Waarom is wandelen zo ongelooflijk gezond?
We vergeten al snel dat bewegen essentieel voor een goede gemoedstoestand. Immers; een fit lichaam helpt bij een gezonde geest! April is de perfecte maand om uw wandelschoenen aan te trekken en lekker naar buiten te gaan. Dagelijks een half uurtje wandelen, kan namelijk geen pil tegenop. Het zorgt voor vermindering van stress, uw hart- en longen worden er sterker van, uw geheugen wordt beter en het prikkelt de creatieve geest! Daarnaast is het ook nog één van de meest verantwoorde manieren van bewegen en mooi meegenomen is dat u er ook nog (flink) van kunt afvallen!
...voor sterke spieren en botten
Wandelen versterkt de spieren en botten en vermindert daardoor de kans op osteoporose (botontkalking). Wandelen is ook goed voor het kraakbeen. Door weinig te bewegen is het kraakbeen in de gewrichten dunner geworden. Wandelen helpt het kraakbeen op te bouwen en daardoor soepeler te bewegen.
...voor hart en bloedvaten
Dagelijks wandelen verlaagt uw bloeddruk en het cholesterolgehalte in uw bloed. Daarnaast verbetert het de conditie van hart en bloedvaten.
Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
Dagelijks wandelen verlaagt het risico op diabetes type 2 met maar liefst 58 procent.
Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter.
...tegen stress en depressie
Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.
Wandelen is ook goed voor een goede nachtrust, waardoor in- en doorslapen beter lukken. Ook de kwaliteit van de slaap verbetert.
Een uur stevig doorlopen (5 kilometer per uur) kost ongeveer 240 kilocalorieën. Wie dagelijks een half uur wandelt, kan dus flink afvallen.
Dagelijks wandelen stimuleert de stofwisseling en is goed tegen darmverstopping.
Wij krijgen vaak te horen dat er doordeweeks weinig tijd is om te bewegen/sporten. Dat een drukke baan en/of gezinsleven het niet toelaat om ruimte te maken voor beweging. Wij geven een aantal tips hoe u het wandelen makkelijk in uw dagelijkse routine kunt implementeren en hoe u het beste resultaat kunt behalen uit het wandelen:
1. Wandelen tijdens en naar het werk
Ga naar buiten, geniet van uw lunch tijdens een frisse of zomerse wandeling of woont u in de buurt van het werk? Laat de fiets of auto eens staan of stap een halte eerder uit, een blokje om is zo gemaakt!
Ook op kantoor kunt u verschillende momenten aangrijpen om een (kleine) wandeling te maken. Heeft u een collega nodig, die op een verdieping hoger werkt? Neem de trap i.p.v. de lift! Verplaats de telefoontjes naar de gang om net even wat extra meters te maken of haal eens koffie of thee voor uw collega’s bij het apparaat om de hoek. Elke meter die u maakt, is er één! :-)
2. Loop rechtop en ontspannen, in een tempo dat gemakkelijk vol te houden is.
Maak de passen niet te groot, wikkel uw voeten goed af en laat uw armen soepel mee bewegen. Het is niet nodig extra stevig met de armen te zwaaien.
3. Wissel sneller wandelen af met rustig lopen
Dit doet u door bijvoorbeeld een minuut snel en dan weer twee minuten in uw normale tempo te wandelen.
4. Maak een trainingsschema
Wie niet zo’n beste conditie heeft, doet er goed aan het wandelritme geleidelijk op te bouwen. Een trainingsschema voorkomt spierpijn en pijnlijke schenen. Op www.nwb-wandelen.nl (de site van de Nederlandse Wandelsport Bond) en www.wandeltraining.nl vind u schema’s en tips. Kort gezegd komt het erop neer dat u steeds meer minuten stevig doorloopt en dat afwisselt met twee minuten rustig lopen.
5. Breng de (klein)kinderen lopend naar school
Vaak zijn basisscholen op loopafstand, maar omdat het ‘makkelijk’ is pakken we toch maar snel even de auto om de kinderen naar school te brengen. Nu de lente is aangebroken is er niets lekkerders om even een frisse neus te halen. Met de kinderen wandelen naar school werkt ook meteen positief voor de relatie met uw (klein)kind. De leuke verhalen van kinderen en hun eerlijke en humoristische manier van omdenken schept een bijzondere band en houden de geest jong.
Staat er al jarenlang een trouwe viervoeter op het verlanglijstje? Dan is het tijd om daar nu een keer actie in te ondernemen. Ze zorgen er namelijk voor dat u heel snel op 30 minuten wandelen per dag uitkomt. Daarnaast wijzen onderzoeken uit dat dieren therapeutisch kunnen werken en daarnaast houden ze u nog in beweging ook.
7. Betrek uw gezin in uw voornemens
Laat uw gezin en/of naasten weten dat u meer wilt en gaat bewegen. Zij helpen u hier vast graag aan te herinneren. ‘Even vergeten’ is nu geen excuus meer!
https://tuincentrum-werkhoven.nl/dit-is-waarom-tuinieren-goed-is-voor-jou/
https://www.ad.nl/ad-werkt/waarom-wandelen-beter-is-tegen-stress-dan-fietsen-of-rennen~a394ebe9/
https://www.intermediair.nl/werk-privebalans/stress/wandelen-tegen-stress?utm_source=
https://www.intermediair.nl/&utm_medium=tekstlink&utm_campaign=content&utm_referrer=https%3A%2F%
www.ad.nl%2Fad-werkt%2Fwaarom-wandelen-beter-is-tegen-stress-dan-fietsen-of-rennen~a394ebe9%2F
https://www.gezondheidsnet.nl/wandelen/daarom-is-wandelen-zo-gezond
Geschreven op 25 Apr 2019
Een klein beetje bewegen levert al heel veel gezondheidswinst op
Dat bewegen een positief effect heeft op de gezondheid, mag inmiddels wel duidelijk zijn. Echter hoeveel beweging er nodig is en op welke manier, daar verschillen de meningen nog wel eens over. In de Verenigde Staten zijn eind 2018 ook nieuwe richtlijnen voor bewegen gepubliceerd in het tijdschrift JAMA (Journal of the American Medical Association). De belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige richtlijn uit 2008 is dat zelfs een klein beetje bewegen al heel veel gezondheidswinst oplevert.
Positieve effecten bewegen
Voldoende beweging bevordert de gezondheid bij jong en oud. Bij kleuters vanaf drie jaar versterkt bewegen al de botten. Bij kinderen vanaf zes jaar verbetert bewegen de cognitieve functies. Regelmatig sporten en bewegen verkleint het risico op chronische ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, dementie en vormen van kanker) bij volwassenen en ouderen. Een actieve leefstijl bevordert de kwaliteit van leven en de mentale gezondheid (het risico op bijvoorbeeld een depressie neemt af). Hoe kan het dat het toch zo moeilijk is om in beweging te komen, terwijl iedereen weet dat voldoende beweging zoveel gezondheidsvoordelen biedt?
Haalbare beweegdoelen stellen
Veel mensen zien er tegenop om te gaan sporten of geven aan dat ze door drukte niet toekomen om te gaan sporten. Echter het in beweging komen hoeft niet perse het uitoefenen van een sport te zijn, maar kan ook heel goed ingepast worden in uw dagelijkse routine door net even andere keuzes te maken. Wat allereerst belangrijk is om te weten, is hoeveel u nu eigenlijk moet bewegen om een positief effect te bewerkstelligen op uw gezondheid.
Een volwassene zou volgens de nieuwe beweegrichtlijnen per week 150 minuten matig intensief of 75 minuten hoog intensief moeten bewegen. Daarnaast wordt aanbevolen om op minimaal twee dagen per week spierversterkende oefeningen uit te voeren. Inmiddels is duidelijk dat ook korter bewegen voordelen heeft waarmee de nieuwe richtlijnen haalbaarder zijn dan de eerder geldende richtlijnen uit 2008.
Sommige gezondheidsvoordelen van inspanning zijn ook direct merkbaar. Zo zorgt het sporten ervoor dat de bloeddruk daalt en de vetconcentratie in het bloed vermindert terwijl de gevoeligheid voor insuline toeneemt. Het is dus een misverstand dat u weken of jaren moet trainen om gezonder te worden.
Wat is matig intensief bewegen?
Als wij het hebben over matig intensief bewegen, dan kunt u denken aan: wandelen, rustig fietsen, boodschappen doen, tuinieren en huishoudelijke werk. Matig intensief bewegen heeft onder andere een positief effect op uw hart en longen. U verbrandt er ook de nodige calorieën mee. Wanneer u een lichte activiteit langer dan een kwartier achter elkaar doet, gaat u lichaam lichaamsvet verbranden. Als u met regelmaat matig intensief beweegt, neemt bijvoorbeeld het ongezonde vet in uw buik, rond de lever en de darmen, af. En dat is heel erg belangrijk.
Een bijkomend voordeel van matig intensieve beweging is dat gewrichten er niet of nauwelijks van slijten.
Wat is hoog intensief bewegen?
Bij hoog intensief bewegen kunt u denken aan sporten als: hardlopen, hockey, voetbal, aerobics, squash en tennis. Bij hoog intensieve bewegingen wordt uw hartslag sterk verhoogd en gaat u flink zweten. Ook haalt u dieper adem. U gaat ervan hijgen waardoor u niet goed meer in staat bent om te praten. Bij intensief bewegen verbrand u veel meer calorieën, dan bij matig intensief bewegen. Dat is ook logisch want een half uur hardlopen is fysiek gezien veel intenser dan een half uur wandelen. De calorieën die u dan verbrandt zijn een mix van lichaamsvetten en koolhydraten.
Door intensieve beweging neemt uw gevoel van fitheid toe. Ook is het een ideaal middel om te ontladen van stress.
Iedereen heeft baat bij een actieve leefstijl. Er valt al grote gezondheidswinst te behalen als u van een inactieve leefstijl overstapt naar regelmatig een kleine beetje bewegen. Strek even de benen als u langer dan dertig minuten zit, neem de trap op uw werk, pak de fiets naar de supermarkt of ga wandelen tijdens uw lunchpauze. Al deze korte beweegsessies bij elkaar opgeteld, leveren meer gezondheidswinst op dan u zou vermoeden.
Bronnen: Paul D. Thompson, Thijs M. H. Eijsvogels – New Physical Activity Guidelines. A Call to Activity for Clinicians and Patients
Physical Activity Guidelines for Health and Prosperity in the United States
Geschreven op 09 Apr 2019
Het geheime recept voor een langer en gezonder leven
We kunnen langer leven met minder kwalen, tenminste dat geeft verouderings-onderzoeker Andrea Maier aan. Het geheime recept? Spierballen kweken!
Spieren zijn nodig om te ademen, lopen, traplopen en om jezelf in balans te houden. Alles wat u doet en elke beweging die u maakt kost spierkracht. Naarmate u ouder wordt zult u dus merken dat sterke spieren essentieel zijn voor een gezond lichaam. Het mooie aan dit alles? Spiermassa bouwt u zelf op! Door voldoende te bewegen en genoeg eiwitten te eten helpt u uzelf aan een gezonder en beter lichaam.
Voldoende bewegen? “Mensen overschatten hoeveel ze bewegen” zegt Andrea Maier. “80 procent denkt dat ze voldoende bewegen, maar slechts 21% haalt de beweegnorm.”
De gezondheidsraad heeft met de beweegnorm aangegeven hoeveel u tenminste moet bewegen om gezond te blijven. Vijf keer per week, 30 minuten matig tot intensief bewegen is het begin. Als u daar ook nog eens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten gecombineerd met balansoefeningen aan toevoegt, komt u aan de vastgestelde beweegnorm.
Naast alle stappentellers, handige apps of sporthorloges en hartslagmeters is er één natuurlijke graadmeter: zweetdruppels! Voelt u de druppels op uw voorhoofd of bovenlip? Dan bent u goed bezig!
Wie zijn spieren traint, denkt tegelijkertijd ook aan de botten. De extra belasting die bij het trainen van spieren komt kijken, helpt de botten te verstevigen.
Ouderen verliezen redelijk wat botmassa, maar Andrea Maier vind dat we dit niet als ‘normale’ slijtage moeten beschouwen. Het is dus belangrijk dat ook zij in beweging blijven om botten zo stevig mogelijk te houden en hierdoor de kans op botbreuken te verkleinen!
Als extraatje geven we mee dat vitamine D en ook eiwitten een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van spieren.
Benieuwd naar het hele artikel en extra tips van Andrea Maier?
Lees het hier, bron: https://www.gezondheidsnet.nl/spieren-en-gewrichten/langer-gezond-met-sterke-spieren
Professor Andrea Maier (40) is onderzoeker bij Amsterdam Movement Sciences (van de Vrije Universiteit en het Amsterdam UMC) en bij de Universiteit van Melbourne in Australië. Maier werkt ook in het Royal Melbourne Hospital als internist ouderengeneeskunde, waar zij ook een van de medisch directeuren is.
Geschreven op 27 Mar 2019
Kim stelt zich aan u voor!
Ik ben Kim van der Veen en werk inmiddels bijna 13 jaar bij Fysio Eys. Ik heb mijn opleiding fysiotherapie in Rotterdam gevolgd en ben daarna direct begonnen aan de opleiding Physical Rehabilitation Trainer (PRT) aan the International Academy of Sportscience. Tijdens deze opleiding staat met name centraal hoe we ons lichaam sterker kunnen maken, zowel bij sporters als bij mensen met lichamelijke klachten.
Na verschillende cursussen te hebben gevolgd, heb ik in 2011 de opleiding tot osteopaat succesvol afgerond.
Ik werk veel in de revalidatieruimte om mensen te begeleiden na een operatie of om bij lichamelijke klachten sterker te worden, zodat er een betere balans ontstaat tussen de belasting en belastbaarheid van het lichaam. Daarnaast zie ik ook mensen met gecombineerde klachten van zowel het bewegingsapparaat als ook de inwendige organen. Door deze afwisseling vind ik mijn werk er uitdagend en interessant.
In mijn vrije tijd fotografeer en schilder ik graag.
Geschreven op 12 Mar 2019
Al lentekriebels? 5 lentetips die bijdragen aan een gezonde leefstijl!
De zon laat zich al regelmatig zien, de terrassen vullen zich alweer aardig, de fietsen worden uit de schuur gehaald en de dagen worden langer, dat kan maar 1 ding betekenen; de lente is begonnen!
Ook zal op de laatste zondag van deze maand de zomertijd ingaan waardoor de dagen nog langer lijken! Om de lente zo goed mogelijk van start te gaan geven wij u wat lentetips die bijdragen aan een gezonde leefstijl.
Als u besluit om vroeg uit bed te komen zult u de eerste tekenen van de lente al snel ontdekken. Het wordt steeds vroeger licht en u hoort de vogeltjes al zachtjes fluiten. Bovendien ruikt het buiten anders: de lente heeft haar eigen geur die u vooral in de vroege morgen kunt ruiken. Wat doet u met deze extra tijd? Maak een ochtendwandeling, ga lekker sporten voor uw werk, neem de tijd voor yoga of maak een uitgebreid (gezond) ontbijt.
2. Neem uw tuin onder handen
In de lente kunt u heerlijk tuinieren zonder dat het zweet u aan alle kanten uitbreekt, of uw vingers bijna bevriezen. Bovendien valt er in tegenstelling tot de winter, in de lente weer veel te beleven in de tuin. Veel bomen, bloemen en planten komen tot bloei en er moet weer van alles gebeuren in de tuin! Tuinieren is een rustgevende bezigheid die u lekker in beweging brengt en die alleen maar leuker wordt met een warm zonnetje op uw rug en fluitende vogels om je heen.
In de winter maken we ons huis knus en gezellig. Binnen is het lekker warm en het huis beschermt ons tegen de kou buiten. Nu het lente wordt, is het tijd de buitenwereld naar binnen te halen. Maak uw huis licht en luchtig, haal wat mooie bloemen en planten in huis en zet regelmatig een raam open om frisse lucht naar binnen te halen. Houd meteen een lenteschoonmaak of knap uw huis op. Verf de muren een andere kleur of haal wat nieuwe meubels in huis: het ziet er meteen een stuk beter uit en u hoeft niet meer naar de sportschool ;).
De lente is het moment om het sporten op te pakken! U krijgt weer meer energie en zo kunt u zich voorbereiden op een heerlijke fitte zomer. Door te sporten gaat u ook lekkerder in uw vel te zitten. U voelt zich fitter en sterker, aantrekkelijker en mentaal sterker. Omdat u sport gaat ook uw stofwisseling omhoog, wat er weer voor zorgt dat u sneller afvalt. Eigenlijk geeft sporten u bijna alle ingrediënten die u nodig heeft voor een goede zomer. Ga lekker naar buiten en pak sporten op als: fietsen, skaten, hardlopen, wandelen of bootcampen.
5. De belangrijkste tip is natuurlijk: geniet! Na de winter is het heerlijk dat de lente weer voor de deur staat. Geniet van het weer naar buiten gaan, zoek de gezelligheid op of juist de rust van de natuur. Geniet ervan dat mensen weer naar buiten gaan en dat alles weer in bloei staat.
Geschreven op 04 Mar 2019
Wat kan de fysiotherapeut betekenen bij Diabetes?
Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland, maar wist u ook dat het ook één van de belangrijkste doodsoorzaken is in ons land? Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dit aantal stijgt nog altijd snel.
Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en zorgt ervoor dat het lichaam niet meer voldoende in staat is om de bloedsuikers te regelen door dat er een tekort is aan insuline of het lichaam niet goed reageert op insuline.
Verschillende typen Diabetes
Bij Diabetes type 1 zullen patiënten elke dag moeten bepalen wat de waarde van het bloedsuiker is en hebben zij vaste tijden om insuline aan het lichaam toe te voegen. Ook eten zij volgens instructies van een arts of verpleegkundige. Het kan ook zijn dat de patiënt een pompje draagt welke de waarden van het bloedsuiker regelen. Dit alles komt omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt.
Bij Diabetes type 2 is het zo dat er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is, of het minder goed reageert op de insuline. Type 2 kan meestal met tabletten behandeld worden.
De rol van een fysiotherapeut
Wat maakt een fysiotherapeut belangrijk in dit verhaal? Onderzoeken hebben aangetoond dat het bewegen voor diabetespatiënten de insulinegevoeligheid verbeteren, maar ook het glucosetolerantie stijgt.
Fysiotherapeuten kunnen een patiënt hier in begeleiden. Samen zullen wij zorgvuldig de klachten bekijken en de gezondheid en het dagelijkse functioneren bespreken. Hierna stellen wij een behandelplan op welke is afgestemd op de fysieke mogelijkheden en wensen van de diabeet.
Waar bestaat de behandeling uit?
Afhankelijk van de doelstellingen kan een behandeling bestaan uit; conditietraining, krachtoefeningen en balans -en coördinatie oefeningen. Tevens helpt het bewegen ook bij het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht, het balans gevoel en het algemene welbevinden. Ook verbetert het de lichaamssamenstelling en het gewicht, en vermindert het de risico’s op hart- en vaatziekte en botontkalking.
Indien nodig zal onze behandelend therapeut de behandeling afstemmen met andere zorgverleners.
https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/bloedsuiker-meten-bij-diabetes-en-cgm/item11937

Geschreven op 04 Mar 2019
Dag winter, hallo hooikoorts!
Ruim 4 miljoen Nederlanders hebben last van hooikoorts en gebruiken regelmatig medicatie om dit tegen te gaan! Wist u dat wij fysiotherapeuten hier hulp bij kunnen bieden?
Een groeiend deel van de Nederlandse bevolking kent het wel; Een jeukende en/of lopende neus, tranende ogen, een droge keel of benauwdheid. De pollen van grassen, bomen of planten zweven weer door de lucht en dat betekent dat de allergie hooikoorts weer opspeelt, maar wat kunt u hier nu eigenlijk tegen doen?
Tegenwoordig zijn er vele hulpmiddelen die de allergische reacties op hooikoorts tegengaan; Neussprays, verschillende soorten zalf en oogdruppels. Iets wat deze middeltjes allemaal gemeen hebben, is dat ze alleen werken als ze meerdere keren herhaald worden. Een behandelmethode die daar beter bij zou kunnen helpen is medical taping.
Medical taping is een behandeling waarbij tape wordt aangebracht op de rug/schouders. Deze tape zorgt ervoor dat de ademhalingsspieren en longen door het zenuwstelsel worden beïnvloed waardoor de allergische reactie naar ogen, longen en neusvliezen geremd worden.
Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de mensen die medical taping hebben gebruikt om van hun hooikoortsklachten af te komen, al na 1 behandeling een positief effect merkten. Vaak biedt een tweede behandeling een nog verdere afname van de klachten en afhankelijk daarvan bekijken onze therapeuten of een 3e behandeling noodzakelijk is.
Ook last van hooikoorts? Onze beroepsgroep heeft aangegeven dat interventie van hooikoorts niet tot ons competentie profiel zou vallen, echter kan het patiënten zeker hulp bieden. Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder.
Geschreven op 04 Mar 2019
Wat kan de fysiotherapeut betekenen bij Diabetes?
Diabetes is één van de meest voorkomende chronische ziektes in Nederland, maar wist u ook dat het ook één van de belangrijkste doodsoorzaken is in ons land? Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes en dit aantal stijgt nog altijd snel.
Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd en zorgt ervoor dat het lichaam niet meer voldoende in staat is om de bloedsuikers te regelen door dat er een tekort is aan insuline of het lichaam niet goed reageert op insuline.
Verschillende typen Diabetes
Bij Diabetes type 1 zullen patiënten elke dag moeten bepalen wat de waarde van het bloedsuiker is en hebben zij vaste tijden om insuline aan het lichaam toe te voegen. Ook eten zij volgens instructies van een arts of verpleegkundige. Het kan ook zijn dat de patiënt een pompje draagt welke de waarden van het bloedsuiker regelen. Dit alles komt omdat het lichaam te weinig insuline aanmaakt.
Bij Diabetes type 2 is het zo dat er te weinig insuline in het lichaam aanwezig is, of het minder goed reageert op de insuline. Type 2 kan meestal met tabletten behandeld worden.
De rol van een fysiotherapeut
Wat maakt een fysiotherapeut belangrijk in dit verhaal? Onderzoeken hebben aangetoond dat het bewegen voor diabetespatiënten de insulinegevoeligheid verbeteren, maar ook het glucosetolerantie stijgt.
Fysiotherapeuten kunnen een patiënt hier in begeleiden. Samen zullen wij zorgvuldig de klachten bekijken en de gezondheid en het dagelijkse functioneren bespreken. Hierna stellen wij een behandelplan op welke is afgestemd op de fysieke mogelijkheden en wensen van de diabeet.
Waar bestaat de behandeling uit?
Afhankelijk van de doelstellingen kan een behandeling bestaan uit; conditietraining, krachtoefeningen en balans -en coördinatie oefeningen. Tevens helpt het bewegen ook bij het verbeteren van uithoudingsvermogen, spierkracht, het balans gevoel en het algemene welbevinden. Ook verbetert het de lichaamssamenstelling en het gewicht, en vermindert het de risico’s op hart- en vaatziekte en botontkalking.
Indien nodig zal onze behandelend therapeut de behandeling afstemmen met andere zorgverleners.
https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/bloedsuiker-meten-bij-diabetes-en-cgm/item11937
Geschreven op 04 Mar 2019
Hoeveel beweging heeft u nodig om gezond te blijven?
Bewegen is gezond dat weten we allemaal, maar hoeveel beweging heeft u nu echt nodig? RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stellen beweegrichtlijnen vast en meten vervolgens hoeveel Nederlanders voldoen aan deze beweegrichtlijnen. De meest recente data over bewegen en zitten vindt u op www.volksgezondheidenzorg.info
De beweegrichtlijnen gaan over de hoeveelheid lichaamsbeweging die nodig is voor een goede gezondheid.
Volgens de beweegrichtlijnen heeft u:
● wekelijks 2,5 uur (150 minuten) matig intensieve beweging nodig,
● verspreid over meerdere dagen.
● Voor kinderen, en jongeren tot 18 jaar is dat dagelijks minstens 60 minuten.
Naast die 2,5 uur per week matig intensieve beweging, raden de richtlijnen volwassenen ook aan om twee keer per week aan spier- en botversterkende oefeningen te doen. Voor jongeren onder de 18 jaar geldt: 3 keer per week spier- en botversterkende oefeningen. Dat kan krachttraining zijn, maar ook traplopen, hardlopen en (trampoline)springen dragen hieraan bij.
Veel mensen denken bij beweging direct aan intensief sporten op de sportschool of duursporten als hardlopen of wielrennen. Echter 2,5 uur matig intensieve beweging per week is veel makkelijker in te passen dan u vaak denkt.
Voorbeelden van matig intensief bewegen:
Wat doet matig intensieve beweging?
Matig intensieve beweging heeft onder andere een positief effect op uw hart en longen. U verbrandt er ook de nodige calorieën mee. Wanneer u een lichte activiteit langer dan een kwartier achter elkaar doet, gaat uw lichaam lichaamsvet verbranden. Wanneer u dus wandelt, fietst of huishoudelijk werk doet (wie doet dit niet) en u bent langer dan 10 minuten bezig, dan spreekt u lichaam vetreserves aan. Hoe mooi is dat? Uw huis wordt schoon, de boodschappen worden gedaan, u loopt meerdere malen per dag de trap op, laat de hond uit en hiermee leeft u gezonder en wordt u ook nog (een beetje) slanker! Hiervoor hoeft u niet naar de sportschool en hoeft u ook geen hardloopschoenen aan te schaffen.
Als u met regelmaat matig intensief beweegt, neemt bijvoorbeeld het ongezonde vet in uw buik, rond de lever en de darmen, af. Een bijkomend voordeel van matig intensieve beweging is dat gewrichten er niet of nauwelijks van slijten, hiermee voorkomt u dus ook aandoeningen als artrose.
Waarom adviseren wij om de beweegrichtlijnen serieus te nemen?
Matig intensieve beweging beperkt de gevaren van overgewicht en daarmee chronische aandoeningen. Door regelmatig te wandelen of te fietsen verbrandt u calorieën en daardoor kunt u ook afvallen. Matig intensieve beweging verlaagt ook de kans op diabetes, hoge bloeddruk en verbetert het cholesterolprofiel. Ook helpt matig intensieve beweging tegen stress.
Wat als u niet genoeg beweegt?
Ons lichaam is gemaakt voor beweging. Wanneer u gedurende een lange periode weinig beweegt, dan heeft dat fysieke gevolgen. Uw algehele lichamelijke conditie is dan niet goed meer; u voelt u minder fit, u hebt zichtbaar wat overtollig lichaamsvet en u kan last hebben van de gevaren die overgewicht met zich meebrengt.
Kunt u hulp gebruiken bij het naleven van een gezonde leefstijl?
www.volksgezondheidenzorg.info
Geschreven op 11 Feb 2019
Looptherapie meest effectief bij etalagebenen
Op Gezondheidsnet.nl kwamen wij een artikel tegen over etalagebenen. Naar schatting hebben een kleine miljoen Nederlanders er last van. Professor Joep Teijink is vaatchirurg in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en oprichter van ClaudicatioNet. Hij weet alles over etalagebenen en geeft antwoord op de 7 meest gestelde vragen over etalagebenen. In het interview geeft hij aan dat artsen looptherapie als de beste behandeling ervaren bij etalagebenen. Lees hieronder een samenvatting van het interview of lees het gehele interview op https://www.gezondheidsnet.nl/hart-en-vaatziekten/7-vragen-over-etalagebenen
Definitie etalagebenen + herkennen van etalagebenen
Etalagebenen krijg je wanneer de slagaders in en naar de benen zijn vernauwd of afgesloten door slagaderverkalking. Er stroomt minder bloed naar de beenspieren, die daardoor niet genoeg zuurstof krijgen en pijn doen. Om de pijn af te laten nemen moet je stilstaan. Soms gaan mensen om een houding aan te nemen dan in een etalage kijken; daarom wordt deze aandoening ‘etalagebenen’ genoemd. Je herkent etalagebenen door pijn in de benen na inspanning. Deze pijn trekt weg na het nemen van een paar minuten rust. Voor iedereen voelt de pijn anders aan. Sommigen hebben kramp, anderen zeurende pijn.
Behandelingen etalagebenen
Er bestaan verschillende behandelingen, zoals looptherapie, dotteren of een bypass. Volgens professor en vaatchirurg Teijink is begeleide looptherapie de eerste keus volgens artsen, omdat het gericht is op gezonder leven.
“Bij begeleide looptherapie werk je aan verbetering van de algehele conditie, train je ook hart en longen en het niet aangedane been. Je loopt dus minder risico op een hartinfarct of beroerte. Daarnaast is er aandacht voor krachttraining en balansverbetering. Allemaal factoren die bijdragen aan een betere kwaliteit van leven – je gaat je beter en fitter voelen. Dat geldt ook voor de adviezen en begeleiding rond een gezonde leefstijl, zoals hulp bij stoppen met roken, gezonde voeding en dagelijks bewegen. Begeleide looptherapie en dotteren werken ongeveer even goed tegen de klachten van etalagebenen, zoals pijn bij het lopen. Maar bij dotteren is er een kleine kans op complicaties en bij looptherapie niet. Een belangrijke reden om terughoudend te zijn met ingrijpen is dat dotteren leidt tot dotteren. Als je eenmaal begint te opereren aan bloedvaten, dan ontstaat er vaak littekenvorming, waardoor het vat opnieuw dicht kan gaan zitten en er opnieuw geopereerd moet worden. Overigens: looptherapie sluit niet uit dat je toch een operatie nodig hebt op den duur. Eén op de vijf mensen die looptherapie heeft gehad, krijgt later toch een ingreep.”
Voorkomen van etalagebenen
Advies van Teijnk is: “Niet roken, niet roken en niet roken. En verder voldoende bewegen en gezonde voeding. Roken is de grootste risicofactor voor etalagebenen. Tachtig procent van de mensen met etalagebenen heeft gerookt of rookt nog. Het is nooit te laat om te stoppen met roken. En daarnaast moet je flink in beweging blijven, gezond eten en positief in het leven proberen te staan. Sowieso ingrediënten voor een gelukkig(er) leven.”
Over Professor Joep Teijink
Professor Joep Teijink is vaatchirurg in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven en oprichter van ClaudicatioNet, het landelijk netwerk voor begeleide looptraining en leefstijlbegeleiding. Hij weet alles van etalagebenen (door artsen ‘claudicatio intermittens’ genoemd). Teijink is een warm pleitbezorger van looptherapie in plaats van een operatie bij etalagebenen.
Bron: https://www.gezondheidsnet.nl/hart-en-vaatziekten/7-vragen-over-etalagebenen
Onze praktijk biedt ook looptherapie aan en is gespecialiseerd in de begeleiding van etalagebenen. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.
Geschreven op 11 Feb 2019
Krachttraining heeft positief effect op jongeren met overgewicht
Na een jaar hadden de jongeren uit de interventiegroep een afname van 1,6 procent in vetmassa
Op Fysioforum kwamen wij een interessant artikel tegen. Het gaat over het positieve effect van krachttraining op jongeren met overgewicht!
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben een onderzoek verricht onder bijna zevenhonderd jongeren van negen middelbare scholen in Limburg. De helft kreeg een aangepast programma (de interventiegroep), gegeven door eigen gymdocenten en mentoren na instructie door de onderzoekers. De interventiegroep, die een jaar lang elke gymles vijftien minuten krachttraining kregen plus een informatiesessie, hadden na afloop een gezondere lichaamssamenstelling (een indicator voor metabole gezondheid) en waren actiever dan de controlegroep die geen aangepast programma volgden.
Gill ten Hoor van het Maastrichtse onderzoeksinstituut Nutrim: “We hebben een programma samengesteld dat vooral voor jongeren met obesitas goed uit te voeren is. Zij hebben meer vet- en spiermassa, waardoor ze gemiddeld sterker zijn. Als je ze laat touwtrekken, denken anderen al snel: je wint vanwege je gewicht. We hebben oefeningen aangeboden, zoals het gooien van een zware bal, die alleen hun spiermassa aanspreken. Zo komt de nadruk meer op hun kracht te liggen dan op hun gewicht.”
Uit de psychologie is bekend dat mensen gemotiveerder raken als ze ergens goed in zijn én dat ze zich vergelijken met anderen. De combinatie van deze kennis met het puur biologische gegeven dat deze jongeren sterker zijn, maakt deze studie uniek, aldus Ten Hoor. “De resultaten liggen misschien in de lijn der verwachting, maar het is nog nooit eerder zo onderzocht.” Na een jaar hadden de jongeren uit de interventiegroep een afname van 1,6 procent in vetmassa. Ten Hoor: “Dat verkleint de kans op diabetes en cardiovasculaire ziektes. Zeker als je dit op de lange termijn zou voortzetten.” Ook was de afname van lichamelijke activiteit, die in deze leeftijdsfase veel voorkomt, stukken minder dan in de controlegroep. Ten Hoor: “In de interventiegroep zag je jongeren in gesprek met elkaar concluderen dat ze bijvoorbeeld ook veel meer actieve minuten per week zouden hebben als ze met de fiets naar school kwamen. Die bewustwording kan kleine veranderingen teweeg brengen, met een groot gezondheidseffect op langere termijn.”
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij hebben een speciaal programma ontwikkeld voor mensen (jong en oud) met overgewicht/obesitas. Neem contact met ons op!
Bronnen: https://fysioforum.nl/krachttraining-heeft-positief-effect-op-jongeren-met-overgewicht/
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.
Geschreven op 06 Feb 2019
Hallo ,ik ben Katja Dohmen-Vorstermans , ik woon samen met mijn man, 2 kinderen en 2 honden in Herkenbosch.
Met veel plezier, enthousiasme en overgave mag ik al 26 jaar het mooie vak Fysiotherapie uitoefenen.
Na mijn opleiding ben ik meteen begonnen met werken in Eys bij Hub Westhovens, daar heb ik 14 jaar gewerkt en mezelf kunnen ontwikkelen. Vervolgens, in 2006, is Fysio Eys gestart in een nieuw pand op Mesweg 20. Dit runnen we met een super goed en kundig team vol overgave en enthousiasme inmiddels bijna 13 jaar.
Mijn interesse en leergierigheid zorgt er tot op heden voor dat ik diverse cursussen heb gevolgd om een betere en meer completere therapeut te worden. Een aantal cursussen zijn: Manipulaties en weken delen technieken, Mc Kenzie, Mulligan, Kaak-fysiotherapie, Fasciatherapie, Orthomoleculaire therapie waarmee ik klachten aan het bewegingsstelsel ook kan ondersteunen met voedingsadviezen.
In de praktijk zie ik met name veel patiënten met hoofd/nek/hals/kaak, rugklachten, ketengerelateerde klachten waarbij ik diverse behandel technieken combineer met coaching en voedingsadviezen.
Ik ben er dan ook van overtuigd dat de kracht van een behandeling ligt in het combineren van verschillende technieken en methoden om zo tot een optimaal resultaat te komen.
Wandelen met onze honden vind ik heerlijk om in mijn vrije tijd te doen, verder volg ik groepsles-sen in een fitnesscentrum, ski graag en vind het leuk om creatieve dingen en gezellige dingen te doen met vrienden.
Geschreven op 06 Feb 2019
Mijn naam is Niek Huijnen, geboren en getogen in Trintelen. Ik woon in Eys samen met mijn vriendin Liz.
In 2014 heb ik mijn bachelor fysiotherapie afgerond aan de Zuyd hogeschool in Heerlen. Vervolgens ben ik begonnen met werken bij Fysio Eys. Een ideale plek om je te kunnen ontwikkelen en specialiseren op het gebied van fysiotherapie.
Na een jaar gewerkt te hebben als fysiotherapeut ben ik in 2015 gestart met mijn MASTER MANUELE THERAPIE. Een drie-jarige master die gekenmerkt wordt door uitgebreide en specifieke kennis m.b.t. de werking en de ziekteleer van de wervelkolom en omliggende gewrichten. Na een leuke en vooral leerzame tijd heb ik heb in juli 2018 mijn diploma in ontvangst mogen nemen.
Een goede functie van de wervelkolom in combinatie met een optimale verhouding in belasting/belastbaarheid is mijn inziens de ideale aanpak om klachten in het menselijk lichaam op te lossen. Hierbij adviseer ik mensen om zo actief mogelijk te zijn/blijven, ieder op zijn eigen niveau. Deze visie in combinatie met de kennis van de master manuele therapie hebben mijn behandelwijze bepaald. Ik zie in de praktijk dan ook met name mensen met wervelkolom gerelateerde klachten. Ook mensen met heup- of hoofdpijnklachten worden regelmatig door mij gezien.
Ook in mijn vrije tijd vind ik het belangrijk om lichamelijk actief te zijn. Ik voetbal 3x per week bij S.V. Zwart-Wit’19 en probeer minimaal 1x per week te wielrennen. Ik sta graag voor u klaar om samen een passende oplossing te zoeken voor u klacht.
Geschreven op 22 Jan 2019
Zeker twee miljoen mensen in Nederland hebben last van hun rug of nek!
Uit onderzoek blijkt dat zeker twee miljoen mensen in Nederland last hebben van rug- of nekpijn. Vorig jaar waren er ruim 1,1 miljoen vrouwen en 858.600 mannen met rug- of nekklachten bekend bij de huisarts, blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Nooit eerder werd de grens van twee miljoen doorbroken.
Vorig jaar waren er 80.000 mensen met nek- en rugklachten meer dan het jaar daarvoor. Dat komt neer op ruim 1500 nieuwe gevallen per week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu geeft aan dat dit cijfer nog een onderschatting is en het daadwerkelijke aantal mensen dat last heeft van nek- en rugklachten nog hoger ligt. Dit komt doordat een deel van de patiënten rechtstreeks naar de fysiotherapeut gaat zonder verwijzing van de huisarts. Daarnaast gebruikt een deel van de mensen met rugklachten helemaal geen zorg.
De meest voorkomende klacht bij mannen die zich melden bij de huisarts en bij ons in de praktijk is lage rugpijn zonder uitstraling. Bij vrouwen komen rugklachten in het algemeen het meest voor. Wanneer gekeken wordt naar specifieke rugklachten, hebben mensen het meeste last van een hernia. De klachten nemen toe wanneer mensen ouder worden: mensen boven de 85 jaar hebben het meeste last van rugklachten.
Het is lastig een specifieke oorzaak voor rugklachten aan te wijzen. Leeftijd, lichamelijke fitheid en kracht van rug- en buikspieren spelen onder meer een rol bij het ontstaan van rugklachten. Ook fysiek zwaar werk, tillen, buigen, draaien, duwen en trekken spelen mee in het ontstaan van rugklachten, net zoals staand, geknield en gehurkt werken.
Werken achter een beeldscherm is een risicofactor voor het ontstaan van nekklachten. Er wordt momenteel nog onderzocht of de stijging sinds 2013 van het aantal kinderen dat met nek- en rugklachten bij de fysio-/oefentherapeut komt, wordt veroorzaakt door tablets en smartphones.
Heeft u last van rug-en of nekklachten?
Onze praktijk is gespecialiseerd in de behandeling van rug- en/of nekklachten. Wij bieden verschillende behandelingen aan.
Bron: https://www.ad.nl/binnenland/zeker-twee-miljoen-mensen-hebben-last-van-hun-rug-of-nek~a286ed03/
Geschreven op 16 Jan 2019
Oefentherapie bij COPD vergoed vanaf eerste behandeling!
Heeft u COPD of kent u iemand met COPD? Lees dan dit bericht goed! Vanaf 1 januari 2019 wordt oefentherapie bij COPD namelijk vergoed vanaf de eerste behandeling. De minister heeft dit besloten vanwege de wetenschappelijke effectiviteit van revalidatie bij COPD.
Voorheen werd oefentherapie bij matig ernstige tot zeer ernstige COPD voor volwassenen pas vanaf de 21e behandeling vergoed via de basisverzekering. De eerste 20 sessies moest u zelf betalen, tenzij u aanvullend verzekerd was voor minimaal 20 behandelingen. Vanaf nu worden de behandelingen direct vergoed door de zorgverzekering. Er moet alleen wel een eigen risico worden betaald.
COPD is de afkorting voor Chronische Obstructieve Long Ziekte, in de volksmond bekend als astma. Bijna 600.000 mensen lijden aan COPD. COPD is een aandoening waarbij de longen zijn beschadigd. Daardoor is de ademhaling moeilijker en krijgt iemand minder zuurstof binnen. Hierdoor kunnen veel dagelijkse activiteiten een stuk lastiger zijn, zoals traplopen, fietsen, aankleden of boodschappen doen. Met oefentherapie kan de ademhaling worden verbeterd. Dit kan de klachten positief beïnvloeden.
Maximum aantal behandelingen
Een kanttekening bij deze verandering is dat er vanaf nu een maximum zit aan het aantal behandelingen dat vergoed wordt. De mate waarin oefentherapie bij COPD zal worden vergoed via de zorgverzekering, hangt af van de ziektelast die u als COPD-patiënt ervaart volgens de GOLD richtlijn.
Wanneer u COPD heeft, kunt u door uw behandelaar worden onderverdeeld in vier groepen. Deze groepen hebben in het startjaar van de behandeling recht op:
Groep A: maximaal 5 sessies per jaar
Groep B: maximaal 27 sessies per jaar
Groep C en D: maximaal 70 sessies per jaar
Na het eerste jaar wordt het maximum aantal aangepast aan de hand van hoeveel onderhoudsbehandelingen er nodig zijn. Het maximum aantal behandelingen is dan lager:
Heeft u COPD en wilt u gebruik maken van oefentherapie om uw klachten te verminderen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2019/oefentherapie-copd-vanaf-eerste-sessie-vergoed
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/veranderingen-basispakket-2019
https://www.kngf.nl/actueel/nieuws/2018/juni/meer-ruimte-preventie.html
Geschreven op 08 Jan 2019
Recordaantal overstappers verwacht
Een op de zes Nederlanders acht de kans dit jaar groot om over te stappen naar andere zorgverzekering. De premies gaan dit jaar flink omhoog en wie overstapt kan veel geld besparen. Dat is de uitkomst van het meest recente onderzoek van vergelijkingssite Pricewise.
Het resultaat staat in schril contrast met de eerdere onderzoeksresultaten die Zorgwijzer publiceerde voordat de zorgverzekeraars hun premies bekend maakten. Bij dat onderzoek liet 7,3 procent van de ondervraagden weten aan het eind van het jaar de switch te maken. Sinds de bekendmaking van de premies zou dat aantal dus gestegen zijn met bijna tien procent.
De forse premiestijging wordt door de meeste ondervraagden genoemd als hoofdreden voor het overstappen van zorgverzekering. Ook de hoge kosten van de huidige zorgverzekering en ontevredenheid worden genoemd als belangrijke reden om te kijken naar een overstap. Aan de andere kant geeft een groot aantal mensen aan juist niet te denken aan overstappen vanwege de huidige voordelen, zoals bij een collectieve verzekering via bijvoorbeeld een werkgever of sportvereniging.
In 2019 zullen de zorgpremies zo’n 6% hoger uitvallen. Aan de hand van vier veel voorkomende profielen heeft Pricewise het concrete effect van de stijging berekend. Hierbij komt de vergelijkingssite op een toename van de jaarlijkse premiekosten van minimaal € 55,80 voor een alleenstaande, minimaal € 56,40 voor een gezin met twee kinderen t/m tien jaar, minimaal € 73,20 voor een echtpaar en zelfs minimaal € 165,12 voor een alleenstaande ouder met één kind.
In vergelijking met vorig jaar geeft tweemaal zoveel mensen aan een switch te overwegen en zich te gaan oriënteren op de zorgverzekeringenmarkt. Een op de zes (17%) acht de kans op overstappen zelfs groot. Heeft u zelf al gekeken naar uw zorgverzekering voor 2019? En heeft u ook gekeken of fysiotherapie hierbij is inbegrepen? Dit is weer de maand dat u alles goed op een rijtje kunt zetten en een eventuele overstap kunt maken. Zorg dat u zich goed laat informeren. We houden u via social media en website op de hoogte.
Geschreven op 18 Dec 2018
Steeds meer patiënten gaan zonder verwijzing van de huisarts naar de fysiotherapeut!
Onderzoeksbureau Nivel heeft recent onderzoek verricht welke patiënten zelf contact opnemen met een fysiotherapiepraktijk (DTF), zonder verwijzing van een huisarts of andere medisch specialist.
Patiënten die rechtstreeks contact opnemen met de fysiotherapeut zijn gemiddeld jonger, gebruiken minder behandelingen en ze maken minder gebruik van de huisartsenzorg dan patiënten die door de huisarts naar de fysiotherapeut worden verwezen.
Sinds de introductie van Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF) in 2006 is het aantal patiënten dat hier gebruik van maakt elk jaar gestegen. Dat zien wij ook duidelijk terug in de praktijk.
Stijging aantal DTF-patiënten bij de fysiotherapeut
Sinds 2016 overtreft landelijk gezien het aantal DTF-patiënten zelfs het aantal patiënten dat zich met een verwijzing van de huisarts bij de fysiotherapeut meldt. De beide patiëntgroepen blijken op meerdere aspecten van elkaar te verschillen. Onderzoek van Nivel Zorgregistraties toont dit aan.
DTF-patiënten zijn jonger en nemen minder zorg af
Patiënten die zich via DTF melden verschillen op meer indicatoren van elkaar. DTF-patiënten zijn gemiddeld jonger dan patiënten die verwezen worden (eind 40 ten opzichte van eind 50). Ook nemen ze minder zorg af: het aantal behandelingen is lager én de doorlooptijd van het totaal aantal behandelingen is korter. Ten slotte is het aantal huisartsconsulten beduidend lager bij DTF-patiënten dan bij patiënten die verwezen worden.
Zonder verwijzing een afspraak inplannen
Wilt u ook zonder verwijzing van een huisarts of andere medische specialist een afspraak met onze praktijk inplannen? Dat kan! Voor de meeste aandoeningen heeft u geen toestemming nodig van een arts, om onder behandeling te komen. U kunt contact opnemen met onze praktijk en samen kijken wij of u direct bij ons terecht kunt, zonder eerst naar een huisarts te hoeven gaan.
Bron: https://www.nivel.nl/nl/nieuws/patiënten-fysiotherapie-directe-toegankelijkheid-aangemeld-zijn-gemiddeld-jonger
Geschreven op 06 Dec 2018
Hoge bloeddruk? Suiker is de boosdoener, niet zout!
Op de website hoewordje100.nl kwamen wij een interessant artikel tegen over het effect van zout en suiker bij een hoge bloeddruk, geschreven door De Nederlandse arts William Cortvriendt.
Teveel zout heeft niets te maken met hoge bloeddruk!
De heftige discussie over zoutbeperking is in de medische vakliteratuur al jaren voer voor twee tegengestelde partijen. Onlangs is er een boek gepubliceerd dat in de VS een bestseller is: The Salt Fix geschreven door Dr. James DiNicolantonio, een algemeen gerespecteerd farmacoloog en wetenschapper op het gebied van hart- en vaatziekten. Volgens DiNicolantonio heeft overmatig zoutgebruik weinig tot niets te maken met het feit dat grote delen van de westerse bevolking lijden aan een te hoge bloeddruk.
Sterker nog: De op grote schaal ingevoerde zoutbeperking heeft juist geleid tot een toename van onder andere hart- en vaatziekten en obesitas, volgens DiNicolantonio!
Zoutbeperking verhoogt JUIST de bloeddruk!
Onderzoek toont zelfs aan dat door zoutbeperking in veel gevallen de bloeddruk juist hoger in plaats van lager wordt. De vraag is dus gerechtvaardigd of er misschien een ander bestanddeel van westerse voeding verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de te hoge bloeddruk.
Onnatuurlijk veel suiker in onze voeding
In onze moderne voeding zit onnatuurlijk veel suiker en andere snel verteerbare koolhydraten. Het gevolg: hoge bloedspiegels van glucose en insuline. En laat nu al in de jaren twintig van de vorige eeuw, kort na de ontdekking van insuline, beschreven zijn dat deze combinatie van veel glucose en insuline leidt tot verhoging van de bloeddruk.
Niet goed functioneren van de nieren
Modern onderzoek laat zien dat dit komt omdat door hoge glucose- en insulinespiegels je nieren minder goed functioneren en daardoor te veel zout en water vasthouden.
En inderdaad is de initiële snelle gewichtsdaling van vaak enkele kilo’s in de eerste paar weken nadat obesitas patiënten overschakelen op onbewerkte koolhydraatarme en suikervrije voeding mede het gevolg van onmiddellijk beter functionerende nieren.
“Hierdoor worden niet alleen vele liters (en dus kilo’s) overtollig vocht uitgescheiden, maar wordt dit ook gevolgd door een daling van de bijna altijd verhoogde bloeddruk.”
Beperk vooral de suikers!
Hoe kan het nu dat zoutbeperking volgens DiNicolantonio juist tot bloeddrukverhoging kan leiden? Zout vormt een belangrijk onderdeel van de smaak van voeding, versterkt daarbij ook nog eens de smaak van andere nutriënten en dient bovendien om voeding langer te kunnen bewaren. En wat stopt de voedingsmiddelenindustrie in onze voeding als er minder zout wordt gebruikt om het toch smaakvol te maken en voldoende lang houdbaar? Grote hoeveelheden suiker!
“Raad ik nu bij dezen aan om maar eens uitbundig zout op uw eten te strooien? Nee, geenszins. Ik raad aan om op basis van honderden wetenschappelijke studies zoveel mogelijk industrieel bewerkte voeding te vervangen door verse volvette voeding die bovendien koolhydraatarm is. Dergelijke voeding bevat van nature vrij weinig zout en daaraan kunt u gewoon zout naar smaak toevoegen zonder er ooit bang voor te hoeven zijn dat u teveel zout consumeert.
Een dergelijke simpele verandering in uw voedingspatroon brengt niet alleen uw verhoogde bloeddruk snel naar beneden maar normaliseert bovendien uw gewicht, u gaat er beter uitzien, uw eventuele gewrichtsklachten verminderen en uw risico op kanker, hart- en vaatziekten en nog vele andere chronische aandoeningen vermindert drastisch!
Kunt u hulp gebruiken bij het maken van de juiste voedingskeuzes?
Onze praktijk is gespecialiseerd in de begeleiding van chronische patiënten. Een belangrijk onderdeel van deze begeleiding is voedingsadvies. Heeft u te maken met aandoeningen als obesitas, reuma, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziektes? Neem dan contact met ons op.
Geschreven op 21 Nov 2018
Conditieopbouw voor een operatie, revalidatie na een operatie!
Een operatie is iets waar niemand op zit te wachten, maar soms is het onvermijdelijk. Een operatie heeft grote invloed op het functioneren van uw lichaam. Bent u geopereerd aan uw nek, rug, heup, knie, enkel, schouder of elleboog? Dan zult u daarna waarschijnlijk moeten revalideren. Dit vraagt fysiek veel van u. Of het nu om een nieuwe heup, een hernia of uw enkel gaat, uit onderzoek blijkt: hoe fitter u het ziekenhuis in gaat, hoe beter u eruit komt.
Het is belangrijk zo fit mogelijk op de operatietafel te verschijnen. Hoe doet u dat? In sommige ziekenhuizen gaan patiënten voorafgaand aan een geplande operatie twee keer per week naar een fysiotherapeut om te werken aan hun conditie en kracht. Het blijkt dat deze patiënten minder complicaties krijgen na de operatie. Wat het effect is van deze ‘prevalidatie’ op het herstel wordt momenteel onderzocht. Ook wanneer het ziekenhuis geen programma aanbiedt, kunt u veel zelf doen. Blijf wandelen, fietsen en sporten en probeer dit het liefst iets meer te doen dan voorheen. Ga naar een sportschool, of maak een afspraak met onze fysiopraktijk voor extra ondersteuning; veel aanvullende verzekeringen vergoeden dit.
Ook gezond eten is belangrijk als voorbereiding op een operatie. Wanneer u ziek bent, kunt u ondervoed zijn zonder dat u het weet. Bij ondervoeding is er een tekort aan energie en voedingsstoffen in het lichaam. Deze stoffen heeft het lichaam bijvoorbeeld nodig om spieren en wonden te laten herstellen. Ondervoede patiënten herstellen langzamer van ziekten en operaties, hebben een lagere weerstand en meer kans op vallen en complicaties zoals infecties. Ook liggen ze gemiddeld anderhalve dag langer in het ziekenhuis. Ondervoeding kunt u voorkomen door veel eiwitrijke producten te eten. Kunt u hier hulp bij gebruiken? Onze voedingsdeskundigen/ fysiotherapeuten/ diëtisten/ kunnen u helpen met het samenstellen van een dieet, om u zo fit en gezond mogelijk de operatietafel op te krijgen.
De dag voor de operatie trekken de meeste patiënten hun pyjama aan (in het ziekenhuis) en ze gaan liggen. Maar door de hele dag in bed te liggen nemen uw spiermassa, spierkracht en conditie in rap tempo af. Na één dag in bed liggen bent u al 5% van uw spierkracht kwijt. Eenmaal verloren spiermassa, kan niet zo snel worden opgebouwd als dat het was afgebouwd. Blijf daarom zo actief mogelijk en voorkom ook de kans op complicaties als doorliggen, longontsteking en verstopping.
Lange tijd was het gebruikelijk voor een operatie nuchter te blijven. Tegenwoordig is het advies juist om zes uur voor een operatie nog een lichte eiwitrijke maaltijd te eten, en tot twee uur voor een operatie nog bijvoorbeeld heldere limonade te drinken. Zo’n lichte maaltijd en de limonade zijn al uit de maag verdwenen als de operatie begint en ze verkleinen de kans op slapheid en misselijkheid na de operatie. Het herstellen van een operatie is te vergelijken met topsport. Het lichaam maakt overuren om de wond te repareren en dat vreet energie. Na een operatie is de behoefte aan eiwitten én calorieën verhoogd. Het lichaam heeft eiwitten nodig om wonden te herstellen en om spieren weer op te bouwen.
In het ziekenhuis wordt na de operatie meestal bekeken of u thuis kunt revalideren en welke behandeling daarbij passend is, of dat het beter is om tijdelijk naar een revalidatiekliniek of fysiopraktijk te gaan voor een intensievere revalidatie.
Fysiotherapie is een essentieel onderdeel van het herstel. Om uw bewegingsapparaat weer “op de rails” te krijgen, is het van groot belang dat u op een verantwoorde en gecontroleerde manier weer begint met bewegen. Als u dat bij ons in de praktijk doet, wordt er met behulp van een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek een behandelplan opgesteld. Als dit behandelplan goed opgevolgd wordt en uzelf uw oefeningen ook thuis doet:
- Neemt de pijn sneller af dan zonder fysiotherapie;
- Verloopt het herstel vlotter;
- Loopt u minder risico aan het bewegingsapparaat;
- Krijgt u weer controle en grip op uw herstel;
Fysiotherapie bij verschillende operaties
Na een operatie aan uw buik zijn er enkele risico’s op complicaties. Wij kunnen u helpen deze risico’s te verkleinen dan wel te verhelpen. Na een buikoperatie is de kans aanwezig dat u een longontsteking oploopt. Om de kans hierop te verkleinen kunnen onze fysiotherapeuten u specifieke ademhalingsoefeningen leren en u helpen in beweging te blijven om te voorkomen dat uw conditie afneemt.
Na een operatie aan uw rug zal de stabiliteit daarvan tijdelijk verminderen. Daarom is het erg belangrijk dat u uw rug- en buikspieren traint. Zo wordt uw rug sterker en neemt de kans af dat u nogmaals moet worden geopereerd. Wij kunnen u na de operatie begeleiden en u zo weer klaarstomen voor uw werk, sport of hobby’s.
Operatie aan de knie of heup
Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het ondersteunen bij revalidatie na een knie- of heupoperatie. Zij beschikken over jarenlange ervaring en zijn direct betrokken bij nieuwe ontwikkelingen op dit gebied.
Voor revalidatie na een operatie aan de schouder bent u bij ons aan het juiste adres. De revalidatie na een schouderoperatie is vaak erg complex. Het is van belang dat u de juiste oefeningen krijgt en het juiste advies zodat u zo spoedig mogelijk hersteld.
Heeft u binnenkort een operatie op de planning staan en wilt u daarna zo snel mogelijk uw leven weer oppakken? Of bent u geopereerd en zoekt u ondersteuning bij de revalidatie? Neem dan contact met ons op!
https://www.plusonline.nl/gezondheid-en-medicijnen/krachtvoer-en-beweging-om-sneller-te-herstellen-van-operatie
Geschreven op 21 Nov 2018
Goed voorbereid op wintersport!
De dagen worden korter en de temperaturen dalen, dat kan voor wintersportliefhebbers maar één ding betekenen: het wintersportseizoen staat weer voor de deur! Jaarlijks gaan er 1,2 miljoen Nederlanders op wintersport. Voor velen is dit het hoogtepunt van het jaar: heerlijk skiën of snowboarden, natuur en gezelligheid! Helaas niet zonder risico, want heel wat mensen lopen tijdens een wintersportvakantie een blessure op. Gelukkig zijn de meeste blessures eenvoudig te voorkomen met behulp van een goede voorbereiding op uw wintersport. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet!
Tips om blessures te voorkomen
Wintersport betekent vakantie, maar dan wel een vakantie vol fysieke inspanning! Hierdoor wordt u lichaam tijdens de wintersport zwaarder belast dan normaal. Veel mensen zijn van de ene op de andere dag de hele dag buiten en de hele dag ongetraind aan het sporten, vaak 4 tot 6 uur achter elkaar door. Hierbij gebruikt u ook nog eens spieren die u normaal gesproken niet gebruikt. Zorg dat u fysiek gezien klaar bent voor de wintersport en begin op tijd met het gericht trainen van spiergroepen. Helaas hebben we in Nederland geen bergen. Wel zijn er veel skibanen waar u alvast kunt oefenen voor het echte werk. Neem even de tijd om uw lichaam gereed te maken voor de wintersport. U bent dan minder gevoelig voor blessures, hebt een groter uithoudingsvermogen en een stuk minder spierpijn.
Tip 2: Voorkom vermoeidheid
Veel mensen haasten zich aan zodra de vakantie is begonnen richting de sneeuw. In één ruk rijden ze (vaak ’s nachts) door om maar zo snel mogelijk op plaats van bestemming te komen, om vervolgens de volgende dag zwaar vermoeid op de piste te staan. Probeer daarom uitgerust op vakantie te gaan, zodat je optimaal kan genieten van je wintersport.
Maar liefst 30% van de wintersport ongelukken vindt plaats tussen 14.00 en 16.00. Mensen worden moe en het is drukker op de pistes. Als u vermoeid bent wordt uw reactiesnelheid langzamer. Zorg er daarom voor dat u gedurende de dag genoeg rustmomenten inlast, zodat u de hele dag kan genieten.
Tip 3: Zorg voor een goede warming-up en cooling-down
Een warming-up is erg belangrijk voordat u de piste op gaat. Dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn: loop in een stevig tempo naar de skilift, ren een paar rondjes op de parkeerplaats of loop een paar keer in een goed tempo de trap op en af. Een paar rek- en strekoefeningen voor u in de lift stapt en that’s it! Een warming up is belangrijk omdat de bloedsomloop wordt gestimuleerd waardoor uw spieren beter doorbloed zijn. Ook gaat je hartslag omhoog en zijn uw spieren al gewend aan de verschillende bewegingen die u straks gaat maken op de piste.
Na een dag op de piste is het ook belangrijk om voor een goede cooling-down te zorgen. Waar kan dit beter dan in de après-skibar? Dans uw heupen los en zorg ervoor dat u de spieren die u hebt gebruikt nog eens goed rekt en strekt. Geen zin in de après-ski? Maak een wandeling terug naar uw hotel of appartement en zorg ervoor dat u tijdens deze wandeling ook uw gebruikte spieren goed rekt en strekt.
Tip 4: Vermijd alcoholgebruik op de piste
Voor velen is après ski iets wat de wintersport compleet maakt. Maar, bij 20% van alle wintersport ongelukken is er alcohol in het spel. Uw reactiesnelheid wordt lager door de alcohol, u wordt overmoedig en hierdoor raakt u sneller geblesseerd. Probeer dat biertje of glaasje glühwein daarom uit te stellen tot het moment dat u stopt met skiën.
Tip 5: Check de weersvoorspelling en ken de sneeuwconditie
Niets is veranderlijker dan het weer, zeker in de bergen! U kunt vertrekken met een heerlijk zonnetje, maar een paar uur later de weg kwijt zijn doordat u in een sneeuwstorm bent beland. De temperatuurverschillen tussen dal en top kunnen groot zijn. Let er ook op dat u in lange open liften en in de schaduw erg snel afkoelt. Bekijk elke dag de weersvoorspelling. Let daarbij vooral op de temperatuur, kans op mist en neerslagkans. Pas uw kledingkeuze aan op de weersverwachting.
De conditie van de sneeuw is ook een belangrijke factor bij het ontstaan van blessures. Wanneer er veel ijs op de piste ligt, is de kans op een blessure groter. Aan het einde van de dag zijn de pistes eerder ijzig. Probeer deze te vermijden en zorg dat u op de hoogte bent van de sneeuwcondities op de pistes.
Ongeveer 5% van alle wintersportblessures heeft te maken met hoofdletsel. Maar wanneer iemand de piste afkomt met hoofdletsel, is dat vaak een ernstige vorm. Alarmcentrale SOS International registreerde vorig seizoen bijna 100 hoofdletsels ten opzichte van 20 tot 30 in de jaren daarvoor. Het goede nieuws is dat de kans op hoofdletsel simpel te verkleinen is. Tegenwoordig zie je niet alleen kinderen, maar ook volwassenen met een helm op de piste. Het dragen van een helm reduceert die kans al met 35%!
Heeft u toch een blessure opgelopen of wilt u goed voorbereid op wintersportvakantie? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij helpen u voorafgaand aan uw wintersportvakantie of na het oplopen van een blessure graag!
Geschreven op 31 Oct 2018
<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende >>