaandoening is dit heel lastig. Hierdoor kun je ineens extreem gevoelig zijn voor licht, visuele patronen, geur, bewegingen en geluid. Ook worden de cognitieve prikkels niet meer altijd goed gefilterd, zodat het denken en onthouden een groot probleem wordt. Als je hersenletsel oploopt, kan je leven dus drastisch veranderen. Soms is het zo erg dat je niet of nauwelijks meer deel kunt nemen aan het openbare- familie- en gezinsleven. Dit is ook voor naasten vaak erg moeilijk. Sensorische overprikkeling is uitputtend en soms word je er een heel ander persoon door.
Enkele feiten over overprikkeling:
In Nederland krijgen jaarlijks naar schatting 160.000 nieuwe mensen te maken met een vorm van hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld een ongeluk of door een hersenbloeding, herseninfarct, hersentumor of hersenontsteking.
Een groot deel van deze groep heeft door het opgelopen hersenletsel last van deze zintuiglijke en cognitieve overprikkelingsklachten. Naar schatting de helft van het totale aantal mensen met hersenletsel.
Vaak belanden mensen dan in een sociaal isolement, omdat ze niet meer (volledig) deel kunnen nemen aan het gezins-, werk- en sociale leven.
Wat kun jezelf doen bij overprikkeling?
Creëer een fysieke ruimte waar je alleen kunt zijn om tot rust te komen.
Bouw voldoende pauzemomenten in op een dag.
Maak een overzichtelijke weekindeling.
Plan voorafgaand aan een activiteit rust en na afloop ook.
Onthoud de drie R's: Rust, Ruimte en Regelmaat.
Onthoud PRET: Pauzeren plannen, Rustige omgeving, Een ding tegelijk, Tempo aanpassen.
Luister goed naar jezelf. Ga niets doen als je al overprikkeld bent of je al moe voelt.
Draag speciale gehoorbescherming in de oren of op het hoofd om te dempen.
Draag een zonnebril of meekleurende glazen.
Draag 's avonds glazen met blue light filter of gebruik een blue light app.
Doe niet teveel tegelijk.
Ga naar publieke gelegenheden op rustige tijden.
Geschreven op 19 Jun 2019
ALS is een spierziekte dat in de hersenen en het ruggenmerg ontstaat. Het is een vooralsnog ongeneeslijke ziekte. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 500 mensen de diagnose ALS en overlijden er eveneens 500 mensen aan ALS.
De afkorting staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose; amyotrofisch duidt op verval van spieren doordat de zenuwvoorziening uitvalt, sclerose wijst op een abnormale verharding van weefsel, in dit geval het ruggenmerg. Laterale duidt op verval van één van de zenuwbanen in het ruggenmerg, de piramidebaan.
ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een ziekte waarbij de spieren één voor één uitvallen. Deze spierziekte komt bij 5 op de 100.000 mensen voor, meestal tussen het veertigste en zestigste levensjaar. In vijf tot tien procent van de gevallen is de ziekte erfelijk. Omdat uiteindelijk de ademhalingsspieren verlamd raken, is de levensverwachting na de diagnose vaak van korte duur.
Oorzaak en onderzoek van ALS
Er wordt onderzocht hoe deze ziekte ontstaat en of mensen genezen kunnen worden. De oorzaak van ALS is onduidelijk en er is geen medicijn beschikbaar. Wat wel bekend is, is dat het bij een ALS-patiënt misgaat bij de zenuwbanen tussen de hersenen en spieren. Deze vallen geleidelijk uit, waardoor de spieren geen signalen meer ontvangen. Het huidige onderzoek richt zich vooral op de oorzaak en het ziektemechanisme van ALS.
De eerste symptomen zijn vaak nog niet zo duidelijk of ernstig. Mensen komen doorgaans met vage klachten bij de huisarts, zoals: onhandigheid, het minder goed articuleren of moeite krijgen met lopen. Symptomen kunnen zijn dat je vaker struikelt, verslikt of meer moeite krijgt met bijvoorbeeld het dichtmaken van knoopjes. De meest voorkomende symptomen van ALS zijn:
zwakker wordende spieren met als gevolg het uitvallen van armen of benen;
stijfheid, spierkramp en vermindering van kracht;
moeite met opstaan, lopen en draaibewegingen;
vermindering van spraak en slikvermogen;
hangen van het hoofd door verminderde werking van de nekspieren;
Ondanks dat er geen medicijn beschikbaar is, kunnen onze fysiotherapeuten mensen met ALS wel helpen en behandelen bij klachten en beperkingen die komen kijken bij het uitoefenen van de dagelijkse bezigheden.
Onze fysiotherapeuten kunnen je op de volgende manieren helpen bij ALS:
Informatie en advies over het onderhouden van de lichamelijke conditie en kracht;
Onderzoek van pijnklachten en beperkingen;
Informatie en advies bij problemen met het lopen;
Informatie en advies bij problemen met opstaan, zitten, uit bed komen en hierbij ook de mantelzorgers instrueren;
Monitoren van de longfunctie;
Informatie en instructie van ademhalings- en hoesttechnieken
Geschreven op 19 Jun 2019
Wat is een frozen shoulder en wat kan fysiotherapie betekenen?
Een frozen shoulder is een veelvoorkomende schouderblessure. Je herkent het
doordat je pijn hebt in de schouder, die steeds erger wordt. Dit komt door een
ontsteking in het gewrichtskapsel. Hoe langer je ermee blijft lopen, hoe minder
goed je nog kunt bewegen met je schouder. De schouder raakt als het ware
‘bevroren’, vandaar de naam. Er wordt van deze
aandoening gesproken als je tenminste bij drie verschillende beweegrichtingen
moeite hebt met het maken van de beweging en de pijn steeds erger wordt.
Hoe herken je een frozen shoulder?
● De pijn in de schouder wordt langzaam erger en kan als zeer hevig worden
ervaren. De pijn kan uitstralen tot in de bovenarm en zelfs de onderarm. Aan-
en uitkleden, iets van een hoge plank pakken, fietsen en zelfs autorijden kan
pijnlijk zijn en kan hevige pijnscheuten geven.
● Het begint met pijn bij bewegen, maar op een gegeven moment ervaar je ook
pijn in rust, dus wanneer je je schouder niet beweegt, en zelfs ’s nachts. De
bovenrug en nek kunnen ook pijn gaan doen en schouder wordt steeds stijver.
Hoe ontstaat een frozen shoulder?
Er is niet altijd een duidelijke oorzaak aan te wijzen voor het ontstaan van een frozen
shoulder. Het kan ontstaan door een val of door een operatie, maar dat hoeft niet. Bij
chronische aandoeningen zoals diabetes, hart-en longziektes, Parkinson of
schildklieraandoeningen komt het ook vaker voor. Ook blijkt dat langdurige stress
een belangrijke rol kan spelen.
Wat kunnen onze fysiotherapeuten betekenen bij een frozen shoulder?
Een frozen shoulder gaat meestal vanzelf over, maar dit kan wel heel lang duren.
Gemiddeld blijf je tussen de tien maanden tot meer dan drie jaar last houden. Om dit
proces zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen, is deskundige begeleiding van een
fysiotherapeut belangrijk. Onze fysiotherapeuten kunnen namelijk precies uitleggen
wat er aan de hand is met je schouder en je adviseren hoe(veel) je de schouder mag
belasten. Ook als je veel pijn hebt, is het belangrijk om binnen bepaalde grenzen te
blijven bewegen, alleen moet je weer voorzichtig zijn voor overbelasting.
De fysiotherapie behandeling bestaat uit:
● Begeleiding in het vinden van een balans tussen inspanning en
ontspanning.
● Het samenstellen van een oefenprogramma om het herstel te bevorderen.
Met deze oefeningen kun je ook thuis aan de slag.
● Leren hoe je kunt omgaan met de beperking tijdens het sporten, op het
werk en bij dagelijkse activiteiten, zoals bij fietsen, wandelen en tijdens
huishoudelijk werk.
● Het verrichten van mobilisaties en andere technieken om de pijn van de
schouder en bovenrug/nek te verminderen en de beweeglijkheid te
vergroten.
Geschreven op 17 Jun 2019
ZZZZZlaap lekker met onze slaaptips
Er wordt sinds een aantal jaren steeds meer aandacht besteed aan slaapgedrag. Dit
komt vooral omdat gezondheid steeds hoger op de maatschappelijke agenda is
gezet en het inmiddels algemeen bekend is dat slapen minstens zo belangrijk is als
goed eten en genoeg beweging. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken
wijzen uit dat genoeg slaap, werkt als een natuurlijk medicijn. Met een goede
nachtrust functioneer je beter. Geestelijk en lichamelijk. Echter daar ligt ook meteen
de uitdaging voor veel mensen. Want wist je dat maar liefst één op de vijf
Nederlanders (12 jaar of ouder) worstelt met een serieuze slaapstoornis?
Oorzaken slaapstoornissen
De belangrijkste oorzaak van slaapstoornissen is dat we het over het algemeen te
druk hebben. Te veel stress ervaren en hier ‘s nachts van wakker liggen. Daarnaast
hebben mensen nu met te veel prikkels te maken. Hoe vroeger de avonden vooral
waren bedoeld om uit te rusten, kijken mensen nu vaak zelfs nog net voor het
slapengaan op hun smartphone. Het blauwe licht in de schermen van tv‘s en
smartphones zorgt er immers voor dat je moeilijker in slaap komt.
In de avond sporten is ook erg populair, maar niet bevorderlijk voor je nachtrust.
Lichaamsbeweging is goed tegen stress, voor je gezondheid en nachtrust, al is het
de vraag of je je ’s avonds nog flink moet inspannen. Het lijkt erop dat sporten
signalen afgeeft aan je hersenen ‘om er nog eens lekker tegenaan te gaan’, in plaats
van in de ruststand te gaan.
De nacht is een afspiegeling van de dag, dus wie de dag ’s avonds de dag niet rustig
afrondt, krijgt daar ’s nachts last van. Ben je in de avond nog druk of gestresst, dan
blijft je ‘waaksysteem’ ‘s nachts actief en hierdoor slaap je dus vaak onrustig.
Cijfers en feiten bij slaapstoornissen
1. Er bestaat geen vaste norm voor het aantal uren slaap dat iemand nodig
heeft. Er zijn korte slapers die genoeg hebben aan 6,5 uur, en slapers die zich
na 8 uur slaap nog niet uitgerust voelen. De beste indicatie van goed of slecht
slapen is hoe je je de volgende dag voelt.
2. Je slaapbehoefte wordt ook beïnvloed door je leeftijd. Zo slapen baby’s
ongeveer 16 tot 18 uur. Op volwassen leeftijd heb je ongeveer 7-8 uur slaap
nodig, op hogere leeftijd neemt het aantal uren vaak af, maar neemt de
neiging tot middagdutjes toe.
3. Bij de meeste mensen heeft slaaptekort een negatief effect op het
concentratie- en reactievermogen.
4. Slaaptekort draagt bij aan mentale vermoeidheid, vergeetachtigheid en
slechte stemming.
5. Chronische slapeloosheid vormt een bedreiging voor de gezondheid. Je
bent vatbaarder voor allerlei ziekten, variërend van een griepje en hart- en
vaatziekten tot dementie en depressie.
10 slaaptips voor voldoende (nacht)rust
1. Verplaats je sportmoment naar de ochtend, dan heb je overdag profijt van de
vrijgekomen ‘geluksstofjes’ en kun je de avond gebruiken om uit te rusten.
2. Gebruik de slaapkamer alleen om te slapen en voor intimiteit, niet om televisie
te kijken, op je mobiel te kijken of om te werken.
3. Ga overdag zoveel mogelijk naar buiten. Hoe meer je overdag buiten bent,
hoe beter je ‘s avonds in slaap valt.
4. Sluit je dag goed af. Neem de dag lasten niet mee naar de avond. Dit is
makkelijker gezegd dan gedaan, maar wel heel belangrijk. Gebruik
bijvoorbeeld het laatste half uur van je dag om alles nog even op een rijtje te
zetten, zodat je de volgende dag weer fris en fruitig kunt beginnen.
5. Neem een warme douche voor het slapengaan.
6. Plan ook overdag genoeg rustmomenten in. Heb je bijvoorbeeld een slechte
nacht gehad, probeer dan overdag een powernap in te plannen.
7. Haal je slaap de volgende nacht in. Het rekenmodel hierbij is: vermenigvuldig
het aantal misgelopen uren maal 1.5.Een uur slaapschuld betekent de
volgende dag anderhalf uur eerder naar bed.
8. Zorg dat je overdag genoeg beweging krijgt. Houd in principe minimaal 30
minuten forse inspanning per dag aan en dan bij voorkeur in de ochtend, niet
’s avonds.
9. Doe niet niks! Van niks doen, rust je niet uit en je wordt er ook niet moe van.
Het zorgt er juist voor dat het je slaapbehoefte vermindert, waardoor het in
slaap komen en blijven alleen nog maar slechter gaat.
10. Zet je wekker uit het zicht. Het zit vaak tussen je oren, maar het helpt wel bij
veel mensen. Wanneer je moeilijk in slaap valt en te lang wakker ligt is de kans
groot dat je steeds op je wekker kijkt om te zien hoe laat het is en over hoeveel
uur je alweer op moet staan. Dit is funest voor mensen die lijden aan
slapeloosheid. De wekker of klok activeert iedere keer je hersenen wanneer je
erop kijkt en het geeft extra stress, terwijl je moet ontspannen. Zet je wekker
of klok daarom helemaal uit het zicht als je gaat slapen.
Geschreven op 17 Jun 2019
MS? Dit kunnen wij voor je doen!
Wist je dat miljoenen zenuwuitlopers ervoor zorgen dat je zenuwcellen verbonden blijven en zo uwjezenuwstelsel intact blijft? Normaal gesproken zou dit zo moeten werken, alleen helaas zijn er ook miljoenen mensen waar dit niet zo gaat. MS is een ziekte waar op dit moment nog niet veel tegen te doen valt en helaas is het (nog) niet te genezen. Kun je er dan helemaal niets tegen doen? Jawel! Fysiotherapie kan je hierin begeleiden. Blijven bewegen en aan de slag gaan met een therapeut helpt!
Wat is MS?
Multiple sclerose, oftewel MS, is een chronische aandoening die ontstaat in het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel wordt gevormd door de hersenen, het ruggenmerg en de oogzenuwen.
Je las al eerder dat dit stelsel wordt opgebouwd door de zenuwcellen en zenuwuitlopers en juist bij het laatstgenoemde gaat het mis. De uitlopers hebben een laag die myeline heet. MS zorgt ervoor dat er ontstekingen ontstaan in het zenuwstelsel waardoor de myeline beschadigd. Beschadigingen aan het zenuwstelsel zorgen ervoor dat prikkels en signalen vanuit de hersenen niet meer goed verzonden kunnen worden naar bijvoorbeeld armen of benen wat resulteert in het niet of minder kunnen gebruiken van deze ledematen.
Wat kunt u doen aan MS?
Er wordt nog altijd onderzocht hoe deze ziekte ontstaat en hoe mensen hiervan kunnen genezen. Op dit moment zijn er helaas nog geen oplossingen gevonden hoe mensen van MS kunnen herstellen en kan medicatie slechts bepaalde symptomen oplossen. Fysiotherapeuten kunnen je helpen met het bewegen, wat bepaalde klachten zou moeten verminderen.
Beweegt u wel op de juiste manier, hoe kunt u spierstijfheid tegen gaan en wat doet u wanneer u merkt dat uw spieren zwakker worden of continu pijn doen? Het zijn vragen die onze therapeut voor u kan beantwoorden. Uw fysiotherapeut kan samen met u de houdings- en bewegings mogelijkheden onderzoeken. Hierbij kunt u denken aan lopen, staan, balans, uw conditie, spierkracht, coördinatie, het gevoel in uw ledematen etc.
Ook zal een therapeut samen met jou bekijken hoe je het beste uw energie over een dag kan verdelen en zo maximaal rendement uit je dag en lichaam kunt halen. Dit zorgt ervoor dat je zelf zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven functioneren.
Zoek je hulp bij de onderstaande aandachtsgebieden?
- Stijfheid en spasticiteit
- Vermoeidheid beïnvloeden
- Spieren en gewrichten beweeglijk houden
- Balans optimaliseren
- Conditie en/of spierkracht opbouwen of onderhouden
- Het aanhouden of verbeteren van een goede ademhaling
- Adviezen over hulpmiddelen welke kunnen worden ingezet bij bijv. lopen
- Instrueren van uw mantelzorger
Neem contact op met onze praktijk en vraag naar de mogelijkheden.
Bronnen:
https://www.mszorgnederland.nl/over-multiple-sclerose/ms-zorgverleners/fysiotherapeut/
Geschreven op 31 May 2019
Drinkt u wel genoeg water?
Gemiddeld drinken wij zo'n vijf glazen water per dag, omgerekend een liter. Het Voedingscentrum raadt echter zeven tot tien glazen water aan, maar dit haalt slechts 15 procent van de Nederlanders. Dat blijkt uit een watertest van zorgverzekeraar Menzis onder tienduizend mensen.
Onderzoek water drinken
De helft van de ondervraagden was ervan overtuigd goed bezig te zijn, maar dronk dagelijks twee glazen water te weinig. Ruim een derde vergeet simpelweg om genoeg water te drinken. 9 procent drinkt bewust minder omdat ze anders te vaak naar het toilet moeten. Het grootste deel van de ondervraagden vindt overigens dat er meer watertappunten moeten komen op openbare plekken.
Waarom water drinken?
Het lichaam van vrouwen bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht en dat van mannen voor 63%. Baby’s bestaan zelfs voor 75% uit vocht. Het is nodig om wat u aan vocht verliest aan te vullen. U houdt de vochtbalans het best op peil door voldoende te drinken. Water drinken is nodig om voedingsstoffen op te nemen, afvalstoffen te lozen en de lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarnaast is voldoende vocht cruciaal voor onze hersenen. Die bestaan voor 75 procent uit water. Wanneer u te weinig water drinkt en de vochtbalans in uw hersenen niet op peil is, kunt u allerlei klachten ervaren. Denk aan hoofdpijn, weinig concentratie, slecht slapen en bij ernstige uitdroging leidt dit tot verwardheid. ,,U kunt water ook prima afwisselen met thee of koffie zonder suiker, als u maar aan die 1,5 tot 2 liter vocht per dag komt,” aldus een woordvoerder van het Voedingscentrum.
Tips om meer water te drinken
Om u te helpen met het drinken van voldoende water, geven wij u hier onze beste tips:
- Als u wakker wordt na een nacht slaap, heeft uw lichaam urenlang geen vocht binnen gehad. Wel is er water uit uw lichaam onttrokken, bijvoorbeeld door zweet. Vul het waterniveau weer aan door de dag meteen te starten met een glas water. Als uw lichaam (bijvoorbeeld na het volgen van deze tips) gewend is om meer water te drinken, kunt u de dag starten met twee of drie glazen water.
- Een waterflesje meenemen naar school, werk of in de auto kan helpen om dagelijks vaker te drinken. Bijna 40 procent doet dit overigens al, bleek uit de watertest. Onder jongeren tot 30 jaar drinkt zelfs de helft dagelijks uit een eigen waterfles. Hoewel kraanwater veruit de favoriet blijft, kiezen jongeren twee keer zo vaak voor water met een smaakje dan 40-plussers. Het Voedingscentrum juicht deze trend toe, maar waarschuwt op de website ook voor de bacteriën die kunnen groeien in waterflesjes. Ze adviseert om de flesjes, inclusief dop, elke dag te spoelen met afwasmiddel.
- Maak een gewoonte van water drinken. Begin de dag bijvoorbeeld altijd met een glas water en spreek met uzelf af te dat u voor iedere maaltijd een groot glas water drinkt. Na een tijdje bent u er helemaal aan gewend en haalt u die 2 liter met gemak.
- Na een tijdje kan water beginnen te vervelen, waardoor u geen zin heeft om er iedere dag twee liter van te drinken. Om het makkelijker vol te houden kunt u fruit of groente aan uw water toevoegen. U kunt eindeloos variëren dus probeer zelf wat uw favoriet is. Munt, citroen en komkommer is bijvoorbeeld een lekkere combinatie.
Bron: https://www.ad.nl/gezond/we-drinken-veel-te-weinig-water~a4475ded/
Geschreven op 31 May 2019
Edwin Minnaard stelt zich voor!
Hallo allemaal,
Ik ben Edwin Minnaard en werk sinds 1998 jaar in Eys. Eerst bij Huub Westhovens en sinds 2006 als onderdeel van het team Fysio Eys. Als “Zeeuwse-Limburger” inmiddels aardig geïntegreerd en nog steeds verrast door de schoonheid van het mooie dorpje waar onze praktijk gevestigd is.
De zee blijft echter trekken en regelmatig bezoeken we de familie in Zeeland of nemen we deel aan lange wandeltochten langs de kust.
Na de middelbare school het CIOS in Sittard gevolgd en altijd blijven sporten en mijn interesse voor sportblessures ontwikkelt. Diverse cursussen naar het bewegingsapparaat onderstrepen dit.
Eerst opleiding fysiotherapie in Heerlen gevolgd en ben daarna begonnen aan de opleiding Physical Rehabilitation Trainer (PRT) aan the International Academy of Sportscience. Tijdens deze opleiding staat met name centraal hoe we ons lichaam sterker kunnen maken, zowel bij sporters als bij mensen met lichamelijke klachten. Dit kwam van pas als revalidatietrainer bij MVV in de jaren 90.
Sporten heeft altijd in mijn bloed gezeten. In mijn vrije tijd doe ik aan triathlon, skieën, bergwandelen, motorrijden. Ook een goed boek of een lekker glaasje wijn laat ik niet staan.
Geschreven op 26 May 2019
"Ik was ziek en ben nu beter aan het worden"
Van onze collega Edwin Minnaard kregen wij dit berichtje en willen die graag met iedereen delen. Wij hebben meer dan respect voor alle deelnemers maar ook de patiënten die hier dagelijks mee te maken hebben. "Op 18 mei ben ik geselecteerd om met olympisch kampioen Maarten van der Weijden mee te mogen zwemmen in de elfstedentocht.
In het weekend van 21 juni t/m 24 juni zal ik samen met 110 gelukkigen de tocht der tochten volbrengen; 11 x 2 km zwemmen in de Friese natuur.
Zoals velen inmiddels weten zit aan deze tocht ook een persoonlijk tintje; Amy (mijn vrouw) vecht op dit moment haar strijd tegen borstkanker. Ze is net begonnen met het chemotraject en een operatie en bestraling zullen nog volgen. Zo trots ben ik op haar hoe ze het allemaal doorstaat en wat een positieve instelling ze hier in heeft.
Haar motto; " ik was ziek en ben nu beter aan het worden"
Voor het goede werk wat de artsen en verpleegkundigen dagelijks doen, kan niet genoeg waardering uitgesproken worden!
11 x 2 km zwemmen, klinkt ver, maar is een peulenschil t.o.v. wat patiënten moeten doormaken.
Daarom steun dit gevecht op 11stedenzwemtocht.nl
Edwin"
Wij wensen Edwin, Amy en alle betrokkenen veel liefde, steun en sterkte in de strijd tegen deze ziekte.
Geschreven op 20 May 2019
Fysiotherapie bij werkgerelateerde fysieke of mentale klachten
Gemiddeld is bijna de helft van alle werkenden wel een keer per jaar ziek. De tijdsduur van het ziekteverzuim loopt nogal uiteen. Gemiddeld zijn mensen 7 dagen per jaar ziek, echter er is een steeds grotere groep mensen die langdurig uitvalt (meer dan 104 dagen op jaarbasis) of zich frequent ziekmelden. Uit een onderzoek van Volksgezondheid komt naar voren dat 23,9% van de werknemers die hebben verzuimd, hun meest recente ziekteverzuim deels (14,7%) of hoofdzakelijk (9,2%) door het werk kwam. Dat is bijna een kwart van het verzuim! Gezondheidsklachten die het directe gevolg zijn van het werk, leiden tot individuele en maatschappelijke schade. Niet te vergeten wat het betekent voor de rest van het team als er een collega (langdurig) uitvalt. Hoe makkelijk is hij/zij te vervangen? Door een preventief beleid en goede begeleiding tijdens het verzuim kunnen werkgevers ziekteverzuim verminderen.
Fysiotherapie bij werkgerelateerde klachtenOnze therapeuten houden zich bezig met klachten en aandoeningen aan het houding- en bewegingsapparaat, die mede het gevolg zijn van het werk of die u beperken in het uitoefenen van het werken. Kort gezegd is het doel van onze fysiotherapeuten het arbeidsverzuim te minimaliseren en zorgen voor preventieve maatregelen om de kans op herhaling van klachten zo klein mogelijk te maken.
Een van de belangrijkste zaken bij het voorkomen van verzuim, is de werkhouding. Een gezonde, ergonomische werkhouding voorkomt niet alleen klachten. Het is ook goed voor de productiviteit. Wie goed zit, werkt dus sneller en vooral ook beter en dus efficiënter. Daarom geven wij wat tips voor de juiste werkhouding.
Stel uw stoel in op de juiste stand zodat uw onderrug ondersteund wordt en uw voeten plat op de grond staan.
Stel het bureau op de juiste hoogte in zodat uw ellebogen een hoek van 90 graden maken.
Zorg dat uw beeldscherm op ooghoogte staat. Desnoods legt u er een paar boeken onder.
Zit niet op het puntje van uw stoel maar gebruik het hele zitvlak.
Vervang de bureaustoel door een zitbal, dit werkt zelfcorrigerend aan een goede houding doordat u de balans moet zoeken.
Vervang uw zitbureau door een zit-sta bureau om een actieve werkhouding te stimuleren en zittend en staand werken af te wisselen
De hele dag in eenzelfde houding zitten is niet goed. Het is aan te raden om regelmatig even op te staan en te gaan lopen.
Haal zelf uw koffie en thee (in plaats van deze door een collega te laten halen)
Neem de trap in plaats van de lift.
Doe oefeningen om de spieren los te maken, zoals de beroemde ‘appels-pluk’-oefening.
Herken stress-signalen. Veel fysieke klachten worden veroorzaakt door spanning of stress. Het is heel belangrijk dat u deze signalen oppikt.
Hoe kunt u stress herkennen bij uzelf:
U voelt zich steeds moe en u hebt geen zin meer in dingen die u normaal leuk vindt. Na uw werk bent u tot niets meer in staat.
U kunt moeilijk ontspannen, ook als u moe bent.
U slaapt slecht in, slaapt niet goed door, of u bent ’s morgens nog moe als u wakker wordt.
U hebt een kort lontje, bent sneller aangebrand en krijgt eerder ruzie.
U kunt dingen niet loslaten en het blijft malen in uw hoofd.
U bent eerder geëmotioneerd. U bent somberder, onzekerder of angstiger dan normaal.
U heeft de neiging om maar door te blijven werken.
U kunt niet meer goed plannen en organiseren. U vergeet dingen en maakt meer fouten. U heeft moeite om uw concentratie vast te houden.
U heeft hoofdpijn, pijn in de rug, nek of in de schouders.
Uw weerstand neemt af, dus u bent sneller verkouden of grieperig.
Herkent u uzelf in meerdere van bovenstaande signalen, dan is het hoog tijd om snel aan de bel te trekken. Wij hebben veel ervaring met arbeidsgerelateerde klachten.
Neem contact op met de praktijk en vraag wat wij voor u kunnen betekenen!
https://www.monitorarbeid.tno.nl/publicaties/kosten-van-ziekteverzuim-voor-werkgevers-in-nederland
https://www.reflex-fysiotherapie.nl/specialisaties/arbeidsfysiotherapie/
https://overhetnieuwewerken.nl/10-tips-voor-een-gezonde-werkhouding/?vakmedianet-approve-cookies=1&_ga=2.234737563.422248437.1554899471-293600556.1554899471
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/ziekteverzuim/cijfers-context/huidige-situatie#node-werkgerelateerd-ziekteverzuim-naar-leeftijd
Geschreven op 01 May 2019
<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende >>