Beweegt u écht wel genoeg?
Wij kunnen wel denken dat we genoeg bewegen, maar is dat ook zo? Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat slechts 42% van de ondervraagden voldoende beweegt, terwijl 68% van de groep dénkt dat ze voldoende bewegen.
Bewegen is goed, maar meer bewegen is beter. Volgens de beweegrichtlijnen moet een volwassen persoon zo'n 2,5 uur per week matig tot intensief bewegen. Maar wat valt er nu onder deze categorie?
- Bij licht intensieve lichamelijke activiteit is er geen sprake van verhoogde hartslag of versnelde ademhaling. Denk hierbij aan afwassen, musiceren, klussen in huis of bijvoorbeeld yoga.
- Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling. Matig intensieve activiteiten zijn wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden.
- Iemand die zwaar intensief lichamelijk actief is gaat zweten en raakt buiten adem. De meeste actieve sporten vallen in deze categorie (bijvoorbeeld voetbal, hockey, hardlopen, squash of wielrennen).
I&O Research vroeg afgelopen zomer 4.375 mensen van 18 jaar en ouder naar hun sportgedrag. Volgens het onderzoeksbureau zijn de resultaten representatief voor de volwassen Nederlandse bevolking. Vrouwen voldoen vaker aan de beweegrichtlijnen dan mannen: 47 tegen 36 procent. Naarmate het overwicht toeneemt, neemt het aandeel dat voldoet af.
Dat betekent overigens niet dat er helemaal niet gesport wordt door de mensen die niet aan de richtlijnen voldoen. Ondanks dat veel Nederlanders niet voldoen aan de nieuwe beweegrichtlijn, sport 63 procent wel minstens 12 keer per jaar. De meesten (75%) sporten of bewegen, omdat het gezond is. Mannen sporten volgens de onderzoeksresultaten vaker vanwege het plezier in de desbetreffende sport, terwijl vrouwen vaker denken aan hun uiterlijk en gezelligheid. De meeste vrouwen sporten dan ook liever in groepsverband en mannen liever alleen.
Lichamelijke klachten en gebrek aan motivatie zijn veel genoemde redenen om niet te sporten of bewegen. Gebrek aan tijd en motivatie spelen bij jongere Nederlanders meer een rol, terwijl lichamelijke klachten meer voorkomen bij ouderen.
Volwassenen moeten volgens de richtlijn wekelijks 2,5 uur matig tot zwaar intensief bewegen. Daarnaast zouden ze minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen. Onder die laatste categorie vallen activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals bijvoorbeeld traplopen of wandelen.
Beweegt u wel genoeg? En op de goede manier? Schroom niet om vrijblijvend contact op te nemen voor aanvullend advies.
Bron: https://ioresearch.nl/Home/Nieuws/kwart-nederlanders-denkt-voldoende-te-bewegen-maar-doet-het-niet
Geschreven op 31 Oct 2018
Paramedische zorg bij chronische ziektes komt steeds meer in het gedrang!
Wist u dat er in Nederland bijna 9 miljoen mensen met een chronische ziekte bekend zijn bij een huisarts? En ruim 90% van de 75-plussers last heeft van een chronische ziekte? Toch zijn er veel onduidelijkheden over wat een chronische ziekte is en komt de paramedische zorgverlening rondom een chronische ziekte daarom meer en meer in het gedrang.
Een opiniestuk van neuroloog Gerald Hengstman op Volkskrant.nl van 23 oktober jl. heeft onze aandacht getrokken. Hij uit zijn zorgen over het in gedrang komen van paramedische zorg (waar fysiotherapie ook een belangrijk onderdeel van is) bij ernstig neurologische aandoeningen.
“ Iedere dag zie ik weer hoe deskundige, toegewijde paramedische zorg mensen houvast en hoop geeft. Hoe de kwaliteit van leven verbeterd wordt voor mensen met parkinson als zij begeleid worden door een deskundige fysiotherapeut. Hoe iemand met de ziekte van Alzheimer op een menswaardige manier veel langer thuis kan blijven wonen met de ondersteuning van een toegewijde ergotherapeut. De meerwaarde van deskundige paramedische zorg bewijst zich keer op keer. Niet alleen in het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen, maar ook in keiharde uitkomstmaten als vermindering van valpartijen, botbreuken en verpleeghuisopnames.
De uiteindelijke meerwaarde van de paramedici bij mensen met een chronische neurologische aandoening is evident veel groter dan die van mij, de dokter in het ziekenhuis. En juist deze zorg, die een fractie kost van wat mijn handelingen in het ziekenhuis kosten, staat op het punt van omvallen omdat zorgverzekeraars al jarenlang de tarieven voor paramedische zorg bevroren hebben of slechts marginaal verhogen.”
Wij zijn blij te lezen dat een neuroloog nu ook openbaar zijn zorgen uit. Dat de paramedische zorg voor chronische ziektes (niet alleen neurologisch) steeds verder uitgeknepen wordt, is een serieus probleem waar wij al jaren tegenaan lopen. Wij hopen, door hier samen met andere zorgverleners, aandacht aan te besteden dat zorgverzekeraars anders gaan kijken naar de het belang van paramedische zorg bij chronische ziekten. Tevens willen wij u meer inzicht geven wat nu precies onder een chronische ziekte verstaan wordt en wat wij daarin kunnen betekenen.
Wat wordt precies verstaan onder een chronische ziekte?
De definitie van een chronische ziekte is dat het minimaal drie maanden duurt, telkens terugkomt en dat het niet compleet te genezen is.
Het verschil tussen chronische en acute ziektes is dat acute ziektes snel optreden en vaak vanzelf overgaan. Soms is er medicatie, paramedische zorg (zoals fysiotherapie) of zelfs een operatie nodig om van een acute ziekte te herstellen. Een chronische ziekte ontwikkelt zich langzamer en is meestal onomkeerbaar. Dat houdt in dat iemand meestal niet van een chronische ziekte geneest.
Paramedische zorg is bij chronische ziektes daarom des te belangrijker, omdat iemand leert omgaan met de ziekte, zolang mogelijk zelfredzaam blijft en zo min mogelijk last ervaart van zijn of haar ziekte.
Welke chronische ziektes komen het meeste voor?
● parkinson/MS en alzheimer
Chronische ziektes hebben vaak verregaande fysieke en psychologische gevolgen, zoals:
● Afhankelijkheid van een verzorger.
● Vriendschappen, relaties en het werkleven veranderen, soms met eenzaamheid tot gevolg.
● Toekomstplannen veranderen.
● Beperkingen in dagelijkse activiteiten.
● Onbegrip van de omgeving.
● Regelmatig (para)medische behandelingen die soms lang duren.
Omdat chronische ziektes vaak niet meer overgaan, moet u ermee leren leven. Dit vraagt vaak om een hele andere leefstijl en om te accepteren dat u (soms) beperkt bent.
Binnen onze praktijk hebben wij dagdagelijks te maken met chronisch zieke patiënten. Gelukkig krijgen wij altijd veel dankbaarheid vanuit onze patiënten over de dienstverlening die wij aanbieden. Dit maakt het voor ons de meer dan de moeite waard om hiermee door te gaan. U kunt bij ons terecht voor verschillende beweegprogramma’s en 1-op-1 behandeling, afhankelijk van de chronische ziekte waar u mee te maken heeft.
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/chronische-ziekten-en-multimorbiditeit/cijfers-context/huidige-situatie#node-aantal-mensen-met-chronische-ziekte-bekend-bij-de-huisarts
https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/stop-met-uitknijpen-van-onmisbare-paramedici~b888ebf6/?fbclid=IwAR0D_2jgpt7z5KKHkmywQ4RsiP6fGEHS-bDqSEXCD-GhJL8BgHgUNLthuRA&utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=whatsapp
Geschreven op 31 Oct 2018
Fysiotherapie bij gescheurde meniscus geeft vaak hetzelfde resultaat als een knieoperatie
Fysiotherapie is bij een gescheurde meniscus vaak net zo effectief als een operatie, concludeert het Amsterdamse ziekenhuis OLVG na het uitvoeren van een onderzoek onder 300 patiënten.
Het OLVG heeft samen met een achttal andere ziekenhuizen onderzoek gedaan naar de effecten van knieoperaties. Er worden per jaar zo'n 30.000 meniscusoperaties uitgevoerd. De grootste groep patiënten die wordt geopereerd is ouder dan 40 jaar. Tijdens de operatie wordt de scheur in de meniscus, de schokdemper van de knie, weggehaald. Vaak zonder dat duidelijk is of de klachten worden veroorzaakt door de meniscusscheur of door beginnende slijtage.
Het onderzoek is gehouden onder 300 patiënten met een meniscusscheur, die zijn onderverdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg een standaard operatie, de andere groep onderging zes weken fysiotherapie. Na twee jaar werd in beide groepen het functioneren van de knie gemeten. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat fysiotherapie vaak net zo effectief is bij het verhelpen van de klachten als een operatie.
“Voor orthopeden is opereren dagelijkse kost, maar voor de patiënt is het erg ingrijpend. Wij hebben kritisch gekeken naar ons eigen handelen en naar alternatieve behandelmogelijkheden. Hieruit blijkt dat een operatie lang niet altijd nodig is. Voor de patiënt is dat heel goed nieuws.”, aldus Victor van de Graaf, orthopeed in opleiding en promovendus OLVG.
Met het onderzoeksresultaat hoopt het OLVG het landelijke aantal knieoperaties te verminderen. Het ziekenhuis voert zelf al langere tijd minder operaties uit door eigen onderzoek.
De volgende stap in het onderzoek is het maken van röntgenfoto's na vijf jaar. Hiermee wil het OLVG onderzoeken of de mensen in de operatie groep sneller slijtage aan de knie vertonen.
Bron: Onderzoek OLVG: fysiotherapie net zo effectief als een knieoperatie
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Onze praktijk heeft veel ervaring in het behandelen van diverse knieklachten, waaronder een gescheurde meniscus. Onze knie-experts helpen u graag duurzaam van uw klachten af.
Geschreven op 17 Oct 2018
ZITTEN is het nieuwe ROKEN!
Uit recente onderzoekscijfers van Volksgezondheidenzorg.nl blijkt dat Nederlanders gemiddeld 8,7 uren per dag zitten! Dit is het hoogst van heel Europa. Op zijn zachts gezegd, is dit zorgwekkend te noemen. Er wordt niet voor niets gezegd dat zitten het nieuwe roken is!
Te veel zitten kan slechte gevolgen hebben voor uw gezondheid. Heeft u een ‘zittend beroep’? Dan is het dus zeker oppassen geblazen. Hoe meer tijd u zittend doorbrengt, hoe groter de gezondheidsrisico’s, blijkt uit een onderzoek van University Of Leicester onder bijna 800.000 personen. Degenen die dagelijks het langst zitten, hebben meer dan 2 keer zoveel kans op diabetes en bijna 2,5 keer zoveel risico op hart- en vaatziekten. Zelfs bij mensen die daarnaast voldoende bewegen is het risico groter.
Naast dat te veel zitten ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg kan hebben, heeft u ook meer kans op lichamelijke ongemakken en blessures aan bijvoorbeeld uw rug, nek en schouders of bekken en heupen! Volgens een studie, verschenen in het British Medical Journal kunt u zelfs twee jaar aan uw leven toevoegen door minder dan drie uur per dag te zitten! Wij begrijpen ook dat dit met een kantoorbaan niet eenvoudig is. Echter met een aantal kleine aanpassingen kunt u wel al uw klachten verminderen en meer in beweging komen.
Als u voldoende beweegt, voelt u zich fitter, slaapt u beter, verbetert uw concentratie en het verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Zit u ook teveel uren op een dag? Probeer dan deze tips eens uit. Het is niet alleen beter voor uw gezondheid maar beweging stimuleert tevens uw hersenactiviteit.
1. Ga lopend of pak de fiets naar uw werk wanneer het lekker weer is.
2. Zorg dat uw werkplek op de juiste manier is ingesteld, ga niet te laag zitten. Een hoge zit zorgt automatisch ook voor een actievere houding.
3. Zorg dat u regelmatig even van uw stoel afkomt, strek even uw benen en maak een korte wandeling.
4. Ga in de lunchpauze even lekker een stuk lopen en neem uw boterhammen mee.
5. Ga niet ‘s avonds ook meteen weer voor de TV zitten. Ga naar de sportschool, een stuk hardlopen, met de hond wandelen of doe sportoefeningen terwijl u TV kijkt.
6. Let ook op uw kinderen. Kinderen zitten tegenwoordig ook te lang achter elkaar op een tablet, spelconsole of achter de TV. Hiermee bouwen zij al jong lichamelijke klachten op, waar ze op latere leeftijd alleen maar meer last van kunnen krijgen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Neem contact op met onze praktijk voor meer informatie!
Geschreven op 03 Oct 2018
Voeding en beweging heeft een grote invloed op reuma
Reuma is een pijnlijke aandoening die wel 100 verschillende vormen kent. Reuma gaat gepaard met klachten bij het bewegen. Zo kunnen pijn en ontstekingen van gewrichten en/of pezen zorgen voor een afname van de beweeglijkheid van de gewrichten, de spierkracht en van het uithoudingsvermogen. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten zoals lopen, opstaan uit bed of uit een stoel of aan- en uitkleden. U kunt de ene dag meer klachten ervaren dan de andere dag. Het kan moeilijk zijn om met deze wisselende klachten om te gaan en het maakt het vaak lastig om lichamelijk actief te blijven.
Vaak wordt er gezegd dat er weinig valt te doen aan reuma. Dat is niet waar. Voeding en beweging vormen samen een cruciale rol in de mate waarop u klachten ervaart.
De kracht van goede voeding op reuma klachten!
Wist u dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij reuma? Het voedsel dat u eet kan een positieve maar ook een negatieve invloed hebben op uw lichaam. Wellicht een dooddoener, maar als u last heeft van reuma is het extra belangrijk om voldoende groenten en fruit te eten. Streef naar 400 tot 600 gram groenten per dag en 2 stuks fruit. Groentesappen zijn ook een goede manier om genoeg groenten binnen te krijgen!
Eet genoeg (gezonde) vetten
Niet alle vetten zijn even gezond. U gaat er al daardoor al snel vanuit dat vetten helemaal niet goed voor u zijn, dat is echter niet correct! Veel bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten transvetten. Deze kunt u inderdaad beter vermijden. Omega 3-vetzuren zijn echter wel goed. Deze zitten onder andere in vette vis als zalm, haring, sardines en makreel. Eet daarom het liefst een paar keer per week vette vis. Gebruik om te bakken en braden roomboter en kokosolie. Ook ongebrande noten, avocado’s en olijfolie bevatten goede vetten.
Ook gemberwortel heeft goede eigenschappen. Drink bijvoorbeeld dagelijks een kopje gemberthee. Dit maakt u door verse geschilde gemberwortel in water te laten koken en het dan te zeven. Verder zijn alle felgekleurde groenten en fruit aan te raden, vanwege het hoge gehalte aan anti-oxidanten, denk aan: bosbessen, frambozen, kersen, pompoen, tomatenpuree, broccoli, spinazie enzovoort. Ook groene thee en heel pure chocola bevatten antioxidanten.
Onze praktijk is gespecialiseerd in de behandeling van reuma klachten. Wij richten ons op het opheffen of verminderen van de beperkingen in je dagelijkse activiteiten. Hierbij richten wij ons in het bijzonder op het soepel maken en houden van de gewrichten, het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van uw uithoudingsvermogen. De behandeling heeft als doel, u te leren zo zelfstandig en verantwoord mogelijk te bewegen. Dit gebeurt bijna altijd met oefentherapie. Omdat het belangrijk is regelmatig te oefenen, krijgt u instructies over hoe en hoe vaak u oefeningen kunt doen. Ook geven wij u advies over gezond en verantwoord bewegen, sporten en andere vormen van lichamelijke activiteit en dit in combinatie met de juiste voeding!
Heeft u of kent u iemand met reuma? Wacht dan niet langer af, maar ga samen met ons actief aan de slag met het doortastend aanpakken van uw ziekte.
Geschreven op 26 Sep 2018
Steeds meer mensen hebben last van scoliose (kromming van de rug)
De vereniging van Scoliosepatiënten trekt aan de bel. Ieder jaar komen circa 1.000 nieuwe patiënten bij, meestal meisjes tussen de tien en achttien jaar. Ouders, huisartsen en gymdocenten moeten volgens de vereniging alerter zijn op het herkennen van scoliose, een vergroeiing van de rug. Hierdoor kan de aandoening sneller worden ontdekt en een ingrijpende operatie worden voorkomen. Wat is nu precies scoliose en welke behandelingen zijn er hiervoor?
Een scoliose is een kromming/vergroeiing van de rug. De ruggengraat hoort recht te zijn, maar wanneer iemand deze een kromming heeft en dit meer dan 10 graden zijwaarts is gedraaid spreken we van een scoliose. Vaak is de oorzaak van deze vergroeiing onbekend. Wanneer u als kind niet of te weinig bent behandeld heeft u wanneer u ouder bent kans op gezondheidsproblemen zoals, vermoeidheid, pijn of ademhalingsproblemen.
Scoliose is helaas niet preventief te voorkomen, wel kan er wanneer u de diagnose krijgt, actie worden ondernomen. Afhankelijk van de grootte van de kromming in de ruggengraat wordt er een behandelplan opgesteld. Als u er snel bij bent, kan er door oefeningen of een brace nog veel worden rechtgezet.
Voldoende bewegen en sporten maakt uw lichaam sterker en soepeler, dit is juist belangrijk voor mensen met scoliose. Ook kan er gekozen worden voor het dragen van een brace, deze corrigeert en zorgt ervoor dat je een goede houding aanneemt. In extreme gevallen is er een operatie aan de ruggengraat nodig. Jaarlijks hebben ongeveer 600 mensen met scoliose een operatie in Nederland.
Fysiotherapie bij scoliose
Bij onze deskundige fysiotherapeuten kunt u terecht om te controleren of u een rechte houding hebt. Daarnaast bieden wij verschillende behandelingen aan om de pijnklachten te verminderen. Wilt u meer informatie over scoliose? Neem dan contact met ons op.
https://www.scoliose.nl/wat-is-scoliose/soorten-behandelingen/ https://orthopedie.mumc.nl/scoliose-bij-jongeren-10-18-jaar
https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/gezondheid/artikel/4397211/steeds-meer-jongeren-hebben-kromming-rug-het-zal-je-kind-maar
https://www.ad.nl/binnenland/aantal-scoliosepatienten-neemt-toe-wees-alerter-op-een-kromme-rug-bij-jongeren~adb6c0e5/
Geschreven op 19 Sep 2018
Onderzoek: Trainen beste remedie tegen vallen bij 65-plussers
Drs. Lonneke van Berkel (vakreferent NPi en bewegingswetenschapper) heeft onderzoek gedaan naar het effect van trainen bij 65-plussers. Uit dit onderzoek blijkt dat trainen het valrisico verlaagt bij zelfstandig wonende ouderen, dat er minder valincidenten plaatsvinden door multifactoriële interventies en dat preventieve inname van vitamine D wordt afgeraden. Waarom? Dat leest u hieronder!
De zelfstandig wonende 65-plussers die hebben deelgenomen aan het onderzoek, verlaagden hun valrisico te trainen. Wanneer zij toch vielen, liepen ze minder vaak verwondingen op. Dit geldt met name voor ouderen die een verhoogd risico hadden om te vallen, bijvoorbeeld omdat ze al vaker gevallen waren of problemen hadden met lopen of hun evenwicht. Omdat training, behalve af en toe een blauwe plek of wat (spier)pijn, nauwelijks negatieve effecten had, beveelt werkgroep Task Force training interventies aan om vallen te voorkomen bij ouderen met een verhoogd valrisico.
Vanwege de uiteenlopende interventies, zoals loop-, balans-, kracht-, duur- en functionele trainingen, lenigheidsoefeningen, tai chi en algemene activiteiten, kon de werkgroep uit het onderzoek niet aantonen welke trainingsvorm het meest effectief is voor valpreventie. Wat wel duidelijk is, is dat bewegen het beste remedie is tegen vallen!
Uit het onderzoek blijkt ook dat preventieve vitamine D inname voor ouderen zonder vitamine D tekort wordt afgeraden. De 65plussers die hebben deelgenomen aan het onderzoek hadden geen baat bij vitamine D inname. Sterker nog, een hoge dosering leidde juist tot meer valongelukken!
BRONNEN:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2678103
http://doi.org/10.1001/jama.2017.21962
Geschreven op 05 Sep 2018
Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2019?
Wat verandert er in het basispakket van de zorgverzekering in 2019?
Ieder jaar opnieuw verandert de inhoud van uw basispakket. Op 1 juni 2018 heeft de overheid aangekondigd wat de wijzigingen voor 2019 zijn. Wij hebben de veranderingen op het gebied van fysiotherapie voor u op een rijtje gezet.
Heeft u COPD? Dan is fysiotherapie een zeer belangrijk onderdeel van uw revalidatie. Gelukkig beseft de zorgverzekeraar dit ook.
Betalen uit eigen portemonnee
Op dit moment zijn patiënten met matige tot zeer ernstige COPD genoodzaakt om de eerste 20 behandelingen uit eigen portemonnee te betalen, voordat zij deel kunnen nemen aan het fysiotherapeutische traject. Veel mensen kunnen dit niet betalen, met als gevolg ergere longaandoeningen of ziekenhuisopnamen.
Vergoeding per 1 januari 2019
Per 1 januari 2019 wordt, afhankelijk van de ernst van de aandoening, oefentherapie onder supervisie van een fysiotherapeut al vanaf de eerste behandeling vergoed vanuit het basispakket! Hier wordt vanaf 1 januari 2019 echter wel een maximum aan gesteld. Tot 1 januari 2019 is het namelijk zo dat na de eerste 20 behandelingen er geen maximum gesteld aan het aantal vergoede vervolgbehandelingen.
COPD behandeling bij ons in de praktijk
U kunt bij ons in de praktijk ook terecht voor COPD klachten. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten helpen u graag om de juiste ademhalingstechniek onder de knie te krijgen, slijm makkelijker op te hoesten, longaanvallen op tijd te herkennen en ook om u fysiek weer sterker te maken. Daarnaast geven wij u ook graag advies en tips, zodat u ook in uw dagelijks leven de klachten de baas kan blijven.
Meer ruimte voor preventie
Naast dat oefentherapie bij COPD vanaf 1 januari 2019 volledig wordt vergoed vanuit de basisverzekering, komt er ook meer ruimte voor preventieve gezondheidszorg vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Huisartsen kunnen vanaf dan mensen met een hoog gezondheidsrisico door overgewicht, doorverwijzen naar een zogenaamde gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Aanbieders van deze leefstijlinterventie programma's kunnen de kosten daarvan declareren bij de zorgverzekeraar.
Minder eten en meer bewegen
GLI is gericht op het tegengaan van overgewicht door onder begeleiding van een therapeut minder te eten, meer te bewegen en wanneer nodig met psychologische ondersteuning te werken aan gedragsverandering.
Niet iedereen met overgewicht komt in aanmerking
De huisarts bepaalt wie er in aanmerking kan komen voor een vergoeding. Niet iedereen met overgewicht komt dus in aanmerking. Dit kan pas vanaf een matig verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico (GGR). Dit wordt door de huisarts bepaald aan de hand van de NHG-richtlijn en Zorgstandaard Obesitas. Denkt u dat u in aanmerking komt? Vraag dan uw huisarts om een doorverwijzing.
Bent u op zoek naar een behandeling en/of oefenprogramma voor COPD-klachten? Dan bent u bij ons in de praktijk aan het juiste adres!
Wanneer u vragen heeft betreffende het bovenstaande of u wilt zich oriënteren wat wij voor u kunnen betekenen, belt u gerust of kom even langs!
Voor meer informatie over alle veranderingen van in het basispakket van de zorgverzekering kunt u kijken op de volgende websites:
https://www.poliswijzer.nl/nieuws/basisverzekering-2019-wat-verandert-er-voor-mij
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/vraag-en-antwoord/veranderingen-basispakket-2019
Geschreven op 30 Aug 2018
Het kiezen & vergelijken van zorgpolissen moet makkelijker!
Het kiezen & vergelijken van zorgpolissen moet makkelijker!
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben onderzoek gedaan naar de verschillen tussen basispolissen in 2018. Uit het onderzoek komt naar voren dat (zorg)consumenten het enerzijds moeilijk vinden om een zorgpolis te kiezen en anderzijds het erg veel moeite kost om een uiteindelijke keuze te maken. Geldt dat voor u ook? Heeft u nu het gevoel dat u de beste zorgverzekering heeft voor uw persoonlijke situatie?
Wist u dat zo’n 9,8 miljoen premiebetalers dit jaar voor een bepaalde zorgpolis hebben gekozen, terwijl er goedkopere/ beter passende alternatieven waren? Conclusie van dit onderzoek: het vergelijken en kiezen van een zorgpolis moet makkelijker gemaakt worden!
Omdat het aanbod aan polissen zo groot is, moet u erg veel vergelijken. Wanneer de polissen ook nog eens verschillend worden gepresenteerd, maar gelijk of zeer vergelijkbaar uit de analyse komen, dan wordt het nog lastiger om de juiste zorgverzekering te kiezen.
Het keuzeproces: een waar doolhof
Naast het te grote aanbod aan polissen, komen er tijdens het onderzoek nog meer obstakels aan de orde die het keuzeproces beïnvloeden. Hierbij kunt u denken aan de tijd en moeite die het kost om de juiste polis te kiezen en moeilijk vindbare of verwarrende informatie. Daarnaast speelt er vaak ook een (onterechte) angst om bij de ene polis niet hetzelfde vergoed te krijgen als bij een andere polis. Dit leidt uiteindelijk tot het niet in actie komen of dat uiteindelijk niet voor de juiste polis kiezen en meer betalen dan eigenlijk nodig is. Herkent u zich hierin?
Is meer transparantie de oplossing?
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is van mening dat meer transparantie over de polissen in positieve zin bijdraagt aan het keuzeproces, maar dit is bij lange na niet genoeg! Hier zijn extra maatregelen voor nodig, zoals het vereenvoudigen van het aanbod. U moet zo min mogelijk gehinderd worden bij uw keuze en het moet u zo makkelijk mogelijk worden gemaakt! Wij hopen ten zeerste dat de ACM en NZa het er doorheen krijgt en dat er inderdaad meer transparantie gaat komen in het keuzeproces van een nieuwe zorgverzekering.
Let op: het is altijd verstandig om elk jaar even te kijken of uw huidige verzekering nog wel de beste keuze is voor u. Zorgverzekeraars veranderen vaak voorwaarden in polissen. Ga er dus NOOIT van uit dat u GOED verzekerd bent.
ACM en NZa hebben met algoritmes het aanbod aan basispolissen in 2016, 2017 en 2018 onderzocht. Met behulp van de zogenoemde ‘machine learning’ zijn de 55 polissen van 2018 gegroepeerd in 10 clusters. Binnen elk cluster van (bijna) gelijke polissen zijn de premieverschillen in kaart gebracht. In 2018 had 72% van de premiebetalers niet de goedkoopste polis in het cluster. Hiervoor kunnen goede en minder goede redenen zijn. Het is mogelijk dat mensen meer betalen omdat ze bijvoorbeeld het merk van de polis waarderen of kiezen op basis van kenmerken die niet zijn meegenomen in de analyse.
BRON: https://www.acm.nl/nl/publicaties/zorgpolis-kiezen-meer-transparantie-niet-voldoende
Geschreven op 26 Jul 2018
Zo houdt u een positieve mindset tijdens het revalideren!
Revalideren kan soms best lastig zijn. Zeker omdat een revalidatie veel doorzettingsvermogen vraagt en soms net even anders loopt dan u in gedachten had. Hierbij komen niet alleen fysieke uitdagingen om de hoek kijken, maar worden we ook mentaal uitgedaagd. Positief blijven in ons revalidatietraject kan daardoor ook een grote opgave zijn. De volgende tips zorgen ervoor dat u een positieve mindset kunt vasthouden tijdens uw revalidatietraject.
Dit lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar toch helpt positief denken in het bereiken van een einddoel. Door positief te denken kunt u uw revalidatieproces zelf makkelijker maken. Probeer negatieve gedachten daarom om te draaien in positieve dingen. U zult verstelt staan van wat deze kleine verandering met u kan doen.
Door in uzelf te geloven en te vertrouwen op wat u kunt, zult u zien dat het revalideren u veel makkelijker af gaat. Probeer uzelf te motiveren door tegen uzelf te zeggen dat u iets kunt en dat revalideren u zal lukken. Wanneer dit moeilijk lijkt kunt u de woorden zelfs hardop zeggen tot u in uzelf gelooft.
Het menselijk lichaam heeft van nature de neiging om gezondheidsklachten op te lossen en het lichaam te genezen. Vertrouw daarom op de kracht van uw lichaam en de professionele hulp vanuit fysiotherapie.
Vier ook het kleine succes
Revalideren is vaak een traject waarbij het einddoel niet in een keer bereikt is. Om positief te blijven, is het daarom heel belangrijk om u niet blind te staren op een einddoel. Vier in plaats daarvan ook het kleine succes en elke vooruitgang die u boekt. Dit houdt u gemotiveerd en helpt u in uw revalidatieproces.
Voelt u de positieve gedachten al binnenstromen? Houd deze vast tijdens uw revalidatie en u zult zien dat u uzelf verrast en revalideren zo veel makkelijker is dan het lijkt!
Keep up the positive vibes!
Geschreven op 25 Jul 2018
Wist u dat een burn-out beroepsziekte nummer één is?
Heeft u vaak stress? Ligt de werkdruk op uw werk erg hoog? Blijft u altijd maar doorgaan? Pas op dat u geen burn-out krijgt! Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Wist u dat zelfs 14 procent van de werknemers jaarlijks burn-out klachten melden? Ruim 5 procent zit voor een langere periode thuis (gemiddeld 242 dagen). Wat is een burn-out, wat doet het met uw lichaam en wat kunnen wij hierin voor u betekenen? Dat leest u hier!
Stress is voor iedereen belangrijk. Presteert u ook altijd beter in een periode van stress? Mensen hebben stress nodig omdat dit ze alerter maakt of om sneller te kunnen presteren. Stress vraagt echter enorm veel energie van uw lichaam en wanneer dit voor een langere periode aanhoudt, raakt u uitgeput. U bent op dat moment over uw grens heen gegaan, waardoor u overbelast raakt.
Veel voorkomende situaties op het werk die kunnen leiden tot overbelasting / burn-out:
- Een te hoge werkdruk
- Een slechte werksfeer
- Beperkte controlemogelijkheden
- Lage beloningen
- Perfectionistisch zijn
- Geen ‘nee’ durven zeggen
- Meer doen dan u kunt
- Uzelf constant willen bewijzen naar anderen toe
- Wanneer een tegenslag zich heeft voorgedaan u elke keer weer een tandje bij zet
Herkent u zichzelf in een van bovenstaande situaties en bent u vaak moe, slaapt u slecht, piekert u veel, bent u vaak gespannen of geprikkeld, heeft u concentratieproblemen of heeft u vaak last van hoofd- en nekpijn? Dan wordt het tijd om aan de bel te trekken!
Wat kunt u zelf doen om geen burn-out te krijgen? Zoek afleiding! Zorg ervoor dat u niet de hele tijd bezig bent met uw werk, ook niet in uw hoofd! Doe iets wat u ontspannen vindt. Koken, sporten, een film of serie kijken, vrienden/familie bezoeken of bijvoorbeeld een boek lezen
Merkt u dat u tijdens uw ontspanning nog steeds aan uw werk denkt? Dan is het belangrijk om toch die rust op te zoeken!
Ontspanning en inspanning
Naast het nemen van voldoende rust, is het ook belangrijk om te blijven bewegen! Kunt u hier hulp bij gebruiken? Wij helpen u graag om op een verantwoorde manier in beweging te komen. Wanneer u ook hier de druk voor uzelf te hoog legt, dan kan dit uw herstel in de weg zitten. Kom in beweging bij Fysiotherapie Eys. Wij helpen u graag!
Geschreven op 09 Jul 2018
Waarom het te snel drinken van water niet goed voor u is
De temperaturen stijgen en het is erg warm buiten! Dit betekent: veel water drinken! Door deze temperaturen bent u geneigd om snel een flesje water leeg te drinken. Hoewel dit erg verleidelijk kan zijn en water natuurlijk goed is voor elk, is het niet verstandig om in een keer heel veel water te drinken. Waarom dit niet goed voor u is, dat leest u hier!
Wanneer u aan het sporten bent of wanneer de temperaturen stijgen, dan is het goed om veel water te drinken. U moet er echter wel goed op letten dat u niet te veel en te snel achter elkaar drinkt! Het is veel beter om rustig te drinken. Op deze manier geeft u uw lichaam de kans om het vocht beter en sneller op te nemen. Gulzigheid zorgt er alleen maar voor dat uw blaas sneller vol zit.
Hoe kunt u dan het beste drinken?
Uw lichaam neemt vocht het beste op wanneer u per keer een paar kleine slokjes neemt. Probeer eens voor uzelf om een uur te doen over een halve liter water. U kunt tijdens het sporten er ook voor kiezen om energiedrankjes te drinken voor extra energie. Het is hierbij belangrijk dat u hier niet te veel van drinkt. Waarom niet? Omdat deze drankjes een grote hoeveelheid suikers bevatten en een sterke zuurgraad hebben, loopt de kans op tandbederf op. Drink daarom af en toe ook een slok water tussendoor!
Wilt u hier meer informatie over? Wilt u een afspraak maken? Of kunt u hulp gebruiken om (weer) in beweging te komen? Neem dan contact op met Fysiotherapie Eys. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via 043 4512048, een mail sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl of vul het contactformulier op onze website in! Onze therapeuten staan voor u klaar en helpen u graag.
Geschreven op 02 Jul 2018
Een bezoek aan de fysiotherapeut. Hoe ziet dit eruit? - Deel 2
Een verkeerde beweging, een ongelukje, een sportblessure, een stijve nek door het te lang aannemen van een verkeerde of dezelfde houding… In ons vorige artikel heeft u kunnen lezen hoe de anamnese, het lichamelijk onderzoek en het advies er bij Fysiotherapie Eys uit ziet. Wanneer u nog nooit bij de fysiotherapeut bent geweest, kan deze informatie zeer relevant zijn voor u. In het artikel van deze week leest u meer over onder andere de behandeling zelf en over de evaluatie.
Nadat het eerste gesprek met uw fysiotherapeut heeft plaatsgevonden, het lichamelijk onderzoek is gedaan en u van uw fysiotherapeut heeft gehoord wat de best passende behandeling voor uw klacht(en) is, is het tijd voor de behandeling bij een van de fysiotherapeuten van Fysiotherapie Eys.
Het doel van onze behandelingen is om klachten tegen te gaan (preventie), uw klachten te verminderen of juist om uw klachten te verhelpen. De behandeling verschilt uiteraard per klacht en per persoon en deze wordt dan ook geheel op uw klachten afgesteld. Een behandeling bestaat vaak uit meerdere behandelmomenten die worden verspreid over verschillende dagen, weken of zelfs maanden. Voordat uw behandeling van start gaat, zal de fysiotherapeut van Fysiotherapie Eys een inschatting maken van de te verwachten behandelduur.
Om het effect van de behandeling te meten, wordt tijdens de eerste behandeling de ernst van uw klacht gemeten. Deze meting kan bestaan uit een fysiotherapeutische test, een oefening of een vragenlijst. Wanneer uw behandelingen er bijna op zitten, zal deze meting nogmaals plaatsvinden om te beoordelen of u erop vooruit bent gegaan!
In onze praktijk worden verschillende behandelmethoden toegepast. Afhankelijk van uw aandoening of blessure wordt de behandelmethode bepaald. Bij ons in de praktijk worden onder andere de volgende behandelmethoden toegepast: algemene fysiotherapie, sportfysiotherapie, revalidatiefysiotherapie, manuele lymfedrainage, osteopatische technieken, bekkenbodemfysiotherapie, kaakfysiotherapie, McKenzie programma's, geriatriefysiotherapie, dry needling en kinderfysiotherapie
Bent u na enkele behandelingen volledig hersteld? Tijd voor een evaluatie! De vraag die de therapeut van Fysiotherapie Eys stelt is: ‘kan de behandeling afgesloten worden of heeft u nog bepaalde doelen die u wilt behalen?’
Bent u na een paar behandelingen klachtenvrij, dan kan de behandeling afgesloten worden. Zijn uw klachten wel verminderd, maar bent u er nog niet helemaal vanaf? Dan kunnen wij u oefeningen meegeven die u ook thuis kunt uitvoeren. Het kan namelijk zo zijn dat verschillende klachten langer nodig hebben om te herstellen.
Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen over een behandeling of wilt u een afspraak inplannen bij Fysiotherapie Eys? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen door ons te bellen op 043 4512048, een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen!
Geschreven op 18 Jun 2018
Een bezoek aan de fysiotherapeut. Hoe ziet dit eruit? - Deel 1
Een verkeerde beweging, een ongelukje, een sportblessure, een stijve nek door het te lang aannemen van een verkeerde of dezelfde houding… Dit zijn allemaal voorbeelden waardoor u op de behandeltafel van Fysiotherapie Eys terecht kunt komen. Ieder jaar bezoekt gemiddeld 1 op de vijf mensen een fysiotherapeut. U bent dus lang niet de enige! Bent u nog nooit bij Fysiotherapie Eys geweest? Hieronder kunt u meer lezen over de stappen die u doorloopt wanneer u een afspraak maakt bij ons in de praktijk!
Fysiotherapie Eys is er om u te helpen bij het vinden van de oorzaak van uw klacht(en) en om u vervolgens van uw klachten af te helpen. Mogelijk heeft u kortgeleden een sportblessure opgelopen, heeft u uw enkel verzwikt, bent u op uw elleboog gevallen en kunt u deze niet meer bewegen of heeft u klachten maar u weet niet waar ze vandaan komen. Fysiotherapie Eys staat voor u klaar!
Een bezoek aan onze praktijk is in principe in te delen in vijf verschillende stappen: een anamnese, een onderzoek, het advies, de behandeling en de evaluatie.
De anamnese is het eerste gesprek dat u aangaat met uw fysiotherapeut over uw klacht of uw blessure. U vertelt hier kort over uw klacht(en) en hoe lang u al pijn heeft of bewegingsbeperkingen ervaart. Uw fysiotherapeut zal tijdens de anamnese duidelijke en gerichte vragen stellen. Aan de hand van dit gesprek beoordeelt de fysiotherapeut of u bij Fysiotherapie Eys aan het juiste adres bent.
Nadat de anamnese heeft plaatsgevonden, gaat het lichamelijk onderzoek van start. Afhankelijk van uw klacht wordt u gevraagd liggend, staand of zittend plaats te nemen op de behandelbank van Fysiotherapie Eys. Vervolgens wordt het gebied waar u klachten ervaart, uitgebreid onderzocht. Er wordt u gevraagd verschillende bewegingen uit te voeren die de klachten bij u oproepen.
Na de anamnese en het onderzoek heeft de fysiotherapeut van FYSIOTHERAPIE X - PRAKTIJK een beter beeld van uw klachten en kan hij u vertellen wat er mogelijk aan de hand is en wat u er zelf aan kunt doen. Zijn uw klachten te behandelen met fysiotherapie bij Fysiotherapie Eys, dan zal de best passende behandeling bij u geadviseerd worden.
Vervolgens vindt de behandeling door de fysiotherapeut plaats. Zodra de behandelingen hebben plaatsgevonden en uw klachten zijn verminderd of verholpen, vindt de evaluatie plaats. Hoe dit verloopt, leest u in het volgende artikel! Houd hiervoor onze website en social media kanalen dus goed in de gaten!
Geschreven op 06 Jun 2018
Sportvoeding en sportdrankjes
Uiteraard is voeding belangrijk voor iedereen maar wanneer u fanatiek sportbeoefenaar bent, heeft u vaak wat extra energie nodig. Deze energie zit vooral in koolhydraten, vetten en eiwitten. Naast deze voedingsstoffen, is het natuurlijk ook belangrijk om voldoende mineralen, vitaminen en vezels binnen te krijgen en voldoende te drinken. Sportvoeding en sportdrankjes zijn hierbij erg belangrijk!

Heeft u al eens gesport met een volle maag? Waarschijnlijk heeft u dit als niet zo prettig ervaren! Vlak voor het sporten een zware maaltijd naar binnen werken is niet zo slim. Uw lichaam is dan op dat moment veel te druk met het verwerken van het eten en daar lijdt uw sportprestatie onder.
Wanneer kunt u dan het beste eten? U kunt het beste vier tot zes uur voor een wedstrijd of een zware training een uitgebreide maaltijd nemen. Wanneer u kiest voor een lichtere maaltijd, kunt u dit twee of drie uur voor het sporten eten. Een kleine, gezonde en voedzame snack kunt u zelfs tot een half uur voor het sporten eten.
Sport u uren achter elkaar? Dan is het van groot belang om ook tijdens het sporten te eten. Daar zijn speciale energierepen voor of drankjes waar veel suiker in zit. Daarnaast geven bananen of volkorenbrood ook genoeg energie!
Bent u fanatiek sporter en kunt u hulp gebruiken bij uw voeding? Dan raden wij aan om een voedingsdeskundige advies te vragen over goede en gezonde voeding!
Zowel voor als na het sporten is het erg belangrijk om te drinken. Een tekort aan vocht zorgt er namelijk voor dat spieren minder goed functioneren.
Twee a drie uur voor het sporten is het goed om veel water te drinken. U kunt hierbij denken aan zo’n halve liter tot een hele liter. Ook vlak voor het sporten kan het geen kwaad om nog wat water te drinken!
Tijdens het sporten kunt u gerust water drinken. Let hier wel goed op wanneer u een langdurige inspanning moet leveren. Om geen ‘hongerklap’ te krijgen, hebben wielrenners en marathonlopers tijdens het sporten extra suikers nodig. Zij drinken dan vaak cola of speciale sportdrankjes om meer energie te krijgen. Dit geldt echter alleen wanneer u langer dan een uur sport!
Wanneer naar Fysiotherapie Eys, Fysiotherapie Simpelveld of Fysiotherapie Susteren?
Heeft u een blessure opgelopen of pijn die optreedt in uw lichaam tijdens het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten? Dan kunt u bij Fysiotherapie Eys, Fysiotherapie Simpelveld of Fysiotherapie Susteren - Fysio Eys terecht! Wij helpen u graag met de best passende behandeling!
Geschreven op 04 Jun 2018
Het hardloopseizoen is weer begonnen!
Hardlopen is één van de meest populaire sporten van Nederland. Voor velen is de start van het voorjaar ook de start van het hardloopseizoen. Wij zien echter veel mensen die een bezoek brengen aan de fysiotherapeut als gevolg van een hardloopblessure. Wanneer je net bent begonnen met hardlopen geldt de volgende regel: bouw het rustig op!
Wist je dat tijdens het hardlopen je lichaam krachten verwerkt van wel zes tot acht keer je eigen lichaamsgewicht? Je knieën, enkels en voeten hebben heel wat te verduren! Hoe harder en langer je loopt, hoe groter de kans is om een blessure op te lopen. Daarnaast vergroten onder andere slechte schoenen, overgewicht, het overslaan van een warming-up of cooling-down en een te snelle opbouw de kans op een blessure. Hoe je de kans op een blessure kunt verkleinen, dat lees je hier!
Zorg voor de juiste schoenen
Land je tijdens het hardlopen op je hiel? Dan is een goede hielstabiliteit en schokdemping belangrijk. Houd dan ook altijd je kilometers bij, want bij de hiellanding is het belangrijk om je schoenen na ongeveer 1500 kilometer te vervangen.
Wanneer je op je voorvoet of middenvoet landt, dan is demping minder belangrijk. Waarom? Omdat je voeten dan zorgen voor het opvangen van elke stap. Wat in dit geval belangrijker is, is het trainen van de gewrichten en spieren in je voet!
Houd rekening met een goede trainingsopbouw. Zeker wanneer je net bent begonnen met hardlopen! Begin rustig en houd de regelmaat erin door steeds een dag rust te nemen tussen de trainingen door. De dagen waarop je niet loopt, kun je bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of andere oefeningen doen om je conditie op te bouwen.
Spierversterkende oefeningen
Om een goede hardloper te worden, is het ook belangrijk om je lichaam te versterken met bijvoorbeeld krachttraining of spierversterkende oefeningen. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder snel een blessure oploopt. Welke spieren moet je dan trainen? De spieren in je buik, rug, bil, kuiten, bovenbenen en de spieren rondom je enkels en voeten. Vergeet de spieren in je bovenlichaam niet! Deze zijn namelijk ook erg belangrijk.
Een slechte houding is een van de meest voorkomende oorzaken van een hardloopblessure! Te grote passen zorgen ervoor dat je een te harde landing maakt op je hiel, waardoor hielschade ontstaat. Te ver voorover of te ver achterover leunen of verkeerde bewegingen maken met je armen, kunnen ook voor blessures zorgen. Kun je hier hulp bij gebruiken? Neem dan vooral contact met ons op!
Last but not least: neem voldoende rust! Je spieren hebben namelijk tijd nodig om te herstellen en sterker te worden. Wanneer je dit niet doet, krijg je te maken met overmatige training en wordt je juist gevoeliger voor blessures omdat je spieren dan constant vermoeid zijn. Geef je spieren daarom tijd om te herstellen door op de bank te liggen met een goed boek!
Wil je meer tips over het voorkomen van hardloopblessures, het aannemen van de juiste houding of heb je een blessure opgelopen en wil je hier snel vanaf? Plan dan een afspraak in! Wij helpen je graag!
Geschreven op 08 May 2018
Fit blijven op je werk? TIPS
Vind je het moeilijk om fit te blijven en jezelf te concentreren op je werk? Logisch dat je na een tijdje in een dip belandt. Is je concentratie na een paar koppen koffie nog steeds ver te zoeken? Wij hebben verschillende tips voor je op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat jij op je werk fit en geconcentreerd blijft!
Drink niet meer dan 2 of 3 bakken koffie per dag
Ruil het bakje koffie eens in voor een glas water en zorg dat je dagelijks genoeg water drinkt. Wanneer je een tekort aan vocht hebt, daalt namelijk je energieniveau. Zorg dat je op een dag genoeg vocht binnen krijgt en dit doe je niet met bakken koffie!
Zorg ervoor dat je niet 8 uur achter elkaar op een stoel zit
Heb je zittend werk? Zorg dan ook tijdens je werk voor voldoende lichaamsbeweging! Neem eens de trap in plaats van de lift, ga zelf drinken halen in plaats van dat een collega dit voor je doet of loop naar je collega toe in plaats van een mailtje te sturen. Beweging voorkomt die energiedip!
Een warme maaltijd als lunch? Geen goed idee! Na een ‘zware’ maaltijd heeft je lichaam namelijk veel energie nodig om dit te verteren. Wat kun je dan eten? Neem bijvoorbeeld een salade, fruit of een gezonde boterham.
Ga in de pauze even naar buiten
Mits het weer het toelaat natuurlijk. Al maak je maar een wandeling van 10 minuten, dit zorgt ervoor dat je energieniveau weer met twee uur wordt verhoogd. Hoe kan dit? De buitenlucht zorgt ervoor dat er extra zuurstof door je aderen, hersenen en spieren wordt gepompt.
Ga niet zitten niksen, want dan ben je je concentratie binnen no time kwijt. Maar heb je nog een klusje liggen waar je de computer even niet voor nodig hebt, pak dit dan even op! Door uren naar een computerscherm te staren, kun je last krijgen van je ogen.
Neem een gezond tussendoortje
Een tussendoortje zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit geeft je weer meer energie. Denk hierbij aan een stuk fruit, een handje noten of een gezonde reep.
Heb je hulp nodig om fit te worden of om in beweging te komen? Wil je oefeningen die je makkelijk thuis of op je werk kunt doen? Neem dan contact met ons op!
Geschreven op 03 May 2018
Beter worden door een blessure? Dat kan!
Wanneer je fanatiek sporter bent of juist een erg actieve leefstijl hebt, krijg je eens in de zoveel tijd wel eens met een blessure te maken. Dit is bijna niet te vermijden! Wij begrijpen als geen ander hoe vervelend het voor je kan zijn wanneer je een tijdje niet meer kunt sporten, maar geen nood! Wist je dat je veel kan leren van een opgelopen blessure? Hoe dan? Dat lees je hier!
Een blessure geeft aan dat je te lang door bent gegaan
Veel blessures ontstaan door overbelasting. Wanneer je jouw lichaam overbelast, betekent dit dat je te lang door bent gegaan. Herken jij jezelf hier ook in? Doorgaan wanneer je klachten hebt omdat je toch nog net dat ene project af wilt hebben of een doelstelling wilt behalen? Op een gegeven moment is het te laat en zegt je lijf ‘stop’. Wanneer je dit punt hebt bereikt, is het eigenlijk al te laat. Je bent nu genoodzaakt om rust te nemen en dit is ook het beste medicijn! Dit geeft je namelijk ook de tijd om na te denken; ‘hoe is het zover gekomen en wat kun je doen om dit in de toekomst te voorkomen?’
Een blessure zorgt ervoor dat je je lichaam leert kennen
Wanneer je een blessure hebt opgelopen, zul je waarschijnlijk pijn ervaren of het zorgt ervoor dat je wordt beperkt in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Dat is vervelend en hierdoor maakt je jezelf bewust van wat er in je lichaam gebeurt. Pijn is een signaal, het is een symptoom van het probleem en niet het probleem! Maak gebruik van het signaal en zie welke bewustwording het je kan brengen!
Blessures laten je zwakke plekken zien
Iedereen heeft zwakke plekken. Dit geef je natuurlijk liever niet toe, maar vaak zijn wij ons hier wel van bewust! Wist je dat deze plekken vaak ook te verbeteren zijn? Veel mensen nemen hier helaas niet altijd de tijd voor.
Een blessure zorgt ervoor dat je je wel op die zwakke plekken gaat richten. Dan is er ineens wel tijd voor… Het feit dat je geblesseerd bent, geeft je geen vrijbrief om stil te zitten en wilt niet zeggen dat je niet beter kunt worden. Het betekent juist dat je slimmer moet trainen en niet moet doorduwen als het niet gaat!
Een blessure biedt je de kans om je techniek te verbeteren
Wanneer er pijn optreedt tijdens het uitvoeren van een bepaalde beweging, dan is het nog niet te laat! Je kunt nu nog kiezen om je techniek te verbeteren. Wanneer je een bepaalde beweging niet meer kunt uitvoeren en je al geblesseerd bent, is het te laat. Laat dit een wijze les zijn en luister naar je lichaam!
Blessures horen bij het risico van een actieve leefstijl. Heb je een blessure opgelopen? Zie dit dan als een kans om beter te worden! Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op!
Geschreven op 25 Apr 2018
Ook kinderen steeds vaker naar de fysiotherapeut met rug- en nekklachten!
De laatste jaren ziet de NIVEL Zorgregistraties een stijging in het aantal kinderen die met rugklachten en nekklachten een bezoek brengen aan de fysiotherapeut of oefentherapeut. Wat hiervan de oorzaak is? Mogelijk kunnen deze klachten optreden door tablets en smartphones.
Het aantal kinderen met rugklachten en nekklachten stijgt en dit zien ook wij terug in het aantal bezoeken van kinderen aan onze praktijk. Wanneer wij vragen hoeveel tijd zij doorbrengen op bijvoorbeeld een tablet of smartphone, komt er vaak een antwoord als ‘zo’n 5 a 6 uur per dag’. Dit is natuurlijk veel te veel! Waar is de tijd gebleven van buitenspelen? Wanneer kinderen tijdens het gebruik van een mobiel apparaat de verkeerde houding aannemen, dan treden er rug- en nekklachten op.
Naast het overmatige gebruik van een tablet of smartphone, bewegen kinderen vaak ook te weinig. Wanneer je te weinig beweegt, verslapt het lichaam en blijft het niet fit. Zeker op jonge leeftijd kan dit cruciaal zijn! Vind jij of vindt jouw kind het moeilijk om in beweging te komen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander hoe rug- en nekklachten jou kunnen beperken in het uitvoeren van jouw dagelijkse activiteiten.
Voor onder andere rug- en nekklachten ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen je graag met het uitvoeren van oefeningen om op deze manier houding en beweeglijkheid te verbeteren.
De eerste afspraak brengen wij jouw situatie in kaart middels een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Hoe zijn jouw klachten ontstaan, wanneer nemen ze toe en wanneer nemen ze af? Na de eerste afspraak krijg je direct meer duidelijkheid over de opties en vervolgstappen!
Wil je meer informatie of wil je een afspraak inplannen? Dan kun je dit doen door te bellen naar 043 4512048, een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen.
Geschreven op 10 Apr 2018
De sportfysiotherapeut roept ‘kom meer in beweging’!
Bewegen is een breed begrip. Wat verstaat u onder bewegen? Een stukje lopen? Een uur doorbrengen in de sportschool? Naar uw werk fietsen? De trap oplopen? Voor iedereen betekent ‘bewegen’ iets anders, maar dit betekent niet dat het voor de een minder belangrijk is dan de ander. Bewegen is namelijk goed voor iedereen!
De positieve invloed van bewegen op uw lichaam
Dat bewegen gezond is, dat weet inmiddels iedereen. Helaas beweegt niet iedereen voldoende en sommigen bewegen bijna niet. Hieronder vindt u de positieve effecten van bewegen:
1. Bewegen is goed voor uw hersenen. Regelmatig sporten bevordert uw bloedsomloop en op die manier komt er meer zuurstof in uw hersenen.
2. Door te bewegen, maakt uw lichaam endorfine en serotoninen aan. Beiden staan bekend als gelukshormonen, waardoor u minder stress ervaart in uw dagelijks leven.
3. Om sterk te worden en te blijven, is het belangrijk dat botten belast blijven worden. De beste manier om uw botten sterk te houden, is door een sport te doen waarbij uw botten uw gewicht dragen, zoals hardlopen.
4. Regelmatig bewegen verkleint de kans op diabetes, een verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht, aderverkalking en heeft effect op de belangrijkste oorzaken van hartaandoeningen.
5. Heeft u als vrouw vaak last en menstruatiepijn? Kom dan in beweging. Omdat wanneer u in beweging bent de stof endorfine vrijkomt, dit een verzachtend effect heeft op de pijn en een kalmerend effect heeft op uw humeur. In de laatste fase van de menstruatiecyclus verbrand u zelfs meer vet en kunt u in de fase langer sporten zonder moe te worden!
6. Opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid en prikkelbaar? Dan zit u waarschijnlijk in de overgang. Wilt u van deze klachten af? Ga dan meer bewegen!
7. Ook als u last heeft van uw darmen, kan bewegen geen kwaad! U heeft door uw buikpijn vaak niet altijd zin om te sporten, maar het heeft een enorm positief effect op je spijsvertering.
Hebben bovenstaande klachten u nog niet gemotiveerd om in beweging te komen? Misschien motiveert het u dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporters zich beter voelen dan mensen die niet bewegen. Daarnaast zitten ze beter in hun vel en stralen dit ook duidelijk uit. Ook hebben sporters minder vaak kans op klachten zoals rugpijn.
Heeft u hulp nodig om in beweging te komen?
Wanneer u hulp nodig heeft om in beweging te komen, sportdoelstellingen te behalen, van uw blessure af te komen, u naar een hoger niveau te tillen en u te voorzien van advies en tips, dan bent u bij de sportfysiotherapeut van Fysiotherapie Eys aan het juiste adres.
Onze sportfysiotherapeuten Edwin Minnaard en Kim van der Veen staan voor u klaar. Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak inplannen? Dan kunt u dit doen door te bellen naar 043 4512048, een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl of door het contactformulier op onze website in te vullen. Onze sportfysiotherapeuten staan voor u klaar!
Geschreven op 07 Mar 2018
<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende >>