Wat moet u doen als u ischias heeft?
Een veelvoorkomende klacht in onze fysiotherapiepraktijk is lage rugpijn. Lage rugpijn kan zich in vele vormen uiten. Als u lage rugpijn ervaart met uitstraling naar de bil en de benen, dan kan er sprake zijn van ischias. Wat ischias is, hoe het ontstaat en wat u eraan kunt doen vertellen we u in deze blog.
Ischias is een veelvoorkomende vorm van lage rugpijn. De pijn wordt veroorzaakt door de grootste zenuw in uw lichaam, de nervus ischiadicus ofwel de grote beenzenuw. Deze zenuw loopt vanuit de rug en het heiligbeen via de bil naar de achterzijde van het been naar de voet. De pijnklachten ontstaan als deze zenuw geïrriteerd, ontstoken of beschadigd is. Bijvoorbeeld door een beknelling van de zenuw. Ischias staat ook bekend onder de naam ischialgie of ischiasneuralgie.
Welke symptomen zijn er bij ischias?
Bij ischias begint de pijn in de lage rug en kan via de bil doorlopen tot in het been en zelfs tot in de voet. De symptomen kunnen per persoon verschillen en kunnen variëren van licht tot hevig. De meeste mensen met ischias ervaren een stekende en branderige pijn in de vorm van scheuten. De pijn is niet continue aanwezig maar bij beweging verergeren de pijnklachten meestal. Soms zorgen de pijnscheuten ervoor dat het lastig is om rechtop te staan of een trap op te lopen.
Waardoor ontstaat ischias?
Er zijn een aantal oorzaken te noemen die de kans op ischias vergroten. Deze zijn:
- langdurige overbelasting van de onderrug; bijvoorbeeld door zwaar tillen
- vernauwing van wervelkanaal of uitgang van de zenuw
- langdurige stress, waardoor uw lichaamshouding kan veranderen
- artrose of artritis van de wervelkolom
- zwangerschap en bevalling
- bottumoren rondom het ruggenmerg (zeer zeldzaam)
Het herstel van ischias is van persoon tot persoon verschillend en is ook afhankelijk van de oorzaak. Met behulp van fysiotherapie verdwijnen de klachten vaak al na enkele weken. Meestal blijven de klachten vervolgens weg. Omdat ischias vaak wordt verward met een hernia is het belangrijk om goed onderzoek te verrichten naar de oorzaak. Onze gespecialiseerde fysiotherapeuten kunnen bepalen of de klachten met fysiotherapie behandeld kunnen worden. Bij twijfel verwijzen wij u naar een andere specialist.
Helpt fysiotherapie bij ischias?
Ischias is goed te behandelen met fysiotherapie. Vaak is het nodig om gedoseerde rust te nemen en oefeningen voor de rugspieren te doen. Bewegen, zoals wandelen is ook aan te raden, mits de pijn het toelaat. Een ischiasbehandeling bij onze fysiotherapiepraktijk is altijd maatwerk, want de oorzaak van de aandoening kan verschillen van persoon tot persoon. Samen met de fysiotherapeut maakt u een behandelplan dat er op gericht is om uw spieren te verstevigen en uw houding te verbeteren. Door massage of manuele therapie kan de druk op de zenuw verlicht worden zodat de pijn verdwijnt. Verder zullen we samen met u kijken naar leefstijl en gewoonten en leren we u op een goede manier te tillen.
Vermoedt u dat u ischias heeft en wilt u snel herstellen?
Bij Fysiotherapie Eys hebben we veel ervaring met verschillende vormen van rugklachten, waaronder ischias en herniaklachten. Wacht niet langer en neem direct contact met ons op voor het maken van een afspraak. Dit kan ook telefonisch 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren) of via info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 30 Jan 2022
Wat doet vitamine D tekort met uw lichaam?
Het is januari en de dagen zijn weer donker en kort. Er is weinig zonlicht buiten en u blijft lekker warm binnen. Voor veel mensen betekent dit echter dat het lichaam niet genoeg vitamine D kan aanmaken. In de winterperiode heeft namelijk bijna 60% van de Nederlanders een vitamine D tekort. Bij ouderen ligt dit percentage zelfs op 77%. Wat de invloed is van vitamine D tekort op uw lichaam en wat u zelf kunt doen leest u in onze blog.
Welke functie heeft vitamine D in uw lichaam?
Vitamine D is erg belangrijk voor uw lichaam, met name voor uw botten, tanden, spieren en uw afweer. Vitamine D heeft de volgende functies in ons lichaam:
Het versterkt de werking van het immuunsysteem.
Het zorgt ervoor dat calcium en fosfor uit voeding via de darm wordt opgenomen in het bloed en wordt afgegeven aan de botten. Dit zorgt er voor dat de botten en tanden stevig blijven. De kans op botontkalking (osteoporose) op latere leeftijd wordt daarmee beperkt.
Het draagt bij aan het in stand houden van een goede spierfunctie.
Het draagt bij aan een goede werking van uw nieren en bijschildklier
Gewrichtspijn, spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D tekort zijn. Dit geldt niet alleen voor de spieren in armen en benen, maar ook bijvoorbeeld de hartspier. Een langdurig tekort aan vitamine D kan zorgen voor zwakkere botten en het risico op osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd vergroten. Het risico op botbreuken groeit dus ook. Vitamine D staat ook in verband met ons evenwichtsgevoel. Een beter evenwichtsgevoel verkleint het risico op valpartijen en eventuele botbreuken.
Denkt u een vitamine D tekort te hebben? Doe altijd navraag bij uw arts.
Hoe zorgt u zelf voor meer vitamine D?
Maak na de lunch een lekkere wandeling buiten
De frisse buitenlucht en beweging geven uw immuunsysteem een mooie boost. Maar het belangrijkste is dat uw lichaam de zonnestralen omzet in vitamine D. Deze tip werkt voornamelijk goed van het voorjaar tot het najaar. Zo houdt u in deze perioden uw vitamine D op peil, zodat u niet al met een tekort de winter start. In de winter staat de zon te laag om genoeg vitamine D aan te kunnen maken.
Slik vitamine D supplementen
We halen zo’n 80% van onze vitamine D uit de zon. In de winter is de zon minder sterk en minder vaak te zien. Daarom is het aanvullen van vitamine D in de winter extra belangrijk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 10 microgram, maar voor mensen ouder dan 70 jaar wordt vaak zelfs 20 microgram aangeraden. Let er wel op dat u de juiste supplementen kiest. Uw lichaam neemt vitamine D beter op als het opgelost is in olie. Kies dus voor olie-capsules of druppels op oliebasis. Toch liever een gewoon tabletje? Neem deze dan in bij de (vette) maaltijd.
Ter aanvulling van het vitamine D ‘reservoir’ in het lichaam, kan voeding een belangrijke rol spelen. Vette vissoorten zijn erg rijk aan vitamine D. Denk hierbij aan regenboogforel, zalm of makreel. In 100 gram regenboogforel zit al zo’n 9,4 microgram vitamine D, dus bijna genoeg voor uw dagelijkse behoefte. Ook in eieren en vlees vindt u vitamine D, al is het wel aanzienlijk minder dan in vis. Tevens wordt in Nederland vaak vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Ervaart u één van de bovengenoemde klachten door vitamine D tekort?
Bij klachten van uw gewrichten, spieren en botbreuken schiet Fysiotherapie Eys u graag te hulp. Neem contact met ons op via info@fysiotherapie-eys.nl of via telefoon 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren).
Geschreven op 19 Jan 2022
Waarom is wandelen zo gezond voor mensen met artrose?
Januari is de maand van de goede voornemens. Maar liefst 90% van die voornemens gaat over meer willen bewegen. Wandelen is één van de meest toegankelijke manieren om in beweging te komen. Zelfs als u last heeft van uw gewrichten, zoals bij artrose, is wandelen uitermate geschikt. Maar waarom is wandelen dan zo goed? U leest het in deze blog.
Waarom wandelen met artrose?
Of u nou last heeft van artrose of niet, wandelen heeft sowieso ontzettend veel voordelen voor uw lichaam. Door te wandelen verbrand u calorieën en verbetert u uw evenwicht en hartgezondheid. Daarnaast worden uw botten en spieren versterkt. Wandelen zorgt ook nog voor een vermindering van pijn door stijfheid en gewrichtsontstekingen.
Heeft u last van chronische pijn door artrose? Dat heeft vaak invloed op uw humeur en slaapkwaliteit. Door te wandelen kunt u daar een positieve invloed op uitoefenen.
Wat doet wandelen met de gewrichten?
Wandelen is een niet-belastende lichaamsbeweging. Het heeft geen grote invloed op uw gewrichten zoals de heupen, knieën en voeten. Wandelen zorgt ook voor:
Gezond kraakbeen
Het wandelen zorgt voor het voeden van het kraakbeen. Hierdoor kunt u uw gewrichten soepeler bewegen. Het geeft u meer controle over de beweging die u met deze gewrichten moet maken.
Beweging zorgt voor sterkere spieren
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn.
Het beheren van uw gewicht
Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten. Door te wandelen verbrand u calorieën en kunt u kilo’s afvallen. Hiermee verbetert u niet alleen uw algehele gezondheid, maar ontlast u daarmee dus ook uw gewrichten.
Onderzoek naar wandelen met artrose
Onderzoekers van de Northwestern University hebben vier jaar lang meer dan 1500 oudere volwassenen gevolgd die artrose hebben in de knie, heup, enkel of voet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ouderen die één uur per week stevig doorwandelen (dat is dus minder dan 10 minuten per dag) hun vermogen konden behouden bij het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse taken. Denk hierbij aan uzelf aankleden tot boodschappen doen en van douchen tot tijdig de straat oversteken voordat het stoplicht op rood springt.
Is het beter om binnen of buiten te wandelen met artrose?
Door buiten te wandelen kunt u genieten van de frisse lucht en worden de spieren meer betrokken. De bloedtoevoer naar de spieren, gewrichten en andere weefsels neemt toe in de buitenlucht. Daarnaast is buiten wandelen een stuk socialer dan binnen wandelen. Sociale interactie heeft weer een positieve invloed op het langer lopen en vervolgens de vermindering van de pijn.
Hoewel er veel voordelen zitten aan buiten wandelen kan het ook nadelen hebben. Zo kunt u op oneffen voetpaden terechtkomen of er kunnen grote temperatuurveranderingen zijn, die invloed hebben op de gewrichtsklachten. In dat geval kunt u beter binnen wandelen.
Drie tips om u op weg te helpen met wandelen
Om u alvast op weg te helpen hebben wij drie handige tips op een rij gezet voordat u begint met wandelen:
Tip 1: Zorg voor de juiste wandelschoenen
Comfortabele, ondersteunende en niet te strakke schoenen zijn ideale wandelschoenen. Het is belangrijk om naar de juiste steun voor de voetboog te kijken. Gebruik tijdens het wandelen uw hele voet. Hiermee zorgt u voor een betere bloeddoorstroming en soepelere spieren.
Tip 2: Bouw het tempo voorzichtig op
Loop niet te hard van stapel als u net begint met wandelen. Probeer eerst vijf minuten per dag te wandelen. Per week kijkt u of u uw wandeling kunt verlengen met 5 minuten. Of probeer uw tempo een beetje te verhogen. Het is belangrijk om de gewrichten goed op te warmen en voorzichtig te bewegen. Concentreer u er op om tijdens het wandelen bij elke stap een zachte landing te maken.
Tip 3: Doet het pijn? Ga dan wat anders doen
Merkt u dat u veel last krijgt van uw gewrichten tijdens het wandelen? Probeer dan eerst even pauze te nemen. Ga eerst een paar minuten op een bankje zitten om op adem te komen voordat u weer gaat lopen. Ervaart u een scherpe pijn? Dan is het tijd om te stoppen en het een andere keer op te pakken. Voorkom dat de pijn van kwaad naar erger gaat.
Heeft u last van artrose en zoekt u begeleiding bij het wandelen of het behandelen van uw klachten?
Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl of te bellen naar 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren).
Geschreven op 12 Jan 2022
Waarom is wandelen zo gezond voor mensen met artrose?
Januari is de maand van de goede voornemens. Maar liefst 90% van die voornemens gaat over meer willen bewegen. Wandelen is één van de meest toegankelijke manieren om in beweging te komen. Zelfs als u last heeft van uw gewrichten, zoals bij artrose, is wandelen uitermate geschikt. Maar waarom is wandelen dan zo goed? U leest het in deze blog.
Waarom wandelen met artrose?
Of u nou last heeft van artrose of niet, wandelen heeft sowieso ontzettend veel voordelen voor uw lichaam. Door te wandelen verbrand u calorieën en verbetert u uw evenwicht en hartgezondheid. Daarnaast worden uw botten en spieren versterkt. Wandelen zorgt ook nog voor een vermindering van pijn door stijfheid en gewrichtsontstekingen.
Heeft u last van chronische pijn door artrose? Dat heeft vaak invloed op uw humeur en slaapkwaliteit. Door te wandelen kunt u daar een positieve invloed op uitoefenen.
Wat doet wandelen met de gewrichten?
Wandelen is een niet-belastende lichaamsbeweging. Het heeft geen grote invloed op uw gewrichten zoals de heupen, knieën en voeten. Wandelen zorgt ook voor:
Het wandelen zorgt voor het voeden van het kraakbeen. Hierdoor kunt u uw gewrichten soepeler bewegen. Het geeft u meer controle over de beweging die u met deze gewrichten moet maken.
Beweging zorgt voor sterkere spieren
Door te wandelen maakt u uw beenspieren sterker. Sterke spieren kunnen de gewrichten beter ondersteunen. Als uw aangetaste gewrichten beter ondersteund kunnen worden, ervaart u minder pijn.
Het beheren van uw gewicht
Extra gewicht kan voor meer belasting zorgen op de dragende gewrichten, zoals knieën, heupen en voeten. Door te wandelen verbrand u calorieën en kunt u kilo’s afvallen. Hiermee verbetert u niet alleen uw algehele gezondheid, maar ontlast u daarmee dus ook uw gewrichten.
Onderzoek naar wandelen met artrose
Onderzoekers van de Northwestern University hebben vier jaar lang meer dan 1500 oudere volwassenen gevolgd die artrose hebben in de knie, heup, enkel of voet. Uit het onderzoek kwam naar voren dat ouderen die één uur per week stevig doorwandelen (dat is dus minder dan 10 minuten per dag) hun vermogen konden behouden bij het zelfstandig uitvoeren van dagelijkse taken. Denk hierbij aan uzelf aankleden tot boodschappen doen en van douchen tot tijdig de straat oversteken voordat het stoplicht op rood springt.
Is het beter om binnen of buiten te wandelen met artrose?
Door buiten te wandelen kunt u genieten van de frisse lucht en worden de spieren meer betrokken. De bloedtoevoer naar de spieren, gewrichten en andere weefsels neemt toe in de buitenlucht. Daarnaast is buiten wandelen een stuk socialer dan binnen wandelen. Sociale interactie heeft weer een positieve invloed op het langer lopen en vervolgens de vermindering van de pijn.
Hoewel er veel voordelen zitten aan buiten wandelen kan het ook nadelen hebben. Zo kunt u op oneffen voetpaden terechtkomen of er kunnen grote temperatuurveranderingen zijn, die invloed hebben op de gewrichtsklachten. In dat geval kunt u beter binnen wandelen.
Drie tips om u op weg te helpen met wandelen
Om u alvast op weg te helpen hebben wij drie handige tips op een rij gezet voordat u begint met wandelen:
Tip 1: Zorg voor de juiste wandelschoenen
Comfortabele, ondersteunende en niet te strakke schoenen zijn ideale wandelschoenen. Het is belangrijk om naar de juiste steun voor de voetboog te kijken. Gebruik tijdens het wandelen uw hele voet. Hiermee zorgt u voor een betere bloeddoorstroming en soepelere spieren.
Tip 2: Bouw het tempo voorzichtig op
Loop niet te hard van stapel als u net begint met wandelen. Probeer eerst vijf minuten per dag te wandelen. Per week kijkt u of u uw wandeling kunt verlengen met 5 minuten. Of probeer uw tempo een beetje te verhogen. Het is belangrijk om de gewrichten goed op te warmen en voorzichtig te bewegen. Concentreer u er op om tijdens het wandelen bij elke stap een zachte landing te maken.
Tip 3: Doet het pijn? Ga dan wat anders doen
Merkt u dat u veel last krijgt van uw gewrichten tijdens het wandelen? Probeer dan eerst even pauze te nemen. Ga eerst een paar minuten op een bankje zitten om op adem te komen voordat u weer gaat lopen. Ervaart u een scherpe pijn? Dan is het tijd om te stoppen en het een andere keer op te pakken. Voorkom dat de pijn van kwaad naar erger gaat.
Heeft u last van artrose en zoekt u begeleiding bij het wandelen of het behandelen van uw klachten?
Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl of te bellen naar 043-4512048 (Eys) / 06-23024880 (Susteren).
Geschreven op 12 Jan 2022
Kaakklachten? Niet alleen op te lossen door de tandarts!
December, de maand van de lekkernijen zoals pepernoten, chocoladeletters en taai taai. Kauwt u probleemloos een pepernoot of taaitaaipop weg? Dan heeft u waarschijnlijk geen kaakproblemen. Ervaart u wel pijn bij het kauwen of voelen uw kaakspieren verstijfd aan? Dan kan fysiotherapie helpen! Kaakfysiotherapeute Katja legt uit wat kaakklachten zijn, hoe ze kunnen ontstaan, wat u er zelf aan kunt doen en hoe fysiotherapie kan helpen bij kaakklachten.
Hoe kan fysiotherapie helpen bij kaakklachten?
Bij kaakklachten denken we al snel aan een bezoekje aan de tandarts. Toch kunnen kaakklachten ook door een fysiotherapeut worden opgelost. In veel gevallen komt kaakpijn voort vanuit spanning in de nek of het gezicht. Deze spanning kan ontstaan door hoge spierspanning, veroorzaakt door stress of overbelasting. De fysiotherapeut kan de spanning in de nek, schouders en rug verminderen waardoor vaak de spanning in de kaken ook afneemt. Daarnaast kan de fysiotherapeut u oefeningen laten zien die helpen om de spierspanning nog meer te verlagen.
Bij welke kaakklachten kan een fysiotherapeut helpen?
Klemmen van de kaak en knarsen;
Pijn richting het gezicht, oor of de nek;
Knakkende kaak;
Hoofdpijn/ migraine of oorsuizen (soms beide);
Nek- en schouderklachten;
Stress gerelateerde kaakklachten;
Hoe ziet een behandeling bij de fysiotherapeut eruit?
De fysiotherapeut doet een uitgebreid onderzoek van de nek-/schouderspieren en de kaken. Daarna wordt bepaald of een fysiotherapeutische behandeling en ontspanningsoefeningen voldoende zijn om u van de kaakklachten af te helpen.Is dit niet het geval dan zal hij/zij u doorverwijzen naar de tandarts of een kaakfysiotherapeut.
Deze werkt nauw samen met tandartsen en is gespecialiseerd in het kauwstelsel en gerelateerde klachten. De kaakfysiotherapeut kan het kaakgewricht mobiliseren, spierspanning verminderen en advies geven voor houding en oefeningen.
Wat kunt u zelf doen tegen kaakklachten?
1. Haal regelmatig even de kaken van elkaar en ontspan. Haal uw tong van het gehemelte af, dit zorgt al voor ontspanning in de mond en kaken. Probeer hier door de dag heen bewust op te letten en zet desnoods elk uur een wekker als herinnering.
2. Rekken van de nekspieren; uw fysiotherapeut kan u leren hoe u dat op de juiste manier doet.
3. Overleg met uw tandarts of een knarsbitje nodig is bij uw klachten. Dit kan voorkomen dat de tanden afslijten van het knarsen of schuiven. Ook kan de drang tot knarsen afnemen door een bitje.
4. Let op uw houding bij langdurig zitten en wissel veel af. Door af en toe even de schouders te ontspannen haalt u ook wat spanning van de kaken af. Ook hiervoor geldt dat u hier bewust op moet letten.
5. Vermijd het tillen van zware dingen vanuit de schouders, het vasthouden van spanning in de nek en zorg ervoor dat u niet in de kou staat. Hiermee voorkomt u het overbelasten van de nek en schouders, wat invloed kan hebben op de kaakspieren.
6. Kauw niet te vaak kauwgom of etenswaren die taai zijn en waarop u lang moet kauwen. Dit zorgt vaak voor meer spanning in de kaken en nek.
Heeft u kaakklachten en wilt u weten wat een fysiotherapeut voor u kan betekenen?
Neem dan contact op met Fysio Eys via 043-4512048 of via email. Maak een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten voor een gericht advies en behandeling van uw klachten.
Geschreven op 01 Dec 2021
Wat is de beste aanvullende zorgverzekering met fysiotherapie voor u in 2022?
De polissen van de zorgverzekering zijn bekend gemaakt. Het is vanaf nu mogelijk om over te stappen. Wij adviseren u om hier goed naar te kijken. Het kan u veel geld schelen per maand. Ook wilt u niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Polisvoorwaarden veranderen ook elk jaar. Als u dit jaar in uw polis bijvoorbeeld nog 9 fysiotherapiebehandelingen heeft, hoeft dat niet te betekenen dat dit komend jaar weer geldt.
Het is zeker de moeite waard om u goed te verdiepen in de zorgverzekeringen, want dat kan u op jaarbasis veel geld schelen. Er zit tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering al een verschil van ruim €45 per maand. Dit is meer dan €500 per jaar. Terwijl de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is, aangezien de inhoud hiervan door de overheid is vastgesteld.
Het is dus belangrijk dat u goed zicht hebt op de voorwaarden en vergoedingen, zodat u weet wat u kunt verwachten van de basisverzekering en/of aanvullende verzekering.
Fysiotherapie in de basisverzekering
Voor mensen met een aandoening die op de lijst met chronische aandoeningen van de overheid voorkomt, worden fysiotherapiebehandelingen vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering vergoed. De eerste 20 behandelingen per aandoening (dus niet per jaar!) betaalt u dan zelf. Hoe hoog de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. U kunt eventueel een aanvullende verzekering afsluiten om ook vergoeding voor de eerste 20 behandelingen te ontvangen.
Onderstaande behandelingen vallen onder de basisverzekering:
- Behandeling bij tijdelijke klachten bij patiënten tot 18 jaar (9 behandelingen)
- Behandeling bij een chronische aandoening bij patiënten tot 18 jaar
- Behandeling bij een chronische indicatie bij patiënten van 18 jaar en ouder vanaf de 21e behandeling.
- Behandeling bij etalagebenen (maximaal 37 behandelingen gedurende een jaar)
- Bekkenfysiotherapie bij urineverlies
- Behandeling bij artrose (maximaal 12 oefening therapieën op een jaar)
- Behandeling bij COPD (verschilt per zorgverzekeraar)
- Coronapatiënten die na hun besmetting ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden krijgen paramedische herstelzorg vergoed vanuit de basisverzekering, mits ze voldoen aan een aantal specifieke voorwaarden. Deze regeling geldt tot 1 augustus 2022.
Wanneer is een aanvullende verzekering fysiotherapie handig?
Of u een aanvullende zorgverzekering nodig hebt voor fysiotherapie hangt af van uw huidige zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening. Bent u gezond en doet u niet aan risicovolle sporten, dan heeft u - wat fysiotherapie betreft - wellicht helemaal geen aanvullende verzekering nodig, of is het goedkoopste aanvullende pakket voldoende. U bent dan beter af apart voor uw fysiotherapiebehandelingen bij ons in de praktijk te betalen. Hiervoor bieden wij in de praktijk de volgende mogelijkheden:
Als u een grotere kans op blessures hebt door de sport die u beoefent, is een aanvullende verzekering voor fysiotherapie het overwegen waard. En als u (vaker) last heeft van uw rug of zwakke gewrichten heeft, kan het zeker verstandig zijn een iets duurdere aanvullende verzekering af te sluiten.
Vraag uzelf altijd af of u zelf voor fysiotherapie wilt betalen als er iets gebeurt, of dat u liever een (maandelijkse) premie hiervoor betaalt. In de meeste gevallen heeft u een aanvullende verzekering nodig voor de vergoeding van fysiotherapie.
- Het is tegenwoordig niet meer nodig om een verwijsbriefje van de huisarts te vragen om naar de fysiotherapeut te gaan en voor vergoeding in aanmerking te komen.
- De vergoedingen hieronder zijn gebaseerd op fysiotherapeuten die een contract hebben gesloten met de zorgverzekeraar. Hier vallen wij onder.
- Het eigen risico is
niet van toepassing als u gebruikmaakt van een fysiotherapiebehandelingen vanuit uw aanvullende verzekering.
Hoe kiest u de zorgverzekering die het best bij u past?
Gebruik de checklist op de website van de Consumentenbond: Zorgverzekering kiezen: waar let u op?
Kijk in uw polis om te achterhalen voor welke vergoeding u in aanmerking komt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een maximum aantal behandelingen per jaar, bijvoorbeeld 9, 12, 18 of 27. Bepaal dus voor uzelf uw zorgbehoefte. Sommige zorgverzekeraars rekenen niet in aantal behandelingen, maar vergoeden een maximumbedrag (bijvoorbeeld €250) per jaar.
Let op: de maximale vergoeding geldt voor alle therapieën samen. Dus als u maximaal 12 behandelingen per jaar vergoed krijgt, dan vallen daar álle behandelingen onder van de therapieën die de zorgverzekeraar tot 'fysiotherapie' rekent.
Verwacht u komend jaar weinig zorgkosten? Overweeg dan om uw eigen risico vrijwillig te verhogen. In ruil voor het risico dat u loopt, betaalt u minder premie. U kunt kiezen voor een vrijwillig eigen risico van €100, €200, €300, €400 of €500. Dit bedrag betaalt u bovenop het verplichte eigen risico van €385.
Uw eigen risico vrijwillig verhogen is niet slim als u veel zorgkosten verwacht. Kies ook niet voor een hoger eigen risico als u het bedrag van uw verplichte en vrijwillige eigen risico niet achter de hand hebt.
Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen u op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u een polis afsluit.
We hebben de ruimste vergoedingen voor fysiotherapie (ten minste 36 behandelingen per jaar) voor u op een rijtje gezet:
De Friesland -
Pakket: Optimaal -
36 behandelingen -
vanaf € 53,50 p.m.
IZZ -
Pakket: ZvdZ + Extra 3 -
52 behandelingen -
vanaf € 80,40 p.m.
ONVZ -
Pakket: Topfit -
50 behandelingen -
vanaf € 64,87 p.m.
PNOzorg -
Pakket: Top -
50 behandelingen -
vanaf € 64,87 p.m.
Pro Life -
Pakket: Extra Largepolis -
36 behandelingen -
vanaf € 72,50 p.m.
Stad Holland -
Pakket: Extra Uitgebreide AV -
36 behandelingen -
vanaf € 58,75 p.m.
VvAA -
Pakket: Top -
50 behandelingen -
vanaf € 61,38 p.m.
Zilveren Kruis -
Pakket: Aanvullend 4 Sterren -
36 behandelingen -
vanaf € 58,50 p.m.
De gemiddelde premie van deze verzekeringen ligt in 2022 op 64,35 euro per maand.
Dit is de top 5 van zorgverzekeraars met de voordeligste verzekeringen met 6 behandelingen fysiotherapie en € 250 vergoeding (75%) bij de tandarts:
1 -
ZieZo -
Selectief + Aanvullend 1 + Tand 1 -
€ 128,25 p.m.
2 -
FBTO -
Basis + Fysio + Tand € 250 -
€ 129,85 p.m.
3 -
Zorg en Zekerheid -
Zorg Gemak + AV Gemak -
€ 130,60 p.m.
4 -
CZdirect -
Basis + Aanvullend 1 + Tand 1 -
€ 131,75 p.m.
5 -
De Friesland -
Zelf Bewust + AV Opstap + AV Tand Opstap -
€ 132,00
Top 5 meest voordelige aanvullende verzekeringen voor fysiotherapie bij 9 behandelingen
De Friesland
€122,20 p.m.
Let op: U heeft t/m 31 december 2021 de tijd om over te stappen van zorgverzekeraar/polis. Het is zeker de moeite waard om de verschillende polissen vanuit uw situatie te vergelijken! Ga naar Zorgwijzer.nl om te berekenen welke polis voor u in 2022 het meest interessant is.
Geschreven op 22 Nov 2021
5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te verminderen
Maakt u wel eens een lange tocht met de fiets? Zit u met lekker weer uren op de fiets? En heeft u dan wel eens pijn in de rug? Dan kan het zijn dat u in een verkeerde houding op de fiets zit. Dit kan voor meer problemen zorgen dan alleen rugklachten. Fysiotherapeut Edwin Minnaard geeft u tips hoe u rugpijn tijdens het fietsen kunt verminderen.
Hoe kan rugpijn tijdens het fietsen ontstaan?
Wanneer u langdurig in dezelfde houding zit kan dit rugklachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan uw werkhouding, hobby’s waarbij u langdurig zit en lange tochten fietsen. Vooral bij racefietsen of mountainbikes komt dit veel voor. Deze fietsen zijn zo gebouwd dat u naar voren geleund zit, waardoor uw rug vaak in een bolle houding staat. Wanneer u fietst moet u recht vooruitkijken, dus wordt de nek en rug continu aangespannen. Dit kan zorgen voor een verkramping in de bovenrug. Soms komt rugpijn tijdens het fietsen vanuit het zadel. Door een langdurige druk op de bil of op het stuitje kunt u ook rugpijn ervaren. Dit kan vanuit de bil of het stuitje uitstralen naar de rug en soms ook naar de benen, waardoor het fietsen steeds zwaarder wordt.
Wat kunt u zelf doen aan rugpijn tijdens het fietsen?
Het is vaak belangrijk om op tijd deze klachten te laten onderzoeken door een fysiotherapeut om verergering van de pijn of uitstraling te voorkomen. Zij kunnen door middel van vragen en onderzoek vaak snel de oorzaak van de klacht achterhalen en ervoor zorgen dat u weer snel de weg (of het fietspad) op kunt zonder problemen. Hieronder staan alvast 5 tips om rugpijn tijdens het fietsen te voorkomen.
1. Laat een fietsmeting doen. In verschillende fietsenzaken worden fietsmetingen uitgevoerd, waarmee wordt gekeken naar uw houding en of de fiets op de juiste hoogte is afgesteld.
2. Neem vaker een pauze tijdens het fietsen. Geniet van de omgeving en stap even af, ga staan of loop een rondje. Zo wisselt u van houding en zal de rug minder snel verkrampen.
3. Bouw het fietsen rustig op. Ga de eerste keer geen lange tocht maken maar vergroot langzaam het aantal kilometers. Dit is niet alleen belangrijk voor de rug, ook andere delen van het lichaam kunnen hierdoor overbelast raken.
4. Doe voor het fietsen een kleine warming-up. Vaak springen mensen vanaf hun bureaustoel direct op de fiets om de spanning van de dag eruit te fietsen. Hierdoor zijn de spieren koud en kunnen ze sneller overbelast raken.
5. Zorg voor een sterke core. Door het trainen van de buikspieren zal het langer in één houding zitten minder belastend worden voor uw rug. Hier heeft u niet alleen tijdens het fietsen profijt van, dit kan ook tijdens werk of andere sporten helpen.
Werken deze tips voor u niet of wilt u een meer uitgebreid advies?
Neem dan contact op met Fysiotherapie Eys via +31 (0)43-4512048 of via info@fysiotherapie-eys.nl voor meer informatie over rugpijn tijdens het fietsen.
Geschreven op 08 Nov 2021
Kaakklachten? Niet alleen op te lossen door de tandarts!
Heeft u wel eens last van uw kaken? Knarst u met uw tanden als u gespannen bent of in uw slaap? Dan kan fysiotherapie helpen! Katja Dohmen legt uit wat kaakklachten zijn, wat u er zelf aan kunt doen en hoe fysiotherapie kan helpen bij kaakklachten.
Bij kaakklachten denken we al snel aan een bezoekje aan de tandarts. Toch kunnen kaakklachten ook door een fysiotherapeut worden opgelost. In veel gevallen komt kaakpijn voort vanuit spanning in de nek of het gezicht. Deze spanning kan ontstaan door hoge spierspanning, veroorzaakt door stress of overbelasting. De fysiotherapeut kan de spanning in de nek, schouders en rug verminderen waardoor vaak de spanning in de kaken ook afneemt. Daarnaast kan de fysiotherapeut u oefeningen laten zien die helpen om de spierspanning nog meer te verlagen.
Wat zijn kaakklachten waarbij een fysiotherapeut kan helpen?
Klemmen van de kaak en knarsen;
Pijn richting het gezicht, oor of de nek;
Hoofdpijn/ migraine of oorsuizen (soms beide);
Nek- en schouderklachten;
Stress gerelateerde kaakklachten;
De fysiotherapeut kan tijdens een uitgebreid onderzoek van de nek-/schouderspieren en de kaken bepalen of een fysiotherapeutische behandeling gericht op het verlagen van spierspanning en ontspanningsoefeningen voldoende is om u van de kaakklachten af te helpen. Is dit niet het geval dan zal hij/zij u doorverwijzen naar de tandarts of een kaakfysiotherapeut. Deze werkt nauw samen met tandartsen en is gespecialiseerd in het kauwstelsel en gerelateerde klachten. De kaakfysiotherapeut kan het kaakgewricht mobiliseren, spierspanning verminderen en advies geven voor houding en oefeningen.
Wat kunt u zelf doen tegen kaakklachten?
1. Haal regelmatig even de kaken van elkaar en ontspan. Haal uw tong van het gehemelte af, dit zorgt al voor ontspanning in de mond en kaken. Probeer hier door de dag heen bewust op te letten en zet desnoods elk uur een wekker als herinnering.
2. Rekken van de nekspieren; uw fysiotherapeut kan u leren hoe u dat op de juiste manier doet.
3. Overleg met uw tandarts of een knarsbitje nodig is bij uw klachten. Dit kan voorkomen dat de tanden afslijten van het knarsen of schuiven. Ook kan de drang tot knarsen afnemen door een bitje.
4. Let op uw houding bij langdurig zitten en wissel veel af. Door af en toe even de schouders te ontspannen haalt u ook wat spanning van de kaken af. Ook hiervoor geldt dat u hier bewust op moet letten.
5. Vermijd het tillen van zware dingen vanuit de schouders, het in spanning vasthouden in de nek en zorg ervoor dat u niet in de kou staat. Hiermee voorkomt u het overbelasten van de nek en schouders, wat invloed kan hebben op de kaakspieren.
6. Kauw niet te vaak kauwgom of etenswaren die taai zijn en waarop u lang moet kauwen. Dit zorgt vaak voor meer spanning in de kaken en nek.
Heeft u kaakklachten en wilt u weten wat een fysiotherapeut voor u kan betekenen?
Neem dan contact op met Fysiotherapie Eys via +31 (0)43-4512048 of via info@fysiotherapie-eys.nl. Maak een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten voor een gericht advies en behandeling van uw klachten.
Geschreven op 03 Nov 2021
Wat is een frozen shoulder en hoe komt u hiervan af?
Schouderpijn is hinderlijk. Alledaagse bewegingen zoals boodschappen optillen, iets uit een kast pakken of naar iemand zwaaien is dan een uitdaging. Als de pijn in de schouder steeds erger wordt kan het zijn dat u een frozen shoulder aan het ontwikkelen bent. Dat gaat u steeds verder beperken in uw bewegingsvrijheid. Het herstel van een frozen shoulder kan wel 1 tot 3 jaar duren. Maar wat is een frozen shoulder nu precies, hoe ontstaat het, maar nog belangrijker, hoe komt u er van af? In deze blog geeft Niek antwoord op een aantal vragen over frozen shoulder.
Wat is een frozen shoulder?
Een frozen shoulder ofwel ‘bevroren schouder’, is een langdurige aandoening van de schouder waarbij het gewrichtskapsel, dat als een band om de kop en de kom van de schouder zit, gaat verkleven. Het gewrichtskapsel zorgt ervoor dat de bewegingen van de schouder soepel kunnen verlopen. Een verkleving van het gewrichtskapsel leidt tot verstijving (bevriezing) van de schouder. Vandaar de term frozen shoulder.
Hoe ontstaat een frozen shoulder?
Soms is de oorzaak niet te achterhalen en soms ontstaat een frozen shoulder na een val, ongeluk of operatie. Meestal is een ontstekingsreactie de boosdoener. Ook stress kan een belangrijke factor zijn. Bij het bestaan van de volgende aandoeningen is er een verhoogd risico op het krijgen van een frozen shoulder:
· Schildklieraandoeningen
· Hart- en longaandoeningen
Wat opvallend is dat een frozen shoulder vaker voorkomt bij mensen tussen de 40 en 65 jaar en vaker bij vrouwen. Meestal ontstaat een frozen shoulder aan de niet dominante zijde. Een frozen shoulder is in het begin lastig te herkennen en kan verschillen in ernst. Een frozen shoulder heeft meerdere fases: de ‘bevriezing fase’, de ‘bevroren fase’ en de ‘ontdooiende fase’.
De fases van een frozen shoulder
Dit is de eerste fase bij een frozen shoulder. In deze fase is de pijn aan het toenemen en wordt het gewricht steeds minder beweeglijk. Hoog reiken, zwaar tillen en zelfs de kleinste draaibewegingen kunnen pijnlijk zijn. Het gebied rondom de schouder gaat vaak ook meespelen en soms ontstaat er een uitstraling die richting de arm, nek of rug beweegt. In deze fase zijn mensen vaak geneigd om meer te gaan bewegen omdat stijve spieren of gewrichten normaliter baat hebben bij bewegen. In het geval van een frozen shoulder is dat niet het geval. Te veel, zwaar of agressief bewegen kan de schouder juist forceren. De bevriezende fase duurt meestal een aantal weken tot 9 maanden.
Dit is de tweede fase bij een frozen shoulder. In deze fase neemt vaak de pijn in de schouder af, maar blijft de bewegingsbeperking bestaan. De stijfheid rondom het gewricht kan wel nog tot gevolg hebben dat de nek, arm en rug pijnlijk blijft omdat u anders gaat bewegen. Tijdens deze fase mag u weer geleidelijk gaan oefenen, onder begeleiding van een fysiotherapeut of manueeltherapeut. Deze fase duurt vaak 4 tot 9 maanden.
Dit is de derde en laatste fase bij een frozen shoulder. In deze fase neemt de pijn nog meer af en zal de stijfheid in het gewricht langzaam verdwijnen. Tijdens deze fase is het verstandig om sporten en functioneel trainen weer op te pakken om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk weer de oude bent. Deze fase kent een tijdsduur van 4 tot 12 maanden.
Waarom is fysiotherapie belangrijk bij een frozen shoulder?
Een frozen shoulder brengt een lang herstelproces met zich mee, welke versneld kan worden door het begeleid bewegen, samen met een fysiotherapeut of manueel therapeut. Zonder juiste begeleiding en aanpassing van de normale levensstijl kan het herstel soms wel tot 3 jaar duren. Des te meer reden om contact op te nemen met de fysiotherapeut of huisarts.
Heeft u klachten aan de schouder, wilt u weten of uw schouderklachten een frozen shoulder kunnen zijn of heeft u andere vragen over frozen shoulder?
Neem dan contact op met Eys Fysiotherapie, +31 (0)43-4512048 of info@fysiotherapie-eys.nl voor meer informatie.
Geschreven op 07 Oct 2021
Hoe blijft u dit schooljaar fit tijdens het leren?
Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. U bent vast met frisse moed (en wat gezonde tegenzin) aan de slag gegaan. U buigt zich weer over uw boeken, tuurt uren aan een stuk naar uw scherm en typt steeds in dezelfde houding. Wist u dat dit nek-, schouder- en rugklachten kan veroorzaken? Uw lijf is namelijk gemaakt om te bewegen, daar blijft u fit en vrolijk van. Nu denkt u vast: hoe dan?! Die stapel huiswerk doet zichzelf niet. Daarom geven 4 tips die u helpen om uw lijf fit en uw hoofd fris te houden:
Zorg voor een goede werkplek
Lekker werken begint met een goede werkplek. Zorg dat uw scherm op ooghoogte staat, zodat u uw nek niet hoeft te buigen. Heeft u een laptop? Met een losse muis en een los toetsenbord kunt u relaxter typen op de juiste afstand van uw scherm. Een goede bureaustoel ondersteunt uw onderrug, heeft armleuningen en is flexibel. Wil u het helemaal chic aanpakken, ga dan voor een zit-sta bureau, dan kunt u het zitten afwisselen met staan.
Heb de juiste werkhouding
Na een lange dag op school zakt u natuurlijk het liefst onderuit op de bank of in uw stoel. Of als u hard aan het werk bent, leest u misschien voorovergebogen uit een boek of van uw scherm. Helemaal logisch, maar voor uw lijf super zwaar. U voelt zich dan dus veel sneller moe. Zit rechtop in uw bureaustoel, met uw voeten op de grond en uw schouders laag. Laat uw armen rusten op uw armleuningen of op uw bureaublad. Zo houdt u het leren veel langer vol en heeft u daarna nog energie over om te chillen met vrienden of lekker te sporten.
Uw lijf is er niet op gebouwd om urenlang stil te zitten. Daarom is het belangrijk om tussen het studeren door genoeg te bewegen. Sta af en toe op om iets te drinken te pakken, of loop een rondje door uw kamer terwijl u met vrienden appt of belt. Er zijn ook apps zoals RiseRecharge en Stand Up die u een reminder sturen om te gaan staan en te bewegen. Hierna voelt u zich vaak fitter en kunt u er weer tegenaan.
Uw ademhaling heeft veel effect op hoe u zich voelt, en andersom. Als u ingespannen werkt of gestresst bent, kan uw adem snel en onregelmatig worden. En van een snelle ademhaling wordt u dan weer gestresst. Zo verbruikt u zonder het te merken veel energie! Als u zich moe voelt, moeite hebt om zich te concentreren of bijvoorbeeld hoofdpijn krijgt, probeer dan 5 keer rustig in en uit te ademen. Zo ontspant uw lijf zich en bent u binnen no-time weer gefocust.
Met deze tips gaat het u dit schooljaar vast weer lukken om al die goede cijfers binnen te slepen. Veel succes!
Mocht u toch last krijgen van uw nek, schouders of rug tijdens het studeren?
Neem dan contact met ons op en wij kijken samen met u waar uw klacht vandaan komt en hoe wij u van uw klacht kunnen afhelpen. U kunt ons bereiken via het contactformulier op de website, via mail info@fysiotehrapie-eys.nl of telefonisch via +31 (0)43-4512048
Geschreven op 15 Sep 2021
Hoe voorkomt u sportblessures? De oorzaak & tips!
Sporten is goed voor de algehele gezondheid. Echter kan het gebeuren dat u last gaat krijgen van sportblessures. Een sportblessure is, zoals het woord al zegt, een blessure (letsel, schade of klacht) die u oploopt tijdens het sporten. Deze blessure is op te delen in drie verschillende soorten blessures; spierblessure, peesblessure of een botblessure. Maar hoe ontstaan sportblessures nou eigenlijk? In dit artikel leest u de oorzaken van blessures en wat u kunt doen om dit te voorkomen.
Wat voor sportblessures zijn er?
Er zijn verschillende soorten sportblessures. Een sportblessure kan plotseling ontstaan (acute sportblessure) of een blessure kan een langere tijd aanhouden (chronische blessure).
Voorbeelden van een acute sportblessure zijn bijvoorbeeld een gekneusde enkel, een verdraaide knie of een verzwikking in uw pols. Deze ontstaan vaak bij een snelle beweging en/of verkeerde beweging. Bij een acute sportblessure ervaart u direct een pijnlijk gevoel en zal u niet verder kunnen met uw geplande training.
Als een bot of pees al een langere tijd overbelast wordt, kan dit zorgen voor chronische blessures. Als een pees of bot niet genoeg tijd krijgt om te herstellen, kunnen er scheurtjes ontstaan. Dit geeft aan dat het lichaamsdeel, door de overbelasting, zijn grens heeft bereikt.
Hoe loopt u een sportblessure op?
Het oplopen van sportblessures kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan een slechte trainingsvoorbereiding, verkeerde houding bij de training, verkeerd schoeisel, onvoldoende conditie, onvoldoende rust, ect. Daarnaast kan het ook komen door omstandigheden, zoals ongetraind te fanatiek trainen, bepaalde ‘val-risico’s’ in de sport (hordelopen, turnen, skateboarden).
Bij een acute sportblessure is de oorzaak vaak een val, klap of botsing of, zoals eerder genoemd, het maken van een snelle verkeerde beweging. Een chronische sportblessure ontstaat vaak door een herhalende verkeerde beweging, waardoor de spieren en pezen overbelast raken. Sportblessures komen vaak voor aan de polsen, handen, knieën en enkels.
Ook is het zo dat het risico bij bepaalde sporten gewoon groter is, zoals bij:
Hoe voorkomt u sportblessures?
Zorg ervoor dat u bij elke training begint met een goede warming-up. Deze wordt vaak achterwege gelaten, maar is wel zeer belangrijk om sportblessures te voorkomen. Een goede warming up zorgt ervoor dat uw hart harder gaat pompen, doordat u uw hartslag laat oplopen. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw bloed sneller door uw bloedvaten stroomt en zo gaat er zuurstof naar uw spieren. Hierdoor functioneren uw spieren beter en zijn uw spieren minder kwetsbaar voor sportblessures.
Daarnaast is een goede cooling-down ook erg belangrijk om sportblessures te voorkomen. Tijdens de cooling-down krijgt uw lichaam de tijd om tot rust te komen en afvalstoffen af te voeren. Hierdoor voorkomt u spierpijn en stijfheid.
3. Sporten gelijkmatig opbouwen
Vaak beginnen sporters met een te intensieve training, dan dat hun lichaam aankan. Zorg dus voor een goede opbouw in uw trainingsproces. Hierdoor kunt uw lichaam eraan wennen en vanuit daar kunt u het gaan opbouwen. Zo voorkomt u sportblessures.
4. Zorg voor goed sportmateriaal
Sportmateriaal van goede kwaliteit helpt al veel bij het voorkomen van sportblessures. Denk hierbij aan goede hardloopschoenen voor het hardlopen, met de juiste demping en zool, goede voetbalschoenen bij het voetballen, goede bokshandschoenen voor het boksen, bijvoorbeeld van leer of goede kniebeschermers voor het volleyballen.
Toch last van sportblessures?
Natuurlijk kunt u een sportblessure niet altijd vermijden. Mocht het dus toch het geval zijn dat u een sportblessure heeft opgelopen dan kunt u altijd een afspraak maken bij één van onze sportfysiotherapeuten Edwin of Kim, door te bellen naar +31 (0)43-4512048, mailen naar info@fysiotherapie-eys.nl of via onze contactpagina. Daarnaast kunnen wij u ook begeleiden in het verantwoord sporten, zodat u meteen de juiste techniek en vorm hebt tijdens het sporten.
Geschreven op 03 Sep 2021
Een whiplash is heel vervelend. De klachten kunnen lange tijd aanhouden en bij een een ernstige whiplash komt u er zelfs helemaal niet meer van af. Goede fysiotherapeutische begeleiding is essentieel om te herstellen van een whiplash. Letterlijk betekent whiplash ‘zweepslag’. Het ontstaat meestal door een (verkeers)ongeval, waarbij uw hoofd en nek een heftige ‘zwieper’ maken. Deze plotselinge overrekking van de nek kan vervelende klachten met zich meebrengen. De meest voorkomende klachten zijn pijn in de nek, het hoofd, de schouders en de rug. Joep van Pol bij Fysiotherapie Eys vertelt u in deze blog meer over whiplash en de behandeling ervan.
Waar herkent u een whiplash aan?
Als u een ongeval heeft gehad en uw hoofd heeft een plotselinge beweging naar voren, achteren of zijwaarts gemaakt, dan kan het zijn dat de zenuwen en spieren in de nek overbelast zijn geraakt. Dan ontstaan er meestal binnen 24 uur klachten als:
- Pijn in de nek en/of schouders;
- Tintelingen in armen en/of handen;
- Misselijkheid / braken;
Een paar dagen of weken later kunnen er ook nog andere klachten ontstaan zoals:
- Concentratiestoornissen;
Welke klachten iemand precies heeft en in welke mate, verschilt van persoon tot persoon.
De meeste mensen houden na een whiplashongeval gelukkig maar korte tijd last van klachten. Bij een kleine groep mensen is dat niet het geval. Zij zijn vele maanden of zelfs jaren na het ongeval nog niet van hun klachten af. Deze groep kan naast bovengenoemde klachten last krijgen van slapeloosheid en overgevoeligheid voor licht en geluid.
In de nek zitten 7 wervels, 22 paar spieren en nog eens 38 gewrichten. Bij een whiplash is er sprake van een tijdelijke kwetsing van het steunweefsel, bindweefsel en/of de spieren van de nek. Deze kwetsing ontstaat door een plotselinge heftige voor-, zij-, of achterwaartse beweging van de nek. Vaak hebben patiënten klachten, terwijl er bij lichamelijk onderzoek of op de röntgenfoto geen afwijkingen gevonden worden. Dit maakt het lastig om de diagnose whiplash te stellen. Pijn in de nek is de meest voorkomende klacht bij whiplash. In de fysiotherapie spreken we dan ook over traumagerelateerde nekpijn. In de internationale literatuur wordt vaak gebruikgemaakt van de term whiplash associated disorder ofwel whiplash gerelateerde aandoeningen (WAD).
Wat moet u doen als u een whiplash heeft?
Een whiplash wordt op verschillende manieren behandeld en is afhankelijk van de ernst van het letsel, de klachten die u heeft en uw medische verleden. Wanneer u kort na het ongeval bij de huisarts komt, zal deze u mogelijk doorverwijzen om röntgenfoto’s te laten maken. Dit gebeurt om ander letsel uit te sluiten. Ook kan deze u voor verdere behandeling verwijzen naar een specialist of fysiotherapeut.
Doorgaans is het zo dat u in de eerste weken nadat de whiplash heeft plaatsgevonden, goed uw grenzen moet bewaken. Het is belangrijk dat u rust, ontspanning en inspanning afwisselt. Wat ook heel belangrijk is dat u goed op uw houding blijft letten. Als het na een à twee weken beter met u gaat, kunt u weer meer gaan bewegen en langzaamaan uw dagelijkse activiteiten oppakken. Als de klachten meer dan twee weken aanhouden, is het raadzaam opnieuw een arts te raadplegen. Onze fysiotherapeuten zullen u hier ook over adviseren, als u bij ons onder behandeling bent voor een whiplash.
Een continu gebruik van een halskraag wordt afgeraden. Zo'n kraag heeft geen genezende werking. Integendeel, bij continu gebruik zullen de hals-nek spieren verslappen, waardoor een gevoel van instabiliteit van het hals-nek gebied kan ontstaan. Maar als u langdurig moet stilzitten, zoals bijvoorbeeld bij een lange autorit, in een vliegtuig of in de tandartsstoel, dan kan het dragen van een halskraag wel tijdelijk soelaas bieden.
Hoe helpt fysiotherapie bij een whiplash?
Actief blijven is belangrijk. Hiermee verkleint u de kans op langdurige klachten. Om op een gezonde manier actief te kunnen zijn, is het raadzaam om:
- te letten op een goede lichaamshouding
- uw dagelijkse activiteiten af te stemmen op uw belastbaarheid.
- regelmatig oefeningen te doen
Onze fysiotherapeuten ondersteunen u daarbij. In de eerste week na het oplopen van een whiplash is uw fysiotherapiebehandeling gericht op het geven van houdingsadviezen en ontspannende oefeningen. Na een week kan er begonnen worden met oefentherapie. Wij gaan samen met u kijken naar de juiste lichaamshouding en -bewegingen. De meeste mensen met een whiplashletsel herstellen vlot en volledig. Fysiotherapie Eys heeft specialisten in huis die bekend zijn met traumagerelateerde nekpijn en zij staan voor u klaar om u te helpen bij uw herstel.
Heeft uw nek een zwieper gemaakt en herkent u de bovenstaande klachten?
Maak dan een afspraak via +31 (0)43-4512048, info@fysiotherapie-eys.nl of via het contactformulier op onze website.
Geschreven op 03 Aug 2021
Fit blijven tijdens de zomerstop? Zo doet u dat!
Merkt u ook altijd na de zomervakantie dat het sporten bij uw club moeizamer gaat? Dan ben u niet de enige. In de zomer gaat het sporten bij uw club vaak niet door en dan bent u minder in beweging. Zo merkt u na de zomervakantie dat u sneller moe wordt bij het rennen van rondjes of dat u tijdens de training sneller buiten adem raakt. Erg vervelend, daarom hebben wij speciaal voor u wat tips om fit te blijven in de zomer zodat u na de zomervakantie weer kunt knallen tijdens uw training met uw sportclub.
1. Ga op zoek naar een zomersport
De zomerstop is een perfecte tijd om een nieuwe actieve hobby op te pakken. Zo kunt u een nieuwe sport beoefenen, die u elke zomer kunt doen. Hierdoor blijft u in beweging en bent u bezig met uw eigen persoonlijke ontwikkeling. Denk hierbij aan suppen, surfen, wakeboarden of hiken.
Om uw conditie hoog te houden zijn duursporten erg goed om te doen. Duursporten zijn sporten waarbij u langdurig in beweging bent. Dit kunt u doen met meerdere mensen, maar u kunt natuurlijk ook zelf hiermee beginnen. Zo kunt u gaan hardlopen of fietsen. Zorg er wel voor dat u op de juiste manier gaat hardlopen om blessures te voorkomen. Hierbij kunnen fysiotherapeuten u helpen, zodat u zo goed mogelijk bezig kunt zijn deze zomer. Mocht u het te warm vinden voor hardlopen of fietsen, dan kunt u ook altijd gaan zwemmen.
Een andere manier van fit blijven tijdens de zomerstop is door veel te wandelen. De intensiteit is hierbij wat lager, maar het is zeker een goede manier om de conditie hoog te houden. Zo is wandelen ook iets dat u moet trainen om lange afstanden te lopen. Bent u het een beetje beu om telkens in jouw eigen buurt te wandelen, dan kunt u ook gaan sightseeing in verschillende steden, wandelen over het strand of door de duinen. Denk hierbij wel aan goede schoenen om eventuele blessures te voorkomen.
Tip
In de zomer is het erg warm en tijdens het bewegen zult u veel zweten. Denk er dus aan om genoeg water te drinken tijdens het bewegen om uitdroging te voorkomen. Veel plezier en succes!
Kunt u uzelf er niet toe aanzetten om te bewegen tijdens de zomerstop, dan kunt u ook gewoon groepslessen meedoen. Samen met anderen werkt u dan aan uw gezondheid en conditie en kunt u met een steuntje in de rug uw doelen behalen.
Wilt u ook fit blijven deze zomerstop?
Fysiotherapie Eys kunt u hierin begeleiden door middel van sportfysiotherapie. Mocht u last krijgen van blessures tijdens het bewegen? Neem dan gerust contact met ons op en maak een afspraak.
Geschreven op 01 Aug 2021
Het verschil tussen artrose en andere reumatische aandoeningen
Artrose en reumatische aandoeningen zijn aandoeningen die zorgen voor pijn in de
gewrichten. Beide aandoeningen hebben impact op jouw dagelijks leven en het maken van
(voor het oog) simpele bewegingen. Daarom worden ze ook vaak met elkaar verward. Toch
zijn het twee verschillende aandoeningen. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze
aandoeningen? We leggen het uitgebreid voor je uit.
De overeenkomsten tussen artrose en reumatische
aandoeningen
Om de verschillen tussen de aandoeningen uit te leggen, is het handig om te weten wat
artrose en reumatische aandoeningen zijn en wat ze met elkaar gemeen hebben. De meest
bekende reumatische aandoeningen zijn: reuma, artritis en poly-artrose. De klachten van
artrose en reumatische aandoeningen lijken veel op elkaar: pijnlijke gewrichten, stijfheid
en/of zwelling in de gewrichten. Door deze overeenkomsten worden ze vaak met elkaar
verward.
De verschillen tussen artrose en reumatische aandoeningen
Bij artrose is het kraakbeen in de gewrichten beschadigd. Dit kan komen door overbelasting
of onjuiste belasting. Kraakbeen herstelt niet of nauwelijks. Dit kan ertoe leiden dat het
kraakbeen zo ver afneemt dat dit voor pijnklachten zorgt in de gewrichten. Kraakbeen zit
juist in de gewrichten om bewegingen soepel en pijnloos te laten verlopen. Naast pijn, zijn
ook zwelling en stijfheid voorkomende klachten.
Reuma wordt veroorzaakt door een ontsteking in het gewricht. Deze ontsteking kan er voor
zorgen dat kraakbeen afneemt en dan ontstaat er dus artrose. Dit verklaart dus ook waarom
reuma en artrose zo met elkaar worden verward.
Naast reuma zijn er ook nog andere reumatische aandoeningen. Artritis is daar één van.
Artritis is een auto-immuunziekte. Bij artritis zit er een ontsteking in het gewrichtskapsel. Dit
veroorzaakt pijnlijke en stijve gewrichten. Door deze klachten wordt artritis vaak verward met
artrose, maar het is zeker niet hetzelfde.
Poly-artrose staat voor artrose dat zich in verschillende plekken in het lichaam bevindt. Deze
vorm van artrose kan ontstaan door de bekende vorm van artrose, maar ook door een auto-
immuunziekte. Deze auto-immuunziekte valt de gezonde kraakbeencellen aan, waardoor
deze dus afneemt.
Bewegen met artrose of reumatische aandoeningen
Artrose of reumatische aandoeningen zorgen voor vervelende pijnklachten in de gewrichten.
Hierdoor is het erg verleidelijk om niet te bewegen. Dit is echter niet bevorderlijk voor de
beweeglijkheid die u nog heeft. Onder begeleiding van onze fysiotherapeuten brengen wij u
weer in beweging op een verantwoorde manier. Wij kijken naar uw persoonlijke situatie en
mogelijkheden. Bent u benieuwd hoe zo’n begeleidingstraject er uit ziet? Neem dan contact
met ons op via het contactformulier, door te bellen naar +31 (0)43-4512048 of een e-mail te
sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 25 Jul 2021
Rugklachten bij jongeren… te wijten aan een slechte houding?
We kennen allemaal het huidige beeld op straat… Bijna iedereen kijkt naar beneden op zijn/
haar telefoon. En bij thuiswerken en studeren in deze tijd zitten we langdurig in dezelfde
houding achter onze computer. Houdingen die niet zo goed voor ons zijn. Dit kan een
oorzaak zijn van rugklachten. Maar hoe voorkomt u nu rugklachten door een slechte
houding? U leest in deze blog onze tips.
Slechte houding bij jongeren, waar komt dat door?
Wij zijn inmiddels allemaal gewend aan het gebruik van een mobiele telefoon, computer of
tablet. We zijn het de afgelopen jaren ook veel intensiever gaan gebruiken. Maar wat voor
invloed heeft dat op uw lichaam? Wat we veel in onze praktijk tegenkomen zijn mensen
(vooral veel jongeren) die dagelijks 8 uur achter de computer moeten werken voor school of
werk. Helaas wordt er vaak tussen de lessen en het werken door niet veel bewogen en
wordt op dat moment de mobiele telefoon opgepakt. Dat zorgt ervoor dat de rug en nek
gedurende 8 uur in dezelfde houding wordt gezet. Op de korte termijn wordt er niet veel
gemerkt van de slechte houding en kan de rug het nog opvangen, maar na een tijdje krijgen
toch veel mensen last van rugklachten.
Wat is nu een slechte houding?
Wist u dat uw hoofd ongeveer 7% van uw hele lichaamsgewicht bevat? Als u continu een
verkeerde lichaamshouding aanneemt tijdens uw werk of bij het kijken op uw telefoon, wordt
er heel veel gevraagd van de spieren in uw rug om uw houding te compenseren. Als die
compensatie er niet zou zijn, zou u omvallen. Wat is nu een slechte houding? Eigenlijk zou u
wanneer u in de spiegel kijkt een rechte lijn naar beneden moeten kunnen trekken vanaf uw
kruin tot aan uw hakken. Zo is uw lichaam in balans. Ziet u daarin ergens meer een holling
of juist een bolling? Dan kan het zijn dat de spieren van dat lichaamsdeel harder moeten
werken om te zorgen dat u simpelweg niet omvalt.
Check uw houding in de spiegel.
U zou een lijn moeten zien van uw hakken, knieën,heupen, schouders naar uw oor. Nu staat u rechtop!
Kom in beweging! Strek u af en toe even helemaal uit.
Sta op en maak uw hele lichaam lang, van uw tenen tot aan het puntje van uw vingers. Draai een paar
rondjes met uw schouders, draai rondjes met uw hoofd en strek uw rug even over de
leuning van uw stoel.
Leg na maximaal 20 minuten uw telefoon even weg.
Dit is niet alleen bevorderlijk voor uw houding, maar ook voor uw ogen!
Stel uw bureau en stoel in op de juiste hoogte.
Een aantal pijlers hierbij zijn: Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond staan en uw knieën in een hoek van 90 graden staan. Ga helemaal achter in uw stoel zitten en leun tegen uw stoel aan. Schuif nu uw stoel aan uw bureau zodat u met uw armen kan steunen op uw ellebogen zonder dat u uw schouders op hoeft te trekken. Zet uw scherm op een hoogte zodat u bij recht vooruit kijken precies op de bovenrand van uw scherm kijkt.
Heeft u rugklachten door een slechte houding of wilt u meer
uitleg van een fysiotherapeut?
Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Fysio Eys u helpen. Neem contact met ons op via
website , +31 (0)43-4512048 of info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 11 Jul 2021
Zwemmen; is het echt zo gezond?
Zwemmen is meer dan een een leuke bezigheid. Het is namelijk uitstekend voor zowel
uw lichamelijke als geestelijke gezondheid. De voordelen strekken veel verder dan
alleen het verbeteren van uw conditie. In vergelijking met andere sporten is het
minder schadelijk en u krijgt tegelijkertijd een full body workout. U traint zowel uw
onder- als bovenlichaam. In de nieuwste blog van (naam therapeut) leest u meer over
de vele voordelen van het zwemmen.
Aan zwemmen zitten zoveel voordelen. Op hele warme dagen is het een ideale
sportactiviteit om te ondernemen in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen. U koelt lekker af
en u traint tegelijkertijd uw hele lichaam. Wist u dat zwemmen ook heel goed werkt als u wilt
afvallen?
U verbrandt meer calorieën
Tijdens het zwemmen verbrand u een groot aantal calorieën. Zo staat een half uur
zwemmen gelijk aan 10 kilometer hardlopen en verbrand u maar liefst 300 kcal. Hierbij is het
wel van belang om dan continue baantjes te trekken en niet te dobberen.
Het versterkt de spieren en botten
Het water biedt een constante weerstand, waardoor we langzaam spiermassa opbouwen. Bij
het afwisselen van verschillende zwemslagen heeft uw lichaam daar nog meer profijt van.
Daarnaast is het een activiteit die de botten niet belast, maar de zwembewegingen zorgen
wel voor een toename van botdichtheid in de wervelkolom, heupen en benen. Mensen met
osteoporose ervaren zwemmen als plezierig en zonder nadelen.
Minder risico op hart- en vaatziekten
Net als andere cardiovasculaire activiteiten verlaagt zwemmen het risico op hart- en
vaatziekten. Het verlaagt uw bloeddruk en uw cholesterol. Hierbij is het wel belangrijk om
minimaal drie keer per week, 30 minuten lang te gaan zwemmen.
Het is een ideale activiteit voor mensen met artrose
Mensen met artrose hebben vaak last van gewrichtspijn. Hierbij is het juist belangrijk om te
blijven bewegen. Rust roest, dat geldt zeker bij een aandoening als artrose. Zwemmen is een low-impact sport. Het water biedt overal ondersteuning en de belasting op de gewrichten is minimaal. Daarnaast worden de spieren snel en goed getraind.
Er zitten helaas ook nadelen aan het zwemmen. Zo weet u niet zeker of het zwembadwater
waar u in zwemt schoon genoeg is. Ook moet u rekening houden met de openingstijden van
het zwembad en met een constante chloorlucht.
Herkent u zich in de bovenstaande klachten en vraagt u zich af
of zwemmen goed is bij uw herstel?
Neem dan contact op met onze praktijk om er zeker van te zijn dat zwemmen van
toegevoegde waarde is binnen jouw herstel. U kunt ook bellen naar +31 (0)43-4512048 of
een mail sturen naar info@fysiotherapie-eys.nl voor meer informatie.
Geschreven op 05 Jul 2021
Wat is een gezonde leefstijl en hoe pas je het toe?
Als fysiotherapeuten moedigen wij onze patiënten altijd aan om in beweging te blijven. Het is gezond, het is goed voor de beweeglijkheid van het lichaam en het draagt ook bij aan uw mentale welzijn. Maar gezonde voeding is net zo belangrijk om in uw dagelijkse routine toe te passen. Bent u benieuwd hoe beweging en voeding samenhangen? We leggen het voor u uit.
Wat is een gezonde leefstijl?
Een gezonde leefstijl is een samenhang van meerdere factoren. Deze factoren zijn o.a.: beweging, voeding, roken, stress en slaap. Een gezonde leefstijl draagt bij aan het voorkomen van bepaalde gezondheidsrisico’s. Door bewuste keuzes te maken met betrekking tot uw leefstijl zal u zich beter in uw vel voelen.
Hoe creëer ik een gezonde leefstijl voor mezelf?
Alle begin is moeilijk. Maar als u in kleine stappen een gezonde leefstijl opbouwt zult u het ook vol kunnen houden. Hieronder geven wij u enkele tips die kunnen leiden tot die gezonde leefstijl.
Beweeg dagelijks minimaal een uur. Dit hoeft niet per se te betekenen dat u moet zwoegen in de sportschool. Ook een wandeling, een fietstocht naar het werk en het schoonmaken van uw huis valt onder beweging. Een uur beweging kan in eerste instantie veel lijken, maar als u het over de dag verspreidt valt het best wel mee. Bijvoorbeeld: Een kwartier heen naar het werk fietsen, een kwartier wandelen in de pauze, een kwartier terug naar huis fietsen en ‘s avonds nog een kwartier bewegen. Easy toch?
Elke beweging is gezond, zo simpel is het. Bij voeding ligt dit iets anders. Er is namelijk ook veel voeding dat niet bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Bij veel voeding weten we wel wat gezond is en wat niet. Maar wat heeft een mens echt nodig? En misschien wel belangrijker, wat niet?
- 250 gram groente en 200 gram fruit
- Dagelijks een hand ongezouten noten
- Enkele porties zuivel per dag
- Producten gemaakt van witte tarwebloem, zoals witbrood
- Weinig rood of bewerkt vlees
- Zoute producten, zoals chips
Twijfelt u of iets wel of niet gezond is? Bekijk dan de website van het voedingscentrum!
Roken is slecht voor uw gezondheid. Dat is geen verrassing meer. Het is de belangrijkste leefstijlfactor waardoor mensen ziek worden of overlijden. Nog meer dan naar aanleiding van te weinig beweging of ongezonde voeding. We kunnen echt alleen maar aanraden om te stoppen met roken.
Een beetje spanning is vaak nuttig, maar wanneer u last heeft van veel of langdurige stress kan dit negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid. U kunt ook last krijgen van bijkomende klachten zoals hoofdpijn, vermoeidheid, nek- of rugklachten, somberheid of slaapproblemen. Door stress gaan mensen vaak ook ongezonder leven. Dit draagt echter niet bij aan het herstel. Wat wel helpt? De bron van uw stress proberen aan te pakken en daar verandering in te brengen. Zorg daarnaast ook voor meer ontspanning. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een boek te lezen, een wandeling te maken (dubbel gezond), luisteren naar muziek of laat u eens lekker masseren.
Een volwassen mens heeft 7-9 uur slaap nodig. Lukt het u om zonder onderbrekingen de nacht door te komen? Veel mensen lukt het namelijk niet. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van uw slaap. Dit komt vooral door stress of te veel piekeren. Doordat u vermoeid bent raakt u gestrest, als u dat al niet was. Daardoor komt u minder in beweging en gaat u ongezond eten. Zo is de cirkel weer rond.
Doorbreek vastgeroeste leefstijl gewoonten
Wilt u graag verandering zien in uw leefstijl? Dan is er maar één optie: Er voor gaan. Stap uit uw gewoontes, ga voor verandering, ga voor die gezonde leefstijl. U krijgt er een gezond lichaam en een goede gemoedstoestand voor terug. Dat is de moeite waard toch?
Begeleiding voor een gezonde leefstijl
Heeft u hulp nodig om uw gezonde leefstijl te onderhouden? Neem dan contact op met Fysiotherapie Eys en bespreek de mogelijkheden. U kan ons bereiken via +31 (0)43-4512048 of info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 08 Jun 2021
Help! Ik ben door mijn rug gegaan… En nu?
We maken het bijna allemaal wel een keer mee in ons leven: door de rug gaan. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? Waarom gebeurt het en wat kunt u er tegen doen? Lees hier de 4 tips om het door de rug gaan te voorkomen en wat u kunt doen als het toch fout gaat.
Door de rug gaan, wanneer gebeurt het?
Bij veel gevallen waarbij iemand door zijn/haar rug is gegaan was dat tijdens het snel (en onoplettend) tillen. Vaak wanneer u haast hebt of een te zwaar item alleen moet tillen kan de pijn in de rug “schieten”. Wanneer u tijdens het sporten het gewicht of de moeilijkheidsgraad van de oefeningen opbouwt komt het nog wel eens voor dat de uitvoering van de oefeningen hierop achteruitgaat. Ook dit kan ervoor zorgen dat de pijn er ineens in “schiet”.
Tegenwoordig werken veel mensen door COVID thuis en dit zorgt ook voor veel rugklachten. Niet alleen acute klachten, maar ook langdurige klachten komen nu veel voor. Door het lang zitten in bijvoorbeeld een keukenstoel of een stoel die niet is afgesteld op uw bureau kan uw lichaam verkrampt raken. Wanneer u daarna ineens opstaat en snel wilt bewegen kunt u ook door de rug gaan.
Wat gebeurt er precies bij het door de rug gaan?
Als u door de rug gaat is er vaak sprake van een acute verkramping van de spieren die aan blijft houden. Dit is vergelijkbaar met een kramp in de kuit na een dag veel lopen of een stijve nek na een nacht niet goed te hebben geslapen. Soms gaat die verkramping na een paar dagen weer over en is er geen langdurig probleem. In de gevallen dat het niet zomaar over gaat is het verstandig om een afspraak te maken met uw fysiotherapeut. Om te voorkomen dat het probleem erger wordt kan uw fysiotherapeut u behandelen en oefeningen meegeven om terugkerende klachten te voorkomen. In sommige gevallen is er iets anders aan de hand en dan zal de fysiotherapeut doorverwijzen naar de nodige specialist of arts.
4 tips om het door de rug gaan te voorkomen:
1· Let op uw houding tijdens het tillen. Probeer eens door de knieën te zakken en vanuit de benen te tillen of met één knie op de grond te steunen.
2· Kijk tijdens het sporten eens samen met uw partner of trainer goed naar de uitvoering van uw oefeningen. Ga eventueel samen met uw trainer op zoek naar vervangende oefeningen om de rug te ontlasten.
3· Wissel af en toe tijdens het werken van houding. Sta regelmatig even op, loop een rondje en strek de benen.
4· Hetzelfde geldt voor lang staan en slenteren tijdens het wandelen. Probeer een rechte houding aan te nemen en strek af en toe even helemaal op om de spieren los te maken.
Wat kunt u zelf doen op het moment dat u door de rug gaat?
Het is belangrijk om zo goed mogelijk te blijven bewegen. Wanneer u een afwijkende houding aanneemt gaan ook andere delen van het lichaam verkrampen om de rug te ontlasten.
Vaak is een warme douche erg prettig om de spierspanning te verlagen. Dit is vaak wel van korte duur.
Om de pijn kort wat te verlichten kunt u ook een lichte pijnstiller innemen zoals bijvoorbeeld paracetamol. Doe dit alleen als u geen allergie heeft voor de bestanddelen of van de arts een reden hebt gekregen om dit niet in te nemen.
Doe oefeningen waarbij u de rug soepel maakt en niet te veel hoeft aan te spannen om de spierspanning wat te verlichten.
Heeft u acute rugklachten die niet minder worden of heeft u vragen over uw rugklachten?
Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Eys u helpen. Neem contact op met ons via +31 (0)43-4512048 of info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 08 Jun 2021
Bang voor broze botten ofwel osteoporose?
7 tips waar u op moet letten als u osteoporose heeft
Botontkalking, zoals osteoporose ook wel wordt genoemd, wordt geassocieerd met ouderdom en er wordt vaak gedacht dat het een typische vrouwenkwaal is. Dit zijn fabels. Osteoporose kan zowel op jongere als oudere leeftijd voorkomen en zowel bij mannen als vrouwen. Van de circa 1 miljoen mensen met osteoporose is ongeveer 30% man. Het komt dus weliswaar vaker voor bij vrouwen, maar uit onderzoek van het RIVM zijn mannen met een inhaalslag bezig. Maar wat is osteoporose en wat is de oorzaak van deze aandoening? En hoe weet u of u osteoporose heeft, waar herkent u het aan? En nog belangrijker: wat kunt u er tegen doen?
Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. We spreken ook wel over botontkalking. Bij deze chronische aandoening neemt de botdichtheid af en worden uw botten zwakker. Ook verandert de structuur van uw bot. Door deze combinatie, zwakkere botten én de veranderde botstructuur, ontstaan er sneller botbreuken. Botbreuken zijn dan ook meestal het eerste signaal om uw botstructuur te laten onderzoeken.
Wat is de oorzaak van osteoporose?
We onderscheiden primaire en secundaire osteoporose. Bij primaire osteoporose is er geen aanwijsbare oorzaak. Bij secundaire osteoporose ligt de oorzaak bijvoorbeeld bij een bepaalde ziekte. Of het ligt aan het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden en bepaalde anti-epileptica (middelen tegen epilepsie).
Vrouwen lopen meer kans om osteoporose te krijgen. Dat heeft te maken met de overgang. Tijdens de overgang gaat de afname van de botsterkte onder invloed van hormonale veranderingen opeens veel sneller dan bij mannen. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren bekend die de kans op osteoporose vergroten.
- Te weinig lichaamsbeweging. Bewegen stimuleert de aanmaak van botweefsel.
- Te laag lichaamsgewicht of BMI
- Tekort aan calcium. Calcium is een hoofdbestanddeel van botten. In zuivelproducten zit veel calcium.
- Tekort aan vitamine D. Vitamine D is nodig om calcium uit uw bloed op te nemen en in de botten te bouwen. Daglicht zorgt ervoor dat uw lichaam vitamine D aan gaat maken.
- Roken en overmatig alcohol drinken.
- Bepaalde geneesmiddelen. Van corticosteroïden (dit zijn sterke ontstekingsremmers, zoals prednison) en schildklierhormoon is bekend dat zij de balans tussen botaanmaak en botafbraak verstoren.
- Bepaalde aandoeningen. Van verschillende maag-, darm- en schildklieraandoeningen is bekend dat ze de kans op botontkalking verhogen. Ook wanneer u op jongere leeftijd een eetstoornis hebt gehad, kunt u op latere leeftijd botontkalking krijgen omdat door de ondervoeding uw botten een tijdje niet zijn opgebouwd.
Wat zijn de symptomen van osteoporose?
Een botbreuk is meestal het eerste signaal. Het kan ook een wervelinzakking zijn. Dit gaat vaak gepaard met rugpijn, maar die pijn kan ook weer verdwijnen. Als de pijn weg is, maar u bent wel korter geworden, dan is het zaak om u te laten onderzoeken op osteoporose. Botten kunnen soms zelfs spontaan breken. Sommige patiënten krijgen een gebroken rib gewoon door te hoesten. Een lichte val kan al leiden tot een heup- of polsfractuur. Een andere aanwijzing voor osteoporose is een bochel. Als er daarna constant pijn is in de rug en lage rug, kan dat ook een teken zijn van osteoporose.
Hoe kunt u osteoporose voorkomen
Het goede nieuws is dat er preventieve maatregelen zijn om osteoporose op latere leeftijd te voorkomen. Het gaat daarbij om voldoende calciuminname, 1.000 milligram per dag. Calcium zit onder andere in zuivelproducten en vis. Ons lichaam heeft ook vitamine D nodig om het calcium in de botten te krijgen. Het lichaam maakt deze vitamine zelf aan als er zonlicht op de huid valt. We kunnen vitamine D ook als tabletten innemen. En lichaamsbeweging is belangrijk. Matige spiertraining is heel goed voor ons skelet.
Waar moet u op letten als u osteoporose heeft?
Botbreuken zijn meestal het gevolg van een val. Dus het is zaak dat u de kans op vallen zo klein mogelijk maakt. We geven een paar tips:
1. Verbeter uw stabiliteit. De fysiotherapeut of oefentherapeut kan u daarbij helpen
2. Maak uw huis veiliger. Ban de losliggende vloerkleedjes uit uw woon- en slaapkamer en zorg voor goede verlichting. Ruim alle dingen op waar u over zou kunnen struikelen.
3. Pas op met medicijngebruik. Gebruik geen medicijnen die u versuffen.
4. Maak eventueel gebruik van loophulpmiddelen, zoals een wandelstok of rollator.
5. Zorg voor goede schoenen.
6. Let op uw houding; een slechte houding vergroot de kans op vallen.
7. Let op alcoholgebruik; met een of twee glaasjes kan uw stabiliteit en balans al verminderen.
Wat kan fysiotherapie betekenen?
De fysiotherapeut kan u uitgebreid informeren en adviseren omtrent leefstijl, veilig bewegen, risico’s in de thuissituatie en het leren omgaan met pijn. U gaat samen met de fysiotherapeut kijken hoe u uw klachten die samenhangen met osteoporose kunt verminderen. U kunt onder begeleiding werken aan het verhogen van uw stabiliteit. Ook kunt u door middel van oefenprogramma’s werken aan uw botdichtheid en uw spierkracht versterken.
Heeft u last van osteoporose en wilt u werken aan valpreventie en/of uw stabiliteit. Dan kunnen onze fysiotherapeuten van Fysiotherapie Eys u helpen. Neem dan contact met ons op via +31 (0)43-4512048 of info@fysiotherapie-eys.nl.
Geschreven op 03 Jun 2021
Rugklachten tijdens het sporten? Deze tips helpen!
Rugklachten bij het sporten komen veel voor en kunnen u erg belemmeren in uw trainingen. Niet alleen pijn, maar ook stijfheid in de rug of heupen kan hiervoor zorgen. Heeft u pijn in uw rug tijdens het sporten? Lees in dit artikel wat u rugklachten kan veroorzaken en hoe u er van af kunt komen. Deze tips helpen u!
Wat kan de oorzaak zijn van de rugklachten?
Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn voor rugklachten tijdens het sporten. Wanneer u net begint met sporten en nog niet zo goed weet hoe u bepaalde oefeningen moet doen, kunnen de spieren in uw rug overbelast raken. Het kan ook zijn dat u juist al langer sport, maar dat u in het verzwaren van gewicht te snel aan het opbouwen bent. Dit kan ervoor zorgen dat u met andere spieren gaat compenseren om toch de belasting aan te kunnen, wat weer kan zorgen voor andere klachten. Nog een mogelijkheid is dat u al onderliggende rugklachten had, maar die niet zodanig aanwezig waren dat u er echt last van had. Nu u weer gaat sporten of gewicht gaat opbouwen kan dit zorgen voor pijn en overbelasting.
Welke rugklachten kunt u hebben tijdens het sporten?
Een veel voorkomende rugklacht tijdens het sporten is pijn in de lage en/of midden rug, maar ook pijn in bil, been of bekken. Dit kan een zeurende pijn zijn of een stekende pijn met eventueel zelfs uitstraling naar uw been toe. Ook kan er stijfheid ontstaan in de rug, bekken of heupen. Hierdoor neemt uw beweeglijkheid af en word u geremd bij het maken van sommige oefeningen tijdens het sporten.
Wat kunt u doen aan rugklachten tijdens het sporten?
Wanneer uw rugklachten tijdens het sporten erg hinderlijk zijn, is het belangrijk om goed te kijken waar de klachten vandaan komen. Of dit nu ligt aan de oefeningen die u doet, hoeveel gewicht u gebruikt of hoe u de oefeningen uitvoert, daarin kan een groot deel van uw probleem te vinden zijn. Een fysiotherapeut, manueel fysiotherapeut of sportfysiotherapeut kunt u hierbij helpen door een uitgebreide intake te doen. Maak een afspraak voor een intake en advies over uw klachten.
Wat kunt u alvast zelf doen aan uw rugklachten tijdens het sporten?
Wij hebben alvast een aantal tips die je al kunt uitproberen:
- Ga samen sporten en laat uw sportmaatje kijken naar de uitvoering van uw oefeningen.
- Probeer eens een iets lichter gewicht te gebruiken, helpt dat niet? Probeer dan een andere oefening uit, die vergelijkbaar is met de oefening die u deed.
- Zorg voor een goede warming-up, dit is niet alleen goed voor uw rug, maar ook voor de rest van uw lichaam.
- Neem genoeg rust tussendoor, ongeveer 30 seconden tot 1 minuut rust na elke set.
- Doe na het trainen ook een goede cooling-down; dit kan bijvoorbeeld stretchen, wandelen of fietsen zijn.
Geschreven op 21 May 2021
<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende >>